Σύνδεση συνδρομητών

Ο βασιλιάς της διαστρέβλωσης

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 20:12
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του Φόρουμ των Δελφών.
ΑΠΕ
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του Φόρουμ των Δελφών.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για την Ελλάδα, μια εικόνα μοναδική που τη βλέπει μόνο ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είχαμε την υπομονή να διαβάσουμε και να εκθέσουμε ορισμένα χτυπητά σημεία αυτής της ομιλίας. [ΤΒJ]

 

«Tι μπορντέλο!» Το πρωτοσέλιδο της ιταλικής συντηρητικής εφημερίδας IlTempo τη Δευτέρα, 5/3/2018, συνέπτυξε, αγοραία μεν, εύστοχα δε, το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Νικητής του μπορντέλου ήταν ο αντισυστημικός εθνολαϊκισμός: η Δεξιά του γηραλέου Μπερλουσκόνι που ξαφνικά εμφανίζεται ως μετριοπαθής, σε σχέση με την ανανεωμένη ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι, και το Κίνημα των 5 Αστέρων, το κίνημα που ως ιδρυτικό του σύνθημα έχει το κομψό. “Vaffanculo”- “Άντε Γαμ....ε”, του εμπνευστή του, του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο.

Δεδομένου ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός στην Ιταλία δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα αναλωθούμε σε σενάρια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χαμένος των ιταλικών εκλογών είναι η Κεντροαριστερά, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις δυτικές δημοκρατίες. Σε όλες; Υπάρχει και μια που μέχρι χτες δεν την ξέραμε: η Ελληνική Δημοκρατία.

Η οποία, αν κρίνουμε από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών, η χώρα της Πρώτης Φοράς Αριστερά δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ανθούσες κεντροαριστερές δημοκρατίες.

Ο πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε σε πολλά σημεία της ομιλίας του. Κατ’ αρχάς, η κυβέρνησή του δεν φοβάται τις επενδύσεις. Τι κι αν η επένδυση του Ελληνικού έκανε αιώνες να ξεκολλήσει, αν η εκμετάλλευση των ορυχείων στις Σκουριές έχει παγώσει, «η Ελλάδα, σήμερα εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω και εδώ, κάτι που έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των επενδυτών και των αγορών “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Και εφ’ όσον η Ελλάδα είναι “thenextbigthing”, η ανάπτυξη έχει ήδη έλθει. Μην πτοείστε που συνήθως έχει τη μορφή σουβλατζίδικων, καφενείων, φούρνων και πάσης φύσεως μικροεπιχειρήσεων εστίασης οι οποίες, κάποιες απ’ αυτές, ανοίγουν για να κλείσουν μετά από ένα εξάμηνο. Όλες αυτές οι καινοτόμες επιχειρήσεις είχαν αποτέλεσμα «η ανεργία να υποχωρήσει επτά ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και να διατηρεί, αν και ακόμα υψηλή, εν τούτοις μία συνεχή τάση αποκλιμάκωσης».Καμία σημασία δεν έχει ότι πολλοί μισθοί είναι πλέον κατώτεροι του επιδόματος ανεργίας. Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να δώσει αριθμούς για την ανεργία, αφού «η χώρα κατάφερε να εξέλθει πέρυσι το καλοκαίρι, το περσινό καλοκαίρι, από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το ’16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

Σε περίπτωση επίσης που δεν το γνωρίζατε, «η Ελλάδα γίνεται μία χώρα με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, με ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών». Να υποθέσουμε ότιοι κοινωνικές δομές ενισχύθηκαν και από το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, αφού ούτε κοινό έγκλημα υπάρχει, ούτε καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων σημειώνονται, ούτε περιουσίες καταστρέφονται, ούτε βανδαλισμοί γίνονται. Τι είναι, στο κάτω κάτω, λίγα τρικάκια που πετάνε κάθε τόσο, όπου λάχει, οι διάφοροι Ρουβίκωνες, πέραν μιας φολκλορικής νότας;

Αυτό δε το αίσθημα της ασφάλειας επιτείνεται και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Ποια Ειδομένη στα σύνορα με την πΓΔΜ, ποια Μόρια της Λέσβου, ποιο hotspotτης ΒΙΑΛ στη Χίο, ποια επεισόδια και ποιες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών, ποια παιδιά στη λάσπη και στο έλεος του καιρού: «Με τη στάση της χώρας μας στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση καταφέραμε να αποκομίσουμε τον διεθνή έπαινο. Καταφέραμε και κυρίως οι πολίτες μας κατάφεραν να προτάξουν τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη κόντρα στον εγχώριο συντηρητισμό, που υποδαύλιζε διαρκώς την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και που τον υποδαυλίζει και σήμερα σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, δημιουργώντας αδιέξοδα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι,παρ’ όλα αυτά τα μνημειώδη επιτεύγματα, ο πρωθυπουργός παραμένει ταπεινός καθώς “εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί σε σχέση με δικές μας πράξεις. Δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στον δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».Στο όνομα αυτώντων αξιακών σταθερών, άλλωστε, δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, το ζεύγος των υπουργών Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου, οι οποίοι μάλιστα ακόμη «δεν κατάλαβαν» γιατί επαύθησαν;

Η εξήγηση για αυτές τις παρεκκλίσεις είναι – τι άλλο!– η μεταπολίτευση στη «διάρκεια της οποίας διαμορφώθηκε, δυστυχώς, μια αποκομμένη –διακομματική θα έλεγα εγώ– κυβερνητική ελίτ, που πολλές φορές με αλαζονεία και με κυνισμό μεταχειρίστηκε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους κατευνασμού, εκτόνωσης και επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού. Αντίθετα, εμείς σεβόμαστε το λαϊκό αίσθημα, ακριβώς γιατί σεβόμαστε την ίδια μας τη συνείδηση και την αξιακή μας συγκρότηση».

Εγώ πάλι από την πλευρά μου, επειδή σέβομαι την πνευματική και ψυχική υγεία των αναγνωστών, θα περιοριστώ στο να δώσω ευχή για να γίνει η χώρα “thenextbigthing”. Γιατί με όλα αυτά που ακούμε –Θου Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου– είναι πολύ εύκολο να ξαναθυμηθούμε το κομψό σύνθημα με το οποίο εμψύχωνε τους υποστηρικτές του ο Μπέπε Γκρίλο. Που όμως δεν οδηγεί πουθενά.  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.