Σύνδεση συνδρομητών

Η Αριστερά ως αμβλύ όργανο

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 22:49
Η Αριστερά ως αμβλύ όργανο

Ο κόσμος αλλάζει, ραγδαία. Χθεσινοί αντίπαλοι ενώνονται εναντίον του νέου Χίτλερ, καινούργιες συμμαχίες διαφαίνονται, οι μέχρι χτες σίγουροι bullies αρχίζουν να χλωμιάζουν.

Όταν θα έχει τελειώσει αυτή η αντιπαράθεση, μεταξύ μας θα ξαναμετρηθούμε.

Οι πολιτικοί θα ανιχνεύουν τις νέες αντιθέσεις και συγκρούσεις.

Οι ιστορικοί θα ανοίξουν τους σκουπιδοτενεκέδες που γεμίζει η κυρά της επιστήμης τους -πολύτιμο αρχείο- και θα προσπαθούν να εξηγήσουν τι στην ευχή έφταιξε και παρατάξεις, που ενώ είχαν στην σημαία τους το δίκιο, τόσο πολύ αδίκησαν. Που ενώ εμφατικά διαφημίζονταν ως το σπίτι των φιλοσόφων, των διανοουμένων και των κοινωνικών επιστημόνων, τόσο πολύ απέτυχαν να καταλάβουν και έμειναν άφωνες, με τους οικόσιτους αμήχανους και σαν χαμένους, μπροστά σε αυτό που ελάμβανε χώρα ενώπιόν τους.

 

Σημείωση της σύνταξης:

Το παραπάνω άρθρο σε μια πρώτη έκδοση συνοδεύτηκε με μια άστοχη φωτογραφία. Η σύνταξη την απέσυρε επειδή ήταν άκυρη και δεν απηχούσε το νόημα του κειμένου. Ζητούμε συγνώμη και από τον Παντελή Μπασάκο και από τους αναγνώστες μας.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.