Σύνδεση συνδρομητών

Το άγαλμα της Όλγας

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 15:28
To άγαλμα της βασιλίσσης Όλγας, στον ομώνυμο δρόμο της Θεσσαλονίκης.
Σταύρος Κωνσταντινίδης
To άγαλμα της βασιλίσσης Όλγας, στον ομώνυμο δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη θα είχε ανάγκη απο ορισμένα, ίσως και αρκετά υπαίθρια μοντέρνα γλυπτά, αλλά όχι βέβαια περισσότερα αγάλματα αμφιλεγόμενων και ασήμαντων ιστορικών προσώπων.\

Είναι τουριστική διπλωματία με τη Ρωσία το άγαλμα της Βασίλισσας Ολγας; Οχι κατά την άποψή μου. Είναι εκπλήρωση προσωπικών επιθυμιών κεκαλυμμένων με διακρατική επίφαση.

Αν κάθε μεγαλοπαράγων μάς φορτώσει με ένα τετριμμένης αισθητικής μπρούντζινο άγαλμα ο καθένας, στο σημείο που επιθυμεί, και στο όνομα των καλών σχέσεων, δεν θα φταίει κανείς αν οπισθοδρομούμε ενδοτικά ως πόλη ντεμοντέ, έρμαιο μιας αβάσταχτης εισαγώμενης αισθητικής.

Το θέμα επιφανειακά μοιάζει να έχει μικρή σημασία αλλά, βαθύτερα, εσωτερικεύει μία  εξαιρετικά ευαίσθητη σημειολογική νοηματοδότηση.

Σταύρος Κωνσταντινίδης

Πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στον συγκοινωνιακό και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, διευθυντής της μελετητικής εταιρείας. «Σταύρος Κωνσταντινίδης & Συνεργάτες - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ». Έχει γράψει τα βιβλία Ανοιχτές πόλεις, (2010) και Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη (2014).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.