Σύνδεση συνδρομητών

Η Μεγάλη Ατιμία

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 13:26
Ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν που, κατά τις καταγγελίες, παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές στην αστυνομία του Ερντογάν. Ο Μουράτ Τσαπάν ήταν αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Nokta» που έκλεισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου στην Τουρκία.
Sözcü
Ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν που, κατά τις καταγγελίες, παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές στην αστυνομία του Ερντογάν. Ο Μουράτ Τσαπάν ήταν αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Nokta» που έκλεισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου στην Τουρκία.

Το κύριο άρθρο του Books' Journal, τχ. 78, Ιούνιος 2017, που κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα, σε όλη την Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει διαπράξει πολλά. Αφού δηλητηρίασε την κοινωνία, σήμερα, ως κυβέρνηση, συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα. Σε λίγες μέρες, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ακόμα ένα μεγάλο ποσόν για της δημοσιονομικές υποχρεώσεις της σε ένα περιβάλλον στο οποίο ούτε η δεύτερη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, ούτε η δόση για τις πληρωμές του Ιουλίου έχει αποφασιστεί να δοθεί και, βεβαίως, ούτε η υποτιθέμενη λύση για το χρέος, στην οποία ομνύει εμμονικά ο πρωθυπουργός, έχει δρομολογηθεί.

Αλλά ακόμα κι αυτή η καταστροφική οικονομική πολιτική θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκεται εντός των ορίων μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που δεν εκτίμησε σωστά, που απέτυχε να σχεδιάσει, που παρασύρθηκε από την προεκλογική της αμετροέπεια, που υποτίμησε τη συγκυρία, που αδιαφόρησε για το ρεαλισμό, που πίστεψε ότι θα μπορεί να εξαπατά εκτός των ελλήνων πολιτών και τους εταίρους...

Εκείνο που βρίσκεται πέραν των ανεκτών ορίων είναι αυτό που διαπράχθηκε από το κράτος, η παράδοση με συνοπτικές διαδικασίες τούρκων ικετών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους, ο δημοσιογράφος του σατιρικού περιοδικού Nokta, Μουράτ Τσαπάν. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα πράγματα έγιναν ως εξής:

«Ο Μουράτ Τσαπάν ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά.

Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο.

Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου, τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί.

Ο Μουράτ Τσαπάν βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση».

Στην καταγγελία αυτή, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να μην απαντήσει. Υπό την πίεση δημοσιευμάτων, του Ποταμιού (δυστυχώς, το μόνο από τα πολιτικά κόμματα που έσπευσε να διεκδικήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης υποβάλλοντας ερώτηση στο Κοινοβούλιο), του ηγέτη των ευρωπαίων φιλελεύθερων Γκυ Φέρχοφσταντ και, ασφαλώς, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάποια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μια λιτή δήλωση. «Η κυβέρνηση δεν κάνει επαναπροωθήσεις», είπε.

Ποιος όμως τις κάνει; Ποιος έστειλε σιδηροδέσμιο τον δημοσιογράφο Μουράτ Τσαπάν στη φυλακή του Ερντογάν; Κράτος; Παρακράτος; Και η κυβέρνηση τι κάνει; Η Αριστερά είχε ανεβεί στα κεραμίδια μετά το επεισόδιο Οτσαλάν, όταν ο ηγέτης του κουρδικού PKK απήχθη μέσα από την ελληνική πρεσβεία από τούρκους πράκτορες. Σήμερα;

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί στους οποίους το εφετείο αποφάσισε να δοθεί άσυλο, ξανασύρθηκαν σε δεύτερη δίκη, με εκ νέου αίτημα την έκδοσή τους στην Τουρκία – για να αθωωθούν ξανά. Τους έσωσε η δημοσιότητα; Πάντως, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως ο έλληνας πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα τους παρέδιδε στο τουρκικό κράτος. Στην περίπτωσή τους αυτό αποτράπηκε, χάρη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Και στην πίεση ευάριθμων πολιτών.

Στην περίπτωση του Μουράτ Τσαπάν και των υπολοίπων, για τους οποίους κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ποιος ξέρει αν υπάρχουν κι άλλες, ανάλογες περιπτώσεις, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας), δυστυχώς, όλα έγιναν ερήμην της κοινωνίας των πολιτών. Εν κρυπτώ και παραβύστω. Και η κυβέρνηση αρκέστηκε να σχολιάσει το συμβάν με μια δήλωση Ποντίου Πιλάτου. Ένιψε τας χείρας της.

Η κυβέρνηση (που έχει αποδείξει ότι μισεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία) ποντάρει στη λήθη και στην αδιαφορία του κοινωνικού σώματος. Ό,τι κι αν συμβεί, όμως, οι κυβερνητικές ευθύνες για αυτή την αντιδημοκρατική πράξη δεν παραγράφονται. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπουργοί που, λόγω αρμοδιότητος, εμπλέκονται. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Και βεβαίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι προαναφερθέντες μπορεί να μην ανησυχούν ιδιαίτερα. Ό,τι κι αν αισθάνονται, όμως, θα υπάρχουν πολλοί έλληνες δημοκράτες που θα ντρέπονται για λογαριασμό των πολιτικών υπευθύνων για αυτή τη Μεγάλη Ατιμία. Και δεν θα ξεχάσουν.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.