Σύνδεση συνδρομητών

Η ιστορία της χαμένης «Αντιόπης» του Βερναρδάκη

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 12:10
Ο Δημήτριος Βερναρδάκης (1833-1907).
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Δημήτριος Βερναρδάκης (1833-1907).

Αν η ύπαρξη ενός περιοδικού βεβαιώνεται με την εύρεση ενός και μόνο τεύχους του (https://booksjournal.gr/stiles/symptoseis/3856-ena-teyxos-pou-diasothike-apo-tin-pyra-ton-aprilio-tou-1967), το ίδιο κατ’ αναλογίαν συμβαίνει και με το βιβλίο. Θεωρείται ότι έχει εκδοθεί αν βρεθεί κάπου έστω και ένα αντίτυπο. Η περίπτωση του διασωθέντος αντιτύπου που κατέγραψε ο βιβλιογράφος  Κ. Μ. Μιχαηλίδης τεκμηριώνει την ύπαρξη ενός τυπωμένου βιβλίου, που επιπροσθέτως έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία. Πρόκειται για την Αντιόπη του Δημητρίου Βερναρδάκη (1833-1907), που πέρασε ως ανέκδοτο έργο ακόμη και στην Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας του Κ. Θ. Δημαρά.

Ο έγκυρος βιβλιογράφος περιγράφει στην καλή πειραιώτικη εφημερίδα Θάρρος (1/9/1933) πώς εντόπισε το αντίτυπο: «Πέρσι στη βιβλιοθήκη του φίλου μου κριτικού και ιστοριοδίφη, του Φάνη Μιχαλόπουλου, είδα σ’ ένα τόμο τρία δράματα του Βερναρδάκη μαζί τυπωμένα:  Τη Φαύστα, την Αντιόπη και τον Νικηφόρο Φωκά. Ξάφνισμα για μένα από τα μεγάλα! Ο φίλος μου κατάλαβε , χαμογέλασε με την έκπληξή μου και μου διηγήθηκε τ’ ακόλουθα. Είναι μια πολύ παράξενη ιστορία: Ο Μαρασλής, ο μεγάλος  Έλληνας ευεργέτης, μαζί με άλλα βιβλία θέλησε να τυπώσει και τρία δράματα του Βερναρδάκη: Τη Φαύστα (για δεύτερη τώρα φορά), την Αντιόπη και τον Νικηφόρο Φωκά» (Τα δύο τελευταία παιχτήκανε στην Αθήνα, δεν είχανε όμως βγει σε βιβλίο).

»Κόντευε να τελειώση το τύπωμα –είχε φτιάξει ώς την τελευταία πράξη του Ν. Φωκά–, και ξάφνου ζωηρός καυγάς ανάμεσα Μαρασλή και Βερναρδάκη ανάγκασε τον πρώτο να σταματήση την έκδοση, και δεν αρκέσθηκε σ’ αυτό, διάταξε κιόλας να καούνε όλα τ’ αντίτυπα.

»Τυπογράφος ο γνωστός Σακελλάριος. Η διαταγή του Μαρασλή εκτελέστηκε αμέσως και ένα μονάχα αντίτυπο κράτησε ο Σακελλάριος. Απ’ αυτόνε πέρασε στα χέρια του Μιχαλόπουλου. Ένα και μοναδικό αντίτυπο!»

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.