Σύνδεση συνδρομητών

Είσαι φίλος; Γίνε μέλος!*

Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 08:46
15 Μαΐου 2022, εκλογικό κέντρο Κάτω Χαλανδρίου, ώρα 5.46 μ.μ., στη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Δεν είναι ακριβώς η κοσμοσυρροή που υπαινίσσονται οι κομματικοί ισχυρισμοί.
Ανδρέας Παπαδόπουλος
15 Μαΐου 2022, εκλογικό κέντρο Κάτω Χαλανδρίου, ώρα 5.46 μ.μ., στη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Δεν είναι ακριβώς η κοσμοσυρροή που υπαινίσσονται οι κομματικοί ισχυρισμοί.

Η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μας έδωσε την εξής εικόνα.

Σύμφωνα με αυτά που είχε αποφασίσει το κόμμα, η εκλογή για μεν την ΚΕ αφορούσε μόνον όσους ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2022, ενώ για την εκλογή του προέδρου η εγγραφή και ψηφοφορία ήταν ανοιχτή μέχρι και την ημέρα της εκλογής.

Τι έγινε στις 15 Μαΐου, την ημέρα της εκλογής;

Στη μία κάλπη, αυτήν για την εκλογή προέδρου, ψήφισαν, δηλαδή πρώτα έγιναν μέλη και μετά ψήφισαν, 172.000 άτομα, όπως ανακοινώθηκε.

Για δε την Κεντρική Επιτροπή, δεν ανακοινώθηκε ακόμη, αλλά προφανώς ψήφισαν λιγότεροι από όσους ήταν μέλη την 21η Μαρτίου, δηλαδή, λιγότεροι από 60.000.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και 2-3 χρόνια, έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να γράψει μέλη, αλλά δεν τα κατάφερνε. Έφτασε μόλις τα 60.000 μέλη.

Και ξαφνικά, γιατί αυτό έγινε μόλις σε μία ημέρα, έφτασε τα 172.000 μέλη!

Τι μπορεί να μεσολάβησε και από τις 60.000 έφτασε τα 172.000 μέλη;

Υπάρχουν κάποιες «τεχνικές» εξηγήσεις: κατέβασε το όριο ηλικίας για την εγγραφή στο κόμμα στα 15 χρόνια, επέτρεψε στους πρόσφυγες/μετανάστες να εγγραφούν, έδωσε το δικαίωμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στους ομογενείς (έστω και αν αυτό το δικαίωμα τους το αρνήθηκε για τις εθνικές εκλογές).

Όμως, αυτά δεν εξηγούν την απότομη εκτίναξη του αριθμού των μελών.

Το πιο λογικό θα ήταν το αντίθετο, να ψήφιζαν περισσότεροι για την εκλογή μελών της ΚΕ εφόσον εκεί το εκλογικό περιβάλλον ήταν ανταγωνιστικό, αφού οι υποψήφιοι ήταν πολλαπλάσιοι από τις εκλόγιμες θέσεις, ενώ για τη θέση του προέδρου ήταν ένας μόνον υποψήφιος. Και όμως, οι 1.000 περίπου υποψήφιοι για την ΚΕ δεν κατάφεραν να κινητοποιηθούν και να πείσουν φίλους να εγγραφούν ως μέλη και αυτό έγινε μέσα σε μια μέρα!

Τι μπορεί να συνέβη που να προκάλεσε αυτή την κοσμοσυρροή;

Πήρε κάποια πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ που να άλλαξε το πολιτικό σκηνικό; Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω.

Μήπως το πρόσφατο συνέδριό του εξέπεμψε κάτι «δελεαστικό» για τους πολίτες ώστε να τρέξουν να γραφτούν; Μάλλον το αντίθετο, νομίζω.

Έκανε κάτι αυτές τι μέρες ο μοναδικός υποψήφιος και συγκίνησε 110.000 ανθρώπου να σπεύσουν να εγγραφούν χτες; Βοηθήστε, γιατί δεν είδα κάτι. Ότι ξέραμε για τον 99% αυτό ξέρουμε.

Μήπως τέλος, έκαναν κάτι ιδιαίτερα αρνητικό τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα και… έστειλαν τους πολίτες στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ; Από όσο ξέρω, το μεν ΠΑΣΟΚ βρήκε 170.000 πολίτες να πάνε να ψηφίσουν για τον τίτλο του κόμματος, η δε ΝΔ, διά της κυβερνήσεως, εξήγγειλε 3,5 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας που μάλλον εκτόνωσε κάπως την εύλογη αντίδραση των πολιτών το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή δεν πυροδοτούσε κι άλλο τις αντιδράσεις, τουλάχιστον.

Δύο τρόπους φαντάζομαι που θα μπορούσαν να το πετύχουν αυτό που έγινε χτες.

Ο ένας είναι να μην είναι πράγματι τόσοι αυτοί που ψήφισαν. Αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω και το αφήνω.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η πλήρης υποβάθμιση της έννοιας του μέλους του κόμματος. Όλο κι όλο, 2 ευρώ κατά κεφαλή!

Θυμίζω ότι, μέχρι πριν από λίγο καιρό, τα στελέχη του κόμματος, ερωτώμενα αν ο αριθμός αυτών που προσδοκούσαν να ψηφίσει θα μπορούσε να συγκριθεί με τον αντίστοιχο αριθμό στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έλεγαν πως η δική τους ψηφοφορία αφορούσε μόνο μέλη του κόμματος και όχι… τον κάθε διερχόμενο έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Τελικά, αφορούσε και τον κάθε διερχόμενο έξω από τα εκλογικά κέντρα και από τους παρακείμενους δρόμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα, την επομένη της ψηφοφορίας, παραμένει ένα κόμμα όπως ήταν, κόμμα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ψάχνει επικοινωνιακούς πόντους αντί να επεξεργάζεται εναλλακτικές πολιτικές. Η απήχηση της χτεσινής ψηφοφορίας εξαντλείται στις εφήμερες εντυπώσεις της ημέρας και από αύριο θα ψάχνει τις νέες εντυπώσεις, την εντύπωση ημών την επιούσιον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα όλο και πιο… απολιτικό κόμμα και η χτεσινή ψηφοφορία το κάνει ακόμη πιο απολιτικό.

Και αυτό θα φανεί στην πρώτη απόπειρα να μαζέψει τα 172.000 «μέλη» σε κάποια κομματική λειτουργία. Γιατί «μέλη» ζήτησε να γίνουν, όχι να ψηφίσουν ως «φίλοι», όπως έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

*Παλαιό σύνθημα του ΚΟΔΗΣΟ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού), κεντρώου μετριοπαθούς σχηματισμού που δραστηριοποιήθηκε το διάστημα 1979-89 [σημείωση της σύνταξης]

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

1 σχόλιο

ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΞΙΔΙ 

Τι μου κάνεις και με ψήνεις, μια χαρά τα καταφέρνεις
κι όσους θέλεις να ψηφίσουν, ίσα ίσα μας τα φέρνεις

Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο
δέντρα, Αφγανοί, Ρουμάνοι, κάθε σχολειαρόπαιδο

Με το έξυπνο σου κόλπο, βρίσκεις πάντα το κουμπί μου
και ψηφίζω σαν τον χάνο τον ηγέτη της φυλής μου

Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο
δέντρα, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, κάθε σχολειαρόπαιδο

Είμαι μπέσα πια δικός σου κι όπως βλέπω δε γλιτώνω
σκλάβος μεσ’ στη μπαμπεσιά σου την βλακεία μου πληρώνω

Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο
δέντρα, Σύριοι, Ρουμάνοι, κάθε σχολειαρόπαιδο


(original: Γιάννης Παπαϊωάννου)

George Fanfaras
George Fanfaras
18 Μάι 2022, 03:05

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.