Σύνδεση συνδρομητών

Παγκόσμια Ημέρα των ΑΛΛΩΝ Ζώων

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 12:23
Μια πατημασιά σκύλου: το έμβλημα των δικαιωμάτων των ζώων.
Αnimal rights / welfare movement.
Μια πατημασιά σκύλου: το έμβλημα των δικαιωμάτων των ζώων.

Με αφορμή τη σημερινή 4η Οκτωβρίου, που υποτίθεται πως την έχουμε θεσμοθετήσει για τον εορτασμό των πλασμάτων του ζωικού βασιλείου, η διατύπωσή της με βρίσκει να διαφωνώ πλήρως επειδή υποκριτικά αναφερόμαστε σε αυτά με τον εγωισμό και την αλαζονεία που ο χριστιανισμός –στην περίπτωσή μας– έχει διδάξει αμέτρητες γενιές.

Σύμφωνα με τις «γραφές» και τα κοινώς γνωστά, ο χριστιανικός θεός, που «μας έφτιαξε να του μοιάζουμε», μας πρωτοδίδαξε να θεωρούμε εαυτούς ξεχωριστούς και ανώτερους. Είναι από τις αρχαιότερες διδαχές ρατσιστικής ανωτερότητας θεσμικά διαδεδομένης. Αλλά τι σεβασμό θα τρέφει ένας άνθρωπος στα υπόλοιπα πλάσματα όταν διδάχτηκε πως «ο θεός του έπλασε εκείνον και τα ζώα». Και συνειρμικά, αφού είναι ανώτερος των ζώων –μεταξύ των οποίων και εκείνων που εμφανώς του μοιάζουν σκανδαλωδώς–, τι σεβασμό θα τρέφει για τα υπόλοιπα είδη – τα παντοτινά ακίνητα και σιωπηλά φυτά; Η αγάπη μας προς τα άλλα πλάσματα εξαντλείται στη χρησιμότητά τους προς τη μικρότατη μεγαλειότητά μας (τροφή, συντροφιά, φύλαξη, καυσόξυλα).

Η επιστήμη μάς διδάσκει το σωστό. Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στα ΑΛΛΑ ζώα. Επειδή κι εμείς είμαστε τέτοια. Είμαστε όλα, όπως πολύ εύστοχα το διατύπωσε ένας ειδικός, «πολυπλοκότητες άνθρακος». Όλα τα έμβια όντα είμαστε συγγενείς. Έχουμε κοινό DNA με τον πλάτανο γύρω στο 36%, με τα δε άλλα πρωτεύοντα άνω του 98%.

Δεν μπορώ να σκεφθώ καλύτερη περίπτωση που να αξίζει να παραφραστεί ο πασίγνωστος αφορισμός του Σαρτρ «η κόλαση είναι οι άλλοι». Η κόλαση είμαστε εμείς. Τα άλλα ζώα βρίσκονται ήδη στον παράδεισο.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.