Σύνδεση συνδρομητών

Ηθικά Νικομάχεια

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 11:05
Απρίλιος 2022, Μπούτσα, Ουκρανία. Ένα από τα πτώματα που άφησε πίσω του αποχωρώντας ο ρωσικός στρατός.
YouTube
Απρίλιος 2022, Μπούτσα, Ουκρανία. Ένα από τα πτώματα που άφησε πίσω του αποχωρώντας ο ρωσικός στρατός.

Μας διαφωτίζουν οι ρεαλιστές και οι εν γένει επικριτές των ΝΑΤΟϊκών πολιτικών, εμάς, τους ακροκεντρώους, ότι άδικα συγχυζόμαστε μαζί τους και τους κατακρίνουμε, διότι συγχέουμε —λένε— το «δεν συντάσσομαι με…» με το «εξηγώ τη…» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Έξυπνη κίνηση —ομολογώ— αλλά, δυστυχώς φίλοι ρεαλισταί και επικριταί των ΝΑΤΟϊκών πολιτικών, εσείς αγνοείτε ή παραβλέπετε ότι η βεμπεριανή διάκριση μεταξύ «αξιακών» και «υλικών» κρίσεων (Werturteile και Sachurteile) ισχύει —εάν ισχύει— μόνο για τα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα νομοτελειακά.

Για τις ανθρώπινες πράξεις, οι οποίες καθοδηγούνται από την προαίρεση, δηλαδή από τη συνειδητή θέσπιση του στόχου και την επιλογή του κατάλληλου μέσου, η διάκριση αυτή δεν ισχύει. Η εξήγηση μιας πράξης συμπεριλαμβάνει και την εξήγηση του λόγου για τον οποίο αυτή η πράξη είναι κατακριτέα ή αξιέπαινη.

Γι’ αυτό, φίλοι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μας διαφωτίσετε, πριν πάρετε το καλαμάρι ή το πληκτρολόγιο, ρίχτε μια ματιά στα Ηθικά Νικομάχεια, πριν πάτε στο ράφι για να ξεσκονίσετε τον Θουκυδίδη, τον Χομπς και τον Μακιαβέλλι σας. Και διαβάζοντάς τους να κρατάτε στο νου σας ότι και οι τρεις γνωρίζουν πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα στον φυσικό και τον ηθικό νόμο — σε αντίθεση με εσάς….

Κι αν δεν με πιστεύετε, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τη διαφορά ανάμεσα στο «δεν συντάσσομαι με…» και «εξηγώ το…» στο μακελειό της Μπούτσα ή της Μαριούπολης, ή σε κάθε άλλο μακελειό θα αποκαλυφθεί στο διάβα της εισβολής, με την οποία δεν συντάσσεστε αλλά την εξηγείτε….

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.