Σύνδεση συνδρομητών

Ομολογία, όπως στις δίκες της Μόσχας

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 15:43
O Ρομάν Προτάσεβιτς, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομολογίας του, στις 3 Ιουνίου 2021. Στους καρπούς των χεριών του είναι εμφανή σημάδια, πιθανόν από δεσμά.
Κρατική Τηλεόραση Λευκορωσίας
O Ρομάν Προτάσεβιτς, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομολογίας του, στις 3 Ιουνίου 2021. Στους καρπούς των χεριών του είναι εμφανή σημάδια, πιθανόν από δεσμά.

Εφιάλτης δίχως τέλος, είναι το σενάριο που επέλεξε το ολοκληρωτικό καθεστώς του Λουκασένκο στην Λευκορωσία, τόσο για τον «πρωταγωνιστή» Προτασέβιτς, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία.

Χθες, η δικτατορική κυβέρνηση της χώρας, η οποία προέκυψε από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, λόγω εκτεταμένης νοθείας, έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο του Ρομάν Προτασέβιτς από τη φυλακή, όπου κρατείται προφυλακισμένος με κατηγορίες «τρομοκρατικής δράσης».

Στο βίντεο αυτό, ο Ρομάν Προτασέβιτς, φέρεται να δηλώνει πως δεν έχει κανένα παράπονο από την αντιμετώπιση εκ μέρους των ανακριτών και «καταγγέλλει» πρώην στενούς συνεργάτες της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ότι τον «έδωσαν» στις αρχές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ενώ δεν είχε ενημερώσει κανέναν για τις κινήσεις του στην Ελλάδα αλλά και την ώρα αναχώρησής του από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρώην σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια δημοσίευε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την «είδηση της σύλληψής του».

Με το βίντεο αυτό, συνεχίζεται η επιχείρηση ψυχολογικού επηρεασμού όχι μόνο των οπαδών της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Το καθεστώς Λουκασένκο θέλει έτσι αφενός να υπογραμμίσει την παντοδυναμία των μυστικών υπηρεσιών, αφετέρου να εκθέσει το «χαμηλό ηθικό επίπεδο» των αντιφρονούντων, οι οποίοι «συνεργάζονται με τις αρχές και καταδίδουν τους δικούς τους».

Η όλη μεθόδευση, φέρνει στο νου τις περιβόητες Δίκες της Μόσχας του 1936 - 1938, όταν προβεβλημένα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, η λεγόμενη «γενιά της επανάστασης», συνοδοιπόροι του Λένιν, «ομολογούσαν δημοσίως και κατήγγελλαν τους πρώην συντρόφους τους, ως αντεπαναστάτες και πράκτορες του ταξικού εχθρού», προκειμένου όχι να γλιτώσουν τη ζωή τους, αφού γνώριζαν πως εφόσον συνελήφθηκαν η μοίρα τους ήταν προδιαγεγραμμένη, αλλά για να ελαφρύνουν τη θέση των οικείων και των συγγενών τους.

Ανάλογες καταγγελίες έρχονται καθημερινά στο φως και στη Λευκορωσία. Πολλοί ακτιβιστές καταγγέλλουν πως παρόμοιες πιέσεις ασκούνται στους ίδιους, όταν οι ανακριτές τούς απειλούν πως θα ασκήσουν διώξεις κατά συγγενών και φίλων τους. Αυτή ήταν και η αιτία που, προχθές, ο ακτιβιστής Στεπάν Λαπίτοφ, προσπάθησε να αυτοκτονήσει μέσα στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συλλήψεις δημοσιογράφων τόσο των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ, όσο και ανεξάρτητων, σε μία προσπάθεια του καθεστώτος να ελέγξει απόλυτα την ενημέρωση.

Τέλος, χθες, σε συνάντηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Κατασκοπείας της Ρωσίας και της ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ. Λευκορωσίας Ναρίσκιν και Τέρτελ, αποφάσισαν «να υπερασπιστούν από κοινού τα συμφέροντα των δύο χωρών, εν όψει της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και εν γένει της Δύσης», κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την «ολοκλήρωση» της ένωσης των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Μεταφραστής και δημοσιογράφος, εκδότης της επιθεώρησης ρωσικού πολιτισμού Στέππα.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.