Σύνδεση συνδρομητών

Το Νόμπελ λογοτεχνίας στην Αννί Ερνό: αποφεύγοντας την πραγματικότητα

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:09
Η Αννί Ερνό, στην οποία θα απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022.
Wikipedia
Η Αννί Ερνό, στην οποία θα απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022.

Η επιλογή της επιτροπής των Νόμπελ να βραβεύσει τη γαλλίδα Αννί Ερνό δεν είναι παράλογη: το Νόμπελ καταφεύγει σε μια συγγραφέα που ξοδεύει όλη της τη συγγραφική οξυδέρκεια για να γράψει μια λογοτεχνία της υπεκφυγής. Μια λογοτεχνία που παράγεται στην ασφαλή μεριά της ζωής, εκεί όπου τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά θέματα δεν απασχολούν - και αντ' αυτών ένας τύπος δυτικού ψευτοριζοσπαστισμού ασχολείται με θέματα ταυτότητας, έμφυλων σχέσεων αλλά και ζητήματα της μορφής των αφηγήσεων. 

Ποτέ άλλοτε οι κοινωνίες του πλανήτη δεν είχαν τόσο πολλά και τόσο οξυμένα προβλήματα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η έκρηξη ενός απ' αυτά - η βίαιη έκρηξη μιας τάσης περιφρονητικού αυταρχισμού που κερδίζει έδαφος σε πολλά μέρη του πλανήτη, ο οποίος αμφισβητεί τη δημοκρατική τάξη και επιδιώκει να εισάγει έναν αναθεωρητισμό των πάντων (όχι απλώς των συνόρων στις κρατικές επικράτειες). Η περιβαλλοντική απειλή, οι πολιτισμικοί πόλεμοι, η πανδημία, οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία, η καμπή της παγκοσμιοποίησης, οι ανισότητες και τα μεταναστευτικά ρεύματα, η υποχώρηση του κράτους δικαίου παγκοσμίως, η ανάδυση ανορθολογισμών και συνωμοσιολογίας είναι μερικά από τα πολιτικά ζητήματα του πλανήτη. Τα ζητήματα αυτά, και άλλα, καθώς και οι επιδράσεις τους στον εσωτερικό κόσμο συγγραφέων και στη στοχαστικότητά τους, θα επέτρεπαν στις επιτροπές και του Νόμπελ να δείξουν ότι ζουν στον κόσμο τούτο, ότι το βραβείο που αποφασίζουν εμπλέκεται με τα ανθρώπινα και προτείνει αναγνώσεις τους, λύσεις, όξυνση της ανησυχίας ή παραμυθία - σε κάθε περίπτωση, ενεργό συμμετοχή στη ζωή.

Αντ' αυτών, η επιτροπή του Νόμπελ λογοτεχνίας προκρίνει τις γλωσσικές ασκήσεις μιας συγγραφέως που διακρίνεται για την «κλινική ακρίβεια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης» και «τη ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες όσον αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη». Διαπιστώνει επίσης ότι «η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη». Τρία πουλάκια κάθονται.

Το Νόμπελ λογοτεχνίας έχω την εντύπωση ότι απεμπολεί την πραγματικότητα και τους συγγραφείς που κινούνται σε αυτή - όχι μόνο όσους καταγγέλλουν ή περιγράφουν τις πιο ζοφερές όψεις της αλλά και εκείνους που ζουν στον πραγματικό κόσμο και όχι σε έναν κατασκευασμένο, δήθεν αισθητικό, κόσμο. Η λογοτεχνία δεν είναι προκάτ ιδεούλες και εξυπνάδες κατασκευασμένες σε εργαστήρια δήθεν δημιουργικής γραφής. Η λογοτεχνία είναι αγώνας και αίμα. 

Αλλά πώς να το καταλάβει αυτό μια επιτροπή που ζει προσπαθώντας να μην αγγίξει την πραγματικότητα - για να μη λερωθεί απ' αυτήν. 

 

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

5 σχόλια

Νομίζω πως η Επιτροπη ήταν επιτυχής στην επιλογή, στο βαθμό που αυτή στάθηκε ικανή να λειτυργήσει ως έναυσμα για να ανάψουν συζητήσεις σχετικά με κάτι τόσο εξωφρενικό και παράλογο όπως είναι ένα "βραβείο αφιστείας" σε μια παγκόσμια, υποτίθεται, λογοτεχνική αξία, από μια οιονεί αυτοχριζόμενη επιτροπή διεθνώς άσημων κριτών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ
13 Οκτ 2022, 08:10

Αλλά η Αννί Ερνώ δεν ανασταίνει μονάχα την εικόνα ενός πατέρα, φέρνει στο φως μια ολόκληρη πολιτιστική κληρονομιά, έθιμα, προτιμήσεις, αξίες, την πολιτιστική κληρονομιά των υποταγμένων που είχε αναγκαστεί να λησμονήσει για να ανεβεί στην κοινωνική κλίμακα.
Οι δυσκολίες και η ψυχολογία του μικρού εμποράκου, οι κοινωνικές ταπεινώσεις, το χάσμα των τάξεων ως και μέσα στην ίδια οικογένεια, όλα αυτά περιγράφονται με δύναμη και αιδώ σ' ένα ύφος στο έπακρο γυμνό που κάνει συγκλονιστικό αυτό το λιτό έργο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου la place )

Πολυτίμη Λινάρδου
Πολυτίμη Λινάρδου
09 Οκτ 2022, 11:10

Δικαιολογημένη η ξινίλα σου Ηλία για την εν λόγω συγγραφέα αφού ως γνωστόν η Ανρί ήταν ένθερμη υπέρ του Μελανσόν, οπότε απαλλάσσεσαι λόγω αλλεργικού στρες!

Αριστοτέλης Βουτυράς
Αριστοτέλης Βουτυράς
09 Οκτ 2022, 12:10

Καλο θα ήταν να προτείνατε ποιός συγγραφέας, κατα τη γνωμη σας, θα ήταν πιο καταλληλος για το βραβείο.
Πάντως διάβασα πρόσφατα Τα Χρόνια και η Ανί Ερνό αναφέρεται και σχολιάζει πολλά, αν όχι όλα, τα θέματα που παραθέτετε.
Δυστυχώε άφησα το βιβλίο να το διαβασει φίλη στη Κρήτη και δεν το έχβ μαζί μου εδω που βρίσκομαι για να αναφερθώ σε συγκεκριμένες. σελίδες.

Αννα Συγκελακη
Αννα Συγκελακη
07 Οκτ 2022, 07:10

Έχετε αναρωτηθεί γιατί το Νόμπελ Ιατρικής δεν δόθηκε, τα τελευταία τρία χρόνια που έχουμε την πανδημία,στους ερευνητές που βρήκαν τα εμβόλια;Τι πιο επίκαιρο, καινοτόμο και ουσιώδες από το να σώσεις την ανθρωπότητα απο την πανδημία.

Βαδαλούκας Νικόλαος
Βαδαλούκας Νικόλαος
06 Οκτ 2022, 10:10

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.