Σύνδεση συνδρομητών

Σχετικά με τον κρίνο

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 23:29
O Ηλίας Μόσιαλος
Φωτογραφία Αρχείου
O Ηλίας Μόσιαλος

Είναι  Χριστούγεννα, πρωί. Ανοίγω το κινητό μου και βλέπω την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου. Πρώτη μου σκέψη: μα είναι χοντράδα! Πώς του ξέφυγε; Σήμερα; Του  Μόσιαλου, που  δεν διαγκωνίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψαρεύοντας likes.   Που είναι επιστήμονας της  Υγείας αλλά και έμπειρος πολιτικός, πρώην βουλευτής, με θητεία υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου και, σήμερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι η ήρεμη φωνή της λογικής και συχνότατα στα δελτία ειδήσεων με απλά επιχειρήματα  υπερασπίζεται ως επιστήμονας την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την ανάγκη εμβολιασμού των πάντων;

Επακολούθησε η γνωστή θύελλα και οι αντίστοιχες στοιχίσεις προοδευτικών και μη ή συντηρητικών και μη.

Τι είναι όμως η ανάρτηση του Μόσιαλου; Όπως και να την ήθελε ο ίδιος –και εγώ φαντάζομαι πως την είδε, του άρεσε και παρορμητικά, χωρίς πολλή σκέψη, την ανέβασε– είναι απλώς μια πολιτική πράξη. Τίποτε άλλο.

Δεν είναι έκφραση γνώμης, που έσπευσαν οι καλοί προοδευτικοί άνθρωποι να την υπερασπιστούν, διότι είναι, λέει, ελεύθερη. Μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει αηδίες, καλυπτόμενος από το  άρθρο 14§1  του Συντάγματος («1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του Τύπου τους στοχασμούς  του…») ;

Δεν είναι επιστημονική άποψη που απορρίπτει την άμωμο σύλληψη. Η σχετική πόρτα είναι ορθάνοιχτη και δεν τρελάθηκε ο Μόσιαλος, χριστουγεννιάτικα, να παραβιάζει ανοικτές θύρες. Και όμως, πολλοί φίλοι μου δεν το είδαν έτσι και επιχειρηματολογούν για τους συλλογικούς μύθους και τη μαγική δύναμη του ψέματος και τους κρίνους εν γένει. 

Δεν είναι επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού. Αντιθέτως, είναι κατά. Διότι :

Η ανάρτηση εμπεριέχει συλλογισμό  :

    • Αυτοί που πιστεύουν στον κρίνο δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό.
    • Αυτοί που πιστεύουν στον κρίνο είναι παράλογοι.
    • Όντας παράλογοι, δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό. 

Θρίαμβος! Σε ποιους απευθύνεται ο συλλογισμός; Σε όσους επηρεάζονται από εκκλησιαστικές ή παραεκκλησιαστικές δοξασίες; Μπα, αυτοί δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Το επιχείρημα που εμπεριέχεται στον συλλογισμό αυτόν θα το αντιληφθούν οι άλλοι, που δεν πιστεύουν σε κρίνους, που το ξέρουν πως είναι παραλογισμός να αρνείσαι την ύπαρξη του κορωνοϊού. Άρα πρόκειται για υπόδειξη προς εκείνους που ήδη  ξέρουν, δηλαδή εν κενώ.

Τι μένει;

Μένει η ενόχληση των πιστών, που αποδέχονται την άμωμο σύλληψη ή που δεν πολυενδιαφέρονται για θεολογικά ζητήματα ή που δεν ενδιαφέρονται καθόλου και οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αντιεμβολιαστές και αρνητές της επιστήμης – θα έλεγα πως οι μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι.

Μένει επίσης μια άχρηστη αντιπαράθεση με την Εκκλησία και με τη Δεξιά, από θέσεις όχι ισχυρές.

Και ακόμη, μένει μια ευκαιρία στη Μαύρη Αντίδραση να αλιεύσει νέες πολιτικές συμπάθειες στους θρησκευόμενους και, συγχρόνως, υπερασπιζόμενη την Ορθοδοξία,  να ενισχύσει τις  αντιεμβολιαστικές  απόψεις που ευδοκιμούν στις περιοχές αυτές.

Εντέλει, ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε λάθος.  Έκανε μια κακού γούστου ανάρτηση  που  βλάπτει την προσπάθεια να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος και δη οι σήμερα ακόμη ανεμβολίαστοι, πολλοί από τους οποίους θα ενοχλήθηκαν από την ανάρτησή του.

Η πίστη είναι Πίστη και ο ορθολογισμός, Ορθολογισμός. Δεν τέμνονται. Και ο πολιτικός με άλλους τρόπους  θα  πλησιάσει τους πιστούς και με άλλους τους ορθολογιστές.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.