Σύνδεση συνδρομητών

Στοά του Βιβλίου ή Στοά της Κόλασης;

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 12:44
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, απόγευμα. Οδός Αρσάκη, και στο βάθος η Στοά Πεσμαζόγλου.
Βαγγέλης Κούμπουλης
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, απόγευμα. Οδός Αρσάκη, και στο βάθος η Στοά Πεσμαζόγλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι· η προηγούμενη ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο. Προς τιμήν του τότε, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αμέσως μετά την κοινοποίηση της εικόνας του σχολίου, έδωσε εντολή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο να πράξει τα δέοντα και να καθαριστεί η στοά. Εν προκειμένω, όμως, δεν είναι θέμα Δήμου. Ή τουλάχιστον, δεν είναι μόνο θέμα Δήμου. Πιθανόν είναι και θέμα Περιφέρειας, δεν το γνωρίζω.

Οπωσδήποτε πάντως είναι θέμα που άπτεται του τομέα ευθύνης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πιθανότατα και του υπουργείου Υγείας. Οι εικόνες αυτές δεν προέρχονται από κάποιο μέρος κάτω από την Ομόνοια. Δεν είναι μία συνηθισμένη εικόνα –συνηθίσαμε, κι αυτό τελικά είναι το κακό– από τους δρόμους γύρω από την οδό Μενάνδρου, ούτε από τους δρόμους πέριξ του Εθνικού Τυπογραφείου. Είναι από το κέντρο της Αθήνας. Δίπλα από το κτίριο όπου στεγάζεται το Συμβούλιο Επικρατείας. Απέναντι από το Ρεξ, όπου στεγάζεται η σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου. Σε μια στοά που αποκαλείται Στοά του Βιβλίου, ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και βρίσκεται μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου, μεταξύ Πεσμαζόγλου, όπου βρίσκεται και η είσοδος για το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, και Αρσάκη, από όπου και η εικόνα. Στο Κέντρο της Αθήνας, επαναλαμβάνω.

Και η εικόνα που παρουσιάζω είναι καθημερινή. Τράβηξα τη φωτογραφία Τετάρτη απόγευμα, στις 17.15, ώρα με αρκετό φως του ηλίου ακόμη. Παρά τη σωματική μου διάπλαση και τη ρώμη μου, εξυπακούεται πως δεν τόλμησα να περάσω μέσα από τη Στοά για να κατέβω στη Σταδίου. Θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Ουδείς τολμά να περάσει μέσα από τη Στοά, όπως ουδείς τολμά να περάσει και από την οδό Αρσάκη η οποία, σε πλήρη επικοινωνία με τη γειτονική πλατεία Σανταρόζα, έχει γίνει τόπος χρήσης ναρκωτικών και κάθε είδους πιθανής εγκληματικότητας.

Προσωπικά, βρίσκω συγκλονιστικό ότι ουδείς έχει ενδιαφερθεί για αυτή την απαράδεκτη εικόνα, για τη μετατροπή μιας μόλις χθες πολυσύχναστης Στοάς στο Κέντρο της Αθήνας σε αποθήκη εξαρτημένων ψυχών. Ούτε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ούτε το Θέατρο Τέχνης (απ’ όπου τις προάλλες αφαιρέθηκε η προτομή του ιδρυτή του, του Καρόλου Κουν), ούτε το γειτονικό Εθνικό Θέατρο. Αλήθεια, όσοι επισκέπτονται το Αρσάκειο Μέγαρο, δίπλα, δεν έτυχε ποτέ να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή την αποτρόπαιη εικόνα; Να προβληματιστούν; Να ενοχληθούν;

Εννοείται βεβαίως πως η Στοά τις νύχτες είναι κατασκότεινη, χωρίς καθόλου φωτισμό. Γνωρίζω πως αυτό δεν είναι ευθύνη του Δήμου. Ούτε πιθανόν της Περιφέρειας. Σίγουρα όμως δεν είναι ευθύνη των πολιτών και των δημοτών της Αθήνας, οι οποίοι καταλήγουν να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στο Κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα πιο κάτω από την αθηναϊκή Τριλογία. Αυτή η Στοά λοιπόν θα συνδέει και τον Μεγάλο Περίπατο, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, με την οδό Σταδίου;

Δεν ξέρω ποια θα μπορούσε και ποια θα πρέπει να είναι η λύση. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της πολιτικής: να δίνει λύσεις.

Η πρώτη και κύρια ευθύνη είναι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός, κ. Θεοδωρικάκος, είναι υπεύθυνος, πολιτικά, να προστατεύει τους πολίτες αυτής της χώρας και τους δημότες αυτής της πόλης. Δεν θέλω να πιστέψω πως είναι πολιτική επιλογή το να μετατραπεί η Στοά του Βιβλίου σε Στοά της Ηρωίνης. Ωστόσο το πρόβλημα χρονίζει εδώ και πολύ καιρό. Οι πολίτες πλέον δεν έχουν άλλη υπομονή και φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε αρμόδιο: κάντε κάτι!

Σε τελική ανάλυση, το να υπάρχει τάξη κι ασφάλεια στην πόλη, ευνομία και καθαριότητα, είναι η καλύτερη λύση αντιμετώπισης κάθε είδους Κασιδιάρηδων, είτε τώρα είτε –αν και εφόσον προκύψουν– στο μέλλον.

1 σχόλιο

Ας ελπίσουμε πως η μετατροπή όλου του οικοδομικού τετραγώνου σε πολυχώρο καταστημάτων μεσογειακής διατροφής, όπως είναι το mega project της Φιλεκπαιδευτικής θα λύσει σύντομα το πρόβλημα. Βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων. Πάντως η Φιλεκπαιδευτική δεν διαθέτει δική της αστυνομία.

kiko
kiko
21 Φεβ 2023, 06:02

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.