Σύνδεση συνδρομητών

Υποστηρίζεται

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 16:42
Ουκρανικό άρμα μάχης στον πόλεμο κατά του ρώσου εισβολέα. Υποστηρίζεται από ορισμένους, δεξιούς κι αριστερούς, ότι είναι καλό να τελειώσει ο πόλεμος, χωρίς να υπολογίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα εκχωρήσει στον επιτιθέμενο μεγάλο μέρος των εδαφών της.
Φωτογραφία αρχείου
Ουκρανικό άρμα μάχης στον πόλεμο κατά του ρώσου εισβολέα. Υποστηρίζεται από ορισμένους, δεξιούς κι αριστερούς, ότι είναι καλό να τελειώσει ο πόλεμος, χωρίς να υπολογίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα εκχωρήσει στον επιτιθέμενο μεγάλο μέρος των εδαφών της.

«Για τη Ρωσία τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα έπληττε ουσιώδη οικονομικά και στρατηγικά της συμφέροντα. Υποστηρίζεται βέβαια πως δεν είναι αποδεκτό μια χώρα να αντιτίθεται στην ελεύθερη επιλογή του εξωτερικού προσανατολισμού μιας άλλης».*

«Υποστηρίζεται βέβαια»: έχει διατυπωθεί και η άποψη πως δεν μπορείς να στερείς τους άλλους από την ελευθερία τους. Είναι μια παράξενη άποψη, όμως επειδή και αυτή υποστηρίζετσι, ας είμαστε δίκαιοι, ας τη μνημονεύσουμε.

Το «ουσιώδες συμφέρον» της Ρωσίας, οικονομικό και στρατηγικό., είναι να έχει του χεριού της τις χώρες που θέλει για υπόδουλες. Ο πλούτος τους να είναι η χαρά της ρωσικής ολιγαρχίας, οι κάτοικοί τους αναλώσιμοι δουλοπάροικοι, το έδαφός τους και οι ζωές τους εκβιαστικό buffer εναντίον των «επίβουλων εχθρών.

Υποστηρίζεται βέβαια, πως δεν είναι αποδεκτό μια χώρα να υποδουλώνει μιαν άλλη. Όμως οι Βαλντέν σκέφτονται την ιστορία στο σύνολό της. Ποιος ασχολείται τώρα με το τι επιθυμούν και με το τι ονειρεύονται οι μουζίκοι στην Ουκρανία, στη Ρωσία ή αλλού; Τι αξία έχουν οι επιλογές τους, οι ζωές τους;

Οι Βαλντέν συνομιλούν εμπιστευτικά με την Ιστορία, και γνωρίζουν πως εκείνο που έχει σημασία, είναι να υπάρχει η πουτινική Ρωσία, αντίβαρο κσι εμπόδιο στην επιτυχία της Δύσης, του φιλελευθερισμού, και γενικώς των δυνάμεων του κακού. Ετούτο, δεν είναι κάτι που «υποστηρίζεται» - ετούτο είναι κάτι που δεν αμφισβητείται.

* Σωτήρης Βαλντέν, στο TVXS.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.