Σύνδεση συνδρομητών

Όχι με την ειρήνη. Με την Ουκρανία

Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 14:43
Μπούχα, Ουκρανία. Καμένα άρματα μάχης μέσα στην πόλη. Κατά τον Jeremy Browen, απεσταλμένο του BBC, η εικόνα της καταστροφής συμπληρώνεται με τα διάσπαρτα πτώματα.
Reuters
Μπούχα, Ουκρανία. Καμένα άρματα μάχης μέσα στην πόλη. Κατά τον Jeremy Browen, απεσταλμένο του BBC, η εικόνα της καταστροφής συμπληρώνεται με τα διάσπαρτα πτώματα.

 

«Το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια». Ο κλισέ αφορισμός χρησιμοποιείται σχεδόν καταχρηστικά τρεις τέσσερις φορές τη μέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ωραιότατη, πιασάρικη ατάκα που συνοδεύεται από ύφος περισπούδαστο όσων υποστηρίζουν ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία φταίνε και οι δύο πλευρές.  Πάμε να δούμε την πραγματικότητα. Με σοβαρές πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπως είχαν ανακοινώσει.

Αλλά:

-Πληθαίνουν τα στοιχεία ότι αφήνουν πίσω τους εκατόμβες αμάχων. Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανδρών με πολιτικά εντοπίστηκαν στους δρόμους της πόλης Μπούχα, κοντά στο Κίεβο. Άνδρες δεμένοι πισθάγκωνα. Με τραύμα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Οι δρόμοι στην Μπούχα είναι διάσπαρτοι με πτώματα και καμένα άρματα μάχης. (Jeremy Browen, απεσταλμένος του BBC στην Μπούχα - από εκεί η φωτογραφία)

Δυτικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν, λοιπόν, την καταγγελία του συμβούλου του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικοφόροφ, στο BBC, ότι στις πόλεις Μπούχα, Χοστόμελ και Ίρπιν, κοντά στο Κίεβο, εντοπίστηκαν μαζικοί τάφοι, στους οποίους οι νεκροί είχαν δεμένα χέρια και πόδια και έφεραν τραύμα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ενδεικτικά εκτέλεσης αμάχων. Ενδεικτικά διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

-Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη χθεσινή του τακτική ενημέρωση κατήγγειλε ότι γίνεται αδιακρίτως ναρκοθέτηση στα εδάφη από τα οποία υποχωρεί ο ρωσικός στρατός, ακόμη και εντός του αστικού ιστού. Είπε χαρακτηριστικά: «Ναρκοθετούν ολόκληρη την περιοχή: σπίτια, εξοπλισμό, ακόμη και τις σορούς των νεκρών». Ακόμη και τις σορούς των νεκρών!

Να υποκύψω και εγώ σε ένα κλισέ. «Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά».

Ο Ζελένσκι, χθες, απηύθυνε έκκληση στις οικογένειες των Ρώσων, να μην αφήσουν τους άνδρες νεαρής ηλικίας να στρατολογηθούν: «Δεν θέλουμε περισσότερους νεκρούς εδώ. Σώστε τα παιδιά σας, ώστε να μη γίνουν οι κακοί. Μην τα στέλνετε στο στρατό. Κάντε ό,τι μπορείτε για να τα κρατήσετε ζωντανά. Κρατήστε τα σπίτι».

Θα μου πεις: «Δεν τον συμφέρει να ενισχυθούν οι ρωσικές δυνάμεις με νέο αίμα». Λες και δεν είναι, ούτως ή άλλως, υπέρτερες των ουκρανικών. Ή λες και δεν έχει μισθοφόρους ο Πούτιν. Που δεν του κοστίζουν και επικοινωνιακά, εσωτερικά. Γιατί δεν «κοστίζουν» στη μέση ρωσική οικογένεια.

Ναι, σε έναν πόλεμο η προπαγάνδα αποτελεί όπλο και των δύο πλευρών. Και οι κτηνωδίες, επίσης.

Μη λησμονούμε, όμως, ποιος είναι ο εισβολέας και ποιος ο αμυνόμενος. Μην αφήνουμε να διαλανθάνουν της προσοχής μας «λεπτομέρειες» που καθιστούν μια τακτική ανήθικη, ακόμη και εν καιρώ πολέμου.

1 σχόλιο

Αναφανδόν με την Ουκρανία!

Και λυπάμαι που μπερδεύει κανείς, με τοοόσες πολεμικές μηχανανές, την πρωτη σελίδα του Books' Journal με το site του Janes (http://www.janes.com).

Τζίμης Μενούσης
Τζίμης Μενούσης
04 Απρ 2022, 11:04

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.