Σύνδεση συνδρομητών

Η εξήγηση

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 01:03
O Άγιος Στάλιν. Παρωδία της λατρείας που αναπτύσσουν συχνά οι τυφλοί οπαδοί του κομμουνισμού προς τους ηγέτες τους, όσο αυταρχικοί κι αν ήταν, όσο φονική κι αν αποδείχτηκε η θητεία τους στην εξουσία.
Νewslanc
O Άγιος Στάλιν. Παρωδία της λατρείας που αναπτύσσουν συχνά οι τυφλοί οπαδοί του κομμουνισμού προς τους ηγέτες τους, όσο αυταρχικοί κι αν ήταν, όσο φονική κι αν αποδείχτηκε η θητεία τους στην εξουσία.

«Ήταν κοντά»* σε κορυφαίον επώνυμο της Αριστεράς. Το έθνος χρωστάει στην Αριστερά, όπως χρωστάει στην Εκκλησία. Διότι δίχως αυτές, σου λέει, δεν θα είχαμε βγει ποτέ από τα χρόνια της σκλαβιάς - 400 χρόνια για τη δεύτερη, προαιώνια για την πρώτη. Για τούτο, την Αριστερά και την Εκκλησία το έθνος πρέπει να τις πληρώνει εσαεί, να τις ανέχεται σε ό,τι κάνουν, να τους σβήνει και τα χρέη. Έτσι εξηγείται η έκπληξη που δείχνει, όταν της ζητείται, αυτής, ενός προσώπου ιερού εξ αγχιστείας, να πληρώσει αυτά που χρωστά.

*«κοντά», είναι εκείνη η σχέση, η σχεδόν συγγενική, που σχηματίζει κανείς με τον μεγαλόσχημο για τον οποίο εργάζεται, εξ αγχιστείας συγγένεια που μπορεί να δημιουργήσει και αυτή κάτι σαν νεποτισμό.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.