Σύνδεση συνδρομητών

Στην είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας» Πατρών, 100 χρόνια μετά

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 18:32
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης στην Πάτρα.
Αρχείο Γιώργου Ζεβελάκη
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης στην Πάτρα.

Πρωινό Κυριακής, 20 Μαΐου 1989, στην Πάτρα. Είχαμε έρθει από την προηγουμένη για να παρουσιάσει ο  Μανόλης Αναγνωστάκης, ως επιμελητής της, τη σειρά της Νεφέλης “Η πεζογραφική μας παράδοση”, στο βιβλιοπωλείο της πόλης Πολύεδρο.

Το ενδέκατο βιβλίο της σειράς, τα Πεζογραφήματα του Μιχαήλ Μητσάκη,  είχε μόλις κυκλοφορήσει. Περιελάμβανε και το διήγημα «Αυτόχειρ» (Ακρόπολις, 4/1/1895)  που διαδραματιζόταν στην Πάτρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό το γνωστό διήγημα μας απασχόλησε ιδιαιτέρως σ’ εκείνο το σύντομο ταξίδι και το περιεχόμενό του έγινε άτυπος ξεναγός στη βόλτα γύρω απ’ το λιμάνι, η οποία κατέληξε στην είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας». Του ξενοδοχείου που φιλοξένησε αυτόχειρα και αφηγητή και το οποίο περνούσε περίοδο μεγάλης ακμής εκείνα τα χρόνια. Η αναφορά του Μητσάκη στην «παμμέγιστη Βρετανία» και η πολύ καλή γνώση του της τοπιογραφίας της πόλης σχεδόν τον πολιτογράφησαν Πατρινό.

Ο δεσμός αυτός του Μιχαήλ Μητσάκη με την Πάτρα και η αγάπη του Μανόλη Αναγνωστάκη για την πεζογραφία του (τον κατατάσσει «στις πρώτες θέσεις όχι μόνον της παραδοσιακής») παραμέρισαν τα προβλήματα υγείας του ποιητή ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.