Σύνδεση συνδρομητών

Αναπάντεχος θρίαμβος ενός ανυπόληπτου προέδρου

Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 01:40
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι δύο συντηρητικοί υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές 2023 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Φωτογραφία αρχειου
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι δύο συντηρητικοί υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές 2023 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελικά, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023 θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, o Νίκος Χριστοδουλίδης και o Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ας δούμε το σχετικό με αυτές τις εκλογές πολιτικό τους βιογραφικό.

Ο Αβέρωφ δεν μπορεί παρά να έχει πλήρη γνώση της κραυγαλέας διαφθοράς και της διαπλοκής με ρώσους ολιγάρχες, διαφθορά και διαπλοκή με τις οποίες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν στάθηκε ποτέ δημόσια αντιμέτωπος. Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοεί την εξάρτηση Αναστασιάδη από το καθεστώς Πούτιν, μια εξάρτηση που τον οδήγησε στη ματαίωση της λύσης στο Κραν Μοντανά. Έδειξε ότι είχε αντίληψη των καταστροφικών χειρισμών Αναστασιάδη στο Κυπριακό μετά το Μον Πελεράν αλλά δεν είπε ποτέ ευθέως τα πράγματα με το όνομά τους. Στις λιγοστές προσπάθειες να αρθρώσει έναν διορθωτικό κριτικό λόγο, με το πρώτο άδειασμα Αναστασιάδη, έβαζε την ουρά στα σκέλια. Το χειρότερο, ενώ έχει επίγνωση όλων αυτών των καταστάσεων, έκανε το παν για να εξασφαλίσει το δακτυλίδι της διαδοχής από τον Αναστασιάδη, ο οποίος στα φανερά στηρίζει Αβέρωφ και υπόγεια Χριστοδουλίδη!

Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο άνθρωπος που υπηρέτησε δουλικά τον Αναστασιάδη στην πορεία ματαίωσης της λύσης. Ο άνθρωπος κανάλι του Αναστασιάδη με τη ρωσική πρεσβεία. Ο «μικρός Ρισελιέ» του Κύπριου… Λουδοβίκου! Πέραν τούτου, ουδέν.

Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο διαπραγματευτής που, ενόσω ο Αναστασιάδης είχε πλώρη για τη λύση, έφερε στο «τελευταίο μίλι» τις συγκλίσεις που βελτίωναν και το Σχέδιο Ανάν και τη Ζυρίχη, την κρίσιμη ώρα που ο Αναστασιάδης διέπραττε το Έγκλημα στο Κραν Μοντανά (ο χαρακηρισμός από το ομώνυμο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη) συμπεριφερόμενος ως δημόσιος υπάλληλος που δουλικά διεκπεραιώνει εντολές ανωτέρων χωρίς συνείδηση του καθήκοντος προς τη χώρα του, απλώς «συνεμορφώθη» στις εντολές του Κυρίου του.

Ναι, τέθηκε μπροστά μας η λύση, με το Πλαίσιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά. Και η Τουρκία δέχθηκε την πρόταση του ΓΓ για απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και αντικατάστασή της με Μηχανισμό Ασφάλειας και Εφαρμογής της Λύσης υπό την ευθύνη του ΟΗΕ στον οποίο θα μετείχαν, με συμβουλευτικό ρόλο και χωρίς κανένα δικαίωμα επέμβασης, και οι Εγγυήτριες Δυνάμεις. Νοουμένου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή, όροι που περιέχονταν στο Πλαίσιο του ΓΓ. Ο Αναστασιάδης, αρνούμενος επί της ουσίας και την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή καθώς και τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Μηχανισμό Ασφάλειας, ματαίωσε τη λύση, τα μάζεψε κι έφυγε, φορτώνοντας τα πάντα στην… τουρκική αδιαλλαξία!... Οι μαρτυρίες που παραθέτει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του Έγκλημα στο Κραν Μοντανά, οι οποίες τεκμηριώνονται από πρώτες πηγές και τις οποίες κανένας εμπλεκόμενος δεν διέψευσε, στήνουν τον Αναστασιάδη στο εδώλιο της ιστορίας. Όπως επίσης καταδεικνύουν και τα κίνητρα της Τουρκίας για τη λύση, εφόσον η λύση θα άνοιγε το δρόμο για συμμετοχή της Τουρκίας στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου που θα ένωναν την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, για το οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Αναστασιάδη προκειμένου να ματαιωθεί η λύση του Κυπριακού.

Το ερώτημα: Ποιος από τους πιο πάνω τρεις υποψήφιους προέδρους θα τολμήσει ή θα προσπαθήσει καν να αποδομήσει το ψευδές αφήγημα Αναστασιάδη για την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά; Κανένας! Και οι τρεις θα κρατήσουν στο απυρόβλητο τον ένοχο του εγκλήματος. Και όχι μόνο αυτό. Οι δυο πρώτοι οπωσδήποτε θα τον κρατήσουν στο απυρόβλητο και για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ένας θρίαμβος που δεν τον περίμενε κανείς για έναν ανυπόληπτο πρόεδρο…

Χρυσόστομος Περικλέους

Eκπαιδευτικός, ζει στην Κύπρο. Είχε μακρά και ενεργό ανάμειξη στο αριστερό πολιτικό κίνημα. Δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών για πολιτικά, ιστορικά και ιδεολογικά θέματα, δύο βιβλία για το Κυπριακό, τρεις ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο με την ιστορία της Λακατάμιας, της πόλης όπου ζει.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.