Σύνδεση συνδρομητών

Σεξουαλική κακοποίηση; «Να μη βλαφτεί η Αριστερά»

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 08:19
H σεφ της πρεσβείας της Βενεζουέλας, το 2013, Ξένια Μπουζαρανίδου, που κέρδισε την αγωγή από τον «μακρυχέρη» πρέσβη. Η φωτογραφία είναι καρέ από εκπομπή του Mega, όπου δημοσιοποίησε τη δικαστική εξέλιξη.
ΥouTube
H σεφ της πρεσβείας της Βενεζουέλας, το 2013, Ξένια Μπουζαρανίδου, που κέρδισε την αγωγή από τον «μακρυχέρη» πρέσβη. Η φωτογραφία είναι καρέ από εκπομπή του Mega, όπου δημοσιοποίησε τη δικαστική εξέλιξη.
Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης, το 2013, πέντε γυναικών από τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα έχει απασχολήσει την επικαιρότητα, πάλι, τον τελευταίο καιρό.

 Επανέρχομαι στο θέμα επειδή είδα μια ανακοίνωση του Κώστα Ήσυχου στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο οποίος τότε ήταν υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως λέει ο ίδιος, μία εκ των πέντε γυναικών που υπέστησαν την κακοποίηση ήταν η κόρη του.

Μπορώ να κατανοήσω τη δύσκολη θέση ενός γονέα που βρίσκεται μπροστά σε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Σε ανθρώπινο επίπεδο, απόλυτη κατανόηση ακόμη και για «λάθος» χειρισμούς.
Η ανακοίνωσή του είναι όμως πολιτική, και αυτή η πλευρά χρειάζεται, νομίζω, αντίστοιχο σχολιασμό.
Λέει ο Κώστας Ήσυχος:
Επειδή αυτές οι διαδικασίες [σσ. επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών και εισαγγελία της Βενεζουέλας] καθυστερούσαν και το πρόβλημα για τις εργαζόμενες παρέμενε, πρότεινα στον Πρόεδρο του τότε κόμματός μου να απευθυνθεί ως αρχηγός κόμματος στο δικό του επίπεδο, στον αρχηγό του κυβερνητικού κόμματος της Βενεζουέλας και Πρόεδρο του κράτους.
Πρέπει να αναγνωρίσω ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προσωπική ευαισθησία. Αμέσως έστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας, του PSUV, και Πρόεδρο της χώρας, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με απομάκρυνση του συγκεκριμένου διπλωμάτη.
Η συλλογική και ανυποχώρητη αντίδραση των εργαζομένων της Πρεσβείας, σε συνδυασμό με την όποια δική μου συνδρομή ως υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής και η αποτελεσματική παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο του κυβέρνησης της Βενεζουέλας έφεραν αποτέλεσμα. Ο πρέσβης ανακλήθηκε και λίγο αργότερα απολύθηκε από το διπλωματικό σώμα.
Κλειδί, λοιπόν, και κατά τον Κώστα Ήσυχο, για τη «λύση» ήταν η περίφημη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μαδούρο! Τη θεωρεί δείγμα «προσωπικής ευαισθησίας».
(Ξανα)θυμίζω, τι έλεγε αυτή η επιστολή:
Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα.
Μου είναι αδιανόητο να δεχτώ ότι ο πατέρας μιας κοπέλας που κακοποιήθηκε σεξουαλικά προτάσσει το κομματικό συμφέρον και επαινεί την «πολιτική ωριμότητα» -και- της κόρης του, «ώστε να (μη) λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα», κάτι που «θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά»!
Όλος ο χειρισμός, δηλαδή, είχε πρώτο στόχο να μη βλαφτεί η Αριστερά - και σε αυτό ενεπλάκη ο πατέρας μιας παθούσας ο οποίος το υπερασπίζεται αυτό δημοσίως!
Το βρίσκω τραγικό!
 
ΥΓ. Ως γνωστόν, το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα όταν μία εκ των πέντε γυναικών προσέφυγε, τελικά, στα δικαστήρια και δικαιώθηκε.
Προφανώς αυτή δεν έδειξε «πολιτική ωριμότητα» και τα είπε όλα και στο Mega πριν από κάποιες μέρες.
Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.