Σύνδεση συνδρομητών

Πού είναι ο άνεμος;

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 22:17
Η μοναδική εν λειτουργία ανεμογεννήτρια στην Τήνο. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά.
Φωτογραφία Αρχείου
Η μοναδική εν λειτουργία ανεμογεννήτρια στην Τήνο. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά.

Παράξενη χώρα η Ελλάδα. Μια χώρα όλο νησιά, αλλά από ό,τι φαίνεται, δίχως καθόλου θάλασσα.

Εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, οι ανά τον κόσμον ανεμογεννήτριες, όπου υπάρχει η δυνατότητα, μπαίνουν όφσορ, ή κυρίως όφσορ. Εικόνες και αναφορές θα βρείτε στο διαδίκτυο. Εδώ η ιδέα δεν μοιάζει να μας έχει περάσει καν από το μυαλό.

Είναι βλέπετε και οι κατασκευαστικές, που είναι ρονταρισμένες στα στεριανά μπετά, είναι και κάποια άκαρπα πετροχώραφα που μπορούν έτσι να βρουν στον ήλιο μοίρα - μα είναι και οι δρόμοι που χρειάζονται να ανοιχτούν, για να πάνε αυτά τα θηρία στα βουνά, δρόμοι πάντοτε χρήσιμοι, πολεοδομικώς θέλω να πω, στα νησιά.

Έπειτα, οι όφσορ ίσως -δεν είναι βέβαιο- να είναι και πιο ακριβές. Ενώ, από την άλλη, τι κοστίζει ένα νησάκι, η αισθητική του, τζάμπα πράγμα.

Πάντως, το δίλημμα δεν είναι άνεμος ή λιγνίτης. Το δίλημμα είναι άνεμος στεριανός ή άνεμος στην θάλασσα.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.