Σύνδεση συνδρομητών

Κόλιν Πάουελ: ένας ηγέτης γεννημένος στρατιώτης

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 23:24
1990. Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ στη διάρκεια επιθεώρησης αμερικανικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Καταιγίδας της Ερήμου.
Imperial War Museums
1990. Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ στη διάρκεια επιθεώρησης αμερικανικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Καταιγίδας της Ερήμου.

Για πολλούς, κυρίως στην Ελλάδα, ο Κόλιν Πάουελ, που πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 2021, από επιπλοκές του covid-19, ήταν ένα «γεράκι».  Ο άνθρωπος που δικαιολόγησε στη διεθνή κοινότητα τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Η πραγματικότητα είναι πως η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 άφησε έντονο τραύμα στην αξιοπιστία και στην αποτελεσματικότητα των διεθνών θεσμών. Επίσης, οδήγησε στη μεγαλύτερη ρήξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πάουελ, ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνδέθηκε με την παρουσίαση των στοιχείων για τη νομιμοποίηση της επέμβασης στον ΟΗΕ. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με την κοσμοθεωρία και τα ιδανικά του «καλού στρατιώτη» Κόλιν. Ο Κόλπος και το Ιράκ ήταν άλλωστε συνδεδεμένα με τον Πάουελ, ο οποίος ως στρατηγός είχε χειριστεί με μεγάλη επιτυχία τον λεγόμενο και πρώτο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Υπάρχει όμως μία πιο πρόσφατη στιγμή για να θυμηθεί κάποιος τον Πάουελ, και αυτή είναι η δημόσια υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Μία πρωτοβουλία που οδήγησε τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να του επιτεθεί σκαιότατα. Ήταν η τελευταία γενναία πράξη ενός ηγέτη, μια κίνηση παρακαταθήκη.

Ο πολιτικός Πάουελ ήταν ένας διακεκριμένος Ρεπουμπλικανός που πολλοί έβλεπαν ως τον ιδανικό πρόεδρο. Η ιδέα της υποψηφιότητάς του είχε πολλές φορές εμφανιστεί στο προσκήνιο ήδη από το 1997. Δεν επιδίωξε όμως ποτέ την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος πριν από τον Ομπάμα. Είχε οριστεί όμως ο πρώτος αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπους. Αυτό ήταν το τελευταίο και ανώτερο αξίωμα που έλαβε στη μακρά στρατιωτική και πολιτική του πορεία στους τομείς της εθνικής ασφάλειας (στρατηγός, επικεφαλής των επιτελείων, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ.λπ.).

Ο Πάουελ αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη στον τομέα της ηγεσίας και στο πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε περιόδους κρίσεων. Ως στρατιωτικός ηγέτης, η μεγάλη του παρακαταθήκη ήταν το λεγόμενο και «Δόγμα Πάουελ», μία σειρά κριτηρίων για τη χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος.

Μια σημαντική προσωπικότητα, ένας ηγέτης που έκανε λάθη, αλλά ήταν αφοσιωμένος στην πατρίδα του. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τη σύγκρουση των ταυτοτήτων και τους διαχωρισμούς, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να προσπαθεί να λειτουργήσει ο ειρηνοποιός (ένα ρόλο που σίγουρα θα του είχε αναγνωρίσει ο Πάουελ), ας κρατήσουμε τον έντονο πολιτικό συμβολισμό του πρώτου αφροαμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε μια διακυβέρνηση Ρεπουμπλικανών.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.