Σύνδεση συνδρομητών

Ο Παραράς ως καρύκευμα

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 15:00
Το καρύκευμα Παραράς.
Φωτογραφία Αρχείου
Το καρύκευμα Παραράς.

Ο κ. Παραράς δεν ήταν μόνο «σύμβουλος» στα «συνταγματικά» του δικτατορικού καθεστώτος του Γεωργίου Παπαδοπούλου, διορισμένος σε επιτροπή του. Υπήρξε και διαπρύσιος πολέμιος των Μνημονίων, πίστευε μάλιστα ότι τα Μνημόνια φαλκιδεύουν το σύνταγμα, άρα δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση αλλά κατάργηση των Μνημονίων. Και τότε γιατί έσπευσε να υπηρετήσει «συνταγματικά» τη μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; Απλούστατα, διότι δεν κατάλαβε ότι ήταν ένα από τα καρυκεύματα μιας επιτροπής που χρειάζεται ο Τσίπρας «για να παίζει».

Εν αρχή, μια καταστατική πρόταση. Η επιτροπή Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα αυθαίρετο σχήμα, χωρίς δικαιοδοσία, χωρίς συνταγματική νομιμοποίηση και, προφανώς, χωρίς κύρος. Ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, στον οποίο προτάθηκε η συμμετοχή του στο σχήμα, προφανώς εννόησε περί τίνος επρόκειτο και απεμπόλησε.

Κατά δεύτερον, η υπενθύμιση του συντάγματος, το οποίο μέχρι να το αναθεωρήσει, ο Αλέξης Τσίπρας διακήρυξε, μάλιστα στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως πρωθυπουργός, ότι θα το σέβεται: «είμαστε κάθε λέξη από το σύνταγμα αυτης της χώρας» είχε πει, μάλιστα δακρυρροών. Λέει, λοιπόν, το σύνταγμα, του οποίου κάθε λέξη είναι ο κ. Τσίπρας:

[...] 2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

(Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 110 παρ. 2 και 3)

Τρίτον, στην επιτροπή συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πέτρος Παραράς, για τον οποίο, χθες, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατήγγειλε ότι συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαϊκευσης του Συντάγματος της χούντας. Η καταγγελία επιβεβαιώνεται, όντως ο δικαστής υπηρέτησε το δικτατορικό καθεστώς – προφανώς μια νεανική επιλογή δεν μπορεί να βαρύνει τελεσίδικα ένα δημόσιο πρόσωπο, αλλά έστω και αν κάτι συνέβη πριν από πενήντα χρόνια οι επιλογές ζωής των ανθρώπων δεν παραγράφονται, όπως σημειώνει ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης («Ο κ. Π. Παραράς δεν αξίζει να κρίνεται από το γεγονός ότι πριν από μισό περίπου αιώνα συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαϊκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν μπορεί όμως, σήμερα, να μετέχει στην Επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχοντας την απαίτηση να μην υπενθυμίζουμε την προηγούμενη εμπειρία του».)

Βεβαίως, ο κ. Παραράς πολιτεύεται εδώ και καιρό υποδεικνύοντας στο κυβερνητικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την παρουσία του στο ευρύτερο μέτωπο του εθνολαϊκισμού – ως δρων και επιδραστικός αντιμνημονιακός, όπως δηλαδή ο Βαρουφάκης, ο Κατρούγκαλος και άλλοι που συνδέθηκαν στην πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική της παρουσίας Παραρά στα δημόσια πράγματα του τόπου είναι η τοποθέτησή του στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χρυσόγονου Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των Μνημονίων (13/12/2013). Πλαισιωμένος από προσωπικότητες, όπως ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Πανούσης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος, που συντόνιζε, και παρακολουθούμενος από τον Δημήτρη Βίτσα και τους τότε βουλευτές του κόμματος Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Σταύρο Κοντονή, Τάσο Κουράκη, Αλέξη Μητρόπουλο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τον Αντώνη Κοτσακά, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο κ. Παραράς τόνισε:

«Με εκνευρίζει η ακινησία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας», είπε αναφερόμενος σε ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από πλευράς κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως ο θεσμικός ρόλος του προέδρου είναι διακοσμητικός, οπότε χρειάζεται επανεξέταση ως προς τις αρμοδιότητες που κατέχει. Σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα «δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά η τήρησή του, η οποία καταπατείται από το Μνημόνιο», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αντισυνταγματικότητα του «χαρατσιού» (δηλαδή του ΕΝΦΙΑ). Τέλος, επεσήμανε, πως το Μνημόνιο έχει αλλοιώσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος (βλ. εφημερίδα Αυγή, 13/12/2013 - http://www.avgi.gr/article/10842/1487446/-e-katastrategese-tou-syntagmatos-sten-epoche-ton-mnemonion-).

Τι είπε στην ουσία ο κ. Παραράς; Ό,τι έλεγε η κάτω και η πάνω πλατεία των «Αγανακτισμένων», ό,τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει την εξουσία κι ό,τι λέγανε οι ΑΝΕΛ για να μπούνε στη Βουλή (και κατόπιν στην κυβέρνηση). Μου κάνει εντύπωση μάλιστα ότι έσπευσε ασμένως να δεχτεί μια πρόταση ενός μνημονιακού πρωθυπουργού που επιπλέον συνεχίζει να επιβάλλει το κατά τη γνώμη του «αντισυνταγματικό» «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ.

Πριν από λίγο, μαθαίνω ότι ο κ. Παραράς παραιτήθηκε τελικά από την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, μεταξύ άλλων και επειδή δέχτηκε «αήθεις» επιθέσεις. Ήταν αήθης η υπενθύμιση του διορισμού του σε επιτροπή της χούντας για το «σύνταγμα»; Είναι αήθης η υπενθύμιση, από εδώ, του καιροσκοπισμού με τον οποίο ανέβηκε στην αντιμνημονιακή βάρκα – ο πλους της οποίας του απέφερε και το αξίωμα;

Δημόσιοι άνδρες χωρίς στοιχειώδη αίσθηση του δημόσιου συμφέροντος. Χωρί αυτοσεβασμό. Και χωρίς αυτογνωσία. Η Ελλάδα τους πληρώνει και θα τους πληρώσει ακόμα περισσότερο.

 

ΥΓ. Προφανώς, η επιτροπή για την «αναθεώρηση Τσίπρα» θα βρει κάποιο πρόσωπο να αντικαταστήσει τον κ. Παραρά. Όπως γνωρίζει καλά ο Γιώργος Κιμούλης, συχνά οι θίασοι αλλάζουν ηθοποιούς και μετά την ανακοίνωση της διανομής. Ο εν λόγω θίασος, άλλωστε, θα είναι αντίστοιχος του υπό τον Ερίκ Τουσέν θιάσου της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που όλοι γνωρίζουμε ότι το «πόρισμά» του κατέληξε στα σκουπίδια.

ΥΓ1. Επειδή στην επιτροπή βρέθηκε και σεβαστό μου πρόσωπο, προφανώς λειτουργώντας καλοπροαίρετα, πιστεύοντας μάλλον ότι έχει να κάνει με ένα μόρφωμα που αναζητεί τη σοσιαλδημοκρατία και πασχίζει για την ευρωπαϊκή Ελλάδα σε μια όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη, θα παραθέσω ένα χθεσινοβραδινό στάτους στο facebook του Απόστολου Δοξιάδη. Ο Δοξιάδης, γνωρίζοντας άριστα (και εξ ιδίας πείρας) πώς λειτουργεί η Αριστερά, εκτιμά τα εξής:

Η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πάνω στην παλιά καλή συνταγή της Κομιντέρν που εφαρμόστηκε από ΕΣΣΔ και τοπικά ΚΚ στην Ανατολική Ευρώπη στο "πέρασμα στο σοσιαλισμό" (πριν επιβληθεί απόλυτη δικτατορία του κόμματος) και σε εμάς στην εποχή της ΕΑΜοκρατίας, από το φθινόπωρο του 1944 ως τη Βάρκιζα:

α) Πρόεδρος δικός μας

β) Μερικοί δυναμικοί και έμπειροι δικοί μας ως μέλη

γ) Μερικοί ανύποπτοι περαστικοί (εδώ: παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο)

δ) Ελάχιστα πρόσωπα (ένας; δύο;) κύρους αλλά προχωρημένης ηλικίας

Οι α και β θα κάνουνε παιχνίδι. Οι υπόλοιποι καρυκεύματα.

Εις ιυγείαν των καρυκευμάτων.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.