Σύνδεση συνδρομητών

Αλέξιος Αρβανίτης

Αλέξιος Αρβανίτης

Διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας. Διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών (BCA), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατάρτισης στις διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μπορεί ο Τσίπρας να δείχνει ότι δεν έχει ιδεολογία, αλλά μη λησμονούμε ότι ούτε η πλειονότητα των πολιτών που τον υποστηρίζει έχει. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή καλό. Ενέχει και κινδύνους και ευκαιρίες.

08 Ιουνίου 2016

Ένα διήγημα φαντασίας. Κανένα μυθοπλαστικό πρόσωπο αυτής της ιστορίας δεν έχει σχέση, δεν μπορεί να έχει σχέση, με την πραγματικότητα, το καταλαβαίνετε έτσι; [ΤΒJ]

13 Ιανουαρίου 2016

Μια ενδεχόμενη αντικατάσταση του κυρίου Τσίπρα δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Σίγουρα η ανικανότητα και η ανηθικότητά του δεν θα μας λείψει, αλλά η προοπτική αντικατάστασής του με ένα αντι-Τσίπρα μας καθιστά αντίστοιχα ευάλωτους στον κάθε καιροσκόπο που θα διεκδικήσει την εξουσία για να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες και μικροσυμφέροντα που παρασιτούν σε βάρος της ευρύτερης κοινωνίας.

16 Δεκεμβρίου 2015

Στο σύνθημα «είμαστε όλοι Γάλλοι», έρχονται να αντιτάξουν πολλοί ότι δεν είναι Γάλλοι, αλλά Σύριοι, Μουσουλμάνοι, Έλληνες, Άνθρωποι. Εκδηλώνουν παράλληλα μια απέχθεια προς αυτούς που ταυτίζονται με τη Γαλλία, πυροδοτώντας μία άχαρη μάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι κρύβεται άραγε πίσω από το τραγικό ελληνικό παράδοξο;

 

16 Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας έχει φέρει συχνά σε δύσκολη θέση. Πότε είναι τα αγγλικά του, πότε τα ελληνικά του, πότε οι γεωγραφικές του γνώσεις, πότε οι πολιτικές του θέσεις. Αν είναι όμως ένα το πεδίο της κραυγαλέας και ντροπιαστικής αποτυχίας του, αυτό είναι το πεδίο της διαπραγμάτευσης.

15 Νοεμβρίου 2015

Αν κάτι με προσέλκυσε ιδιαίτερα στον Αστακό, ήταν η εστίαση στη δύναμη των κοινωνικών συμβάσεων και στην τάση μας να κρίνουμε με βάση τους κοινωνικά αποδεκτούς κανόνες. Στο ακραίο σενάριο των Λάνθιμου-Φιλίππου, το πεδίο εφαρμογής των κοινωνικών συμβάσεων είναι οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις, που εξετάζονται εντός δύο ριζικά διαφορετικών κοινωνιών.

12 Νοεμβρίου 2015

Ο διορισμός των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών στις θέσεις γραμματέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί ένα από τα πρόσφατα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης για την ταλαιπωρημένη χώρα μας. Ειδικά η συζήτηση για το αν πληρούν ή όχι τα τυπικά προσόντα για τις θέσεις στις οποίες μετατάχθηκαν αναδεικνύει μία βασική παθογένεια που έχει συντελέσει στην υποβάθμιση της χώρας μας. Αν διαθέταμε ένα στοιχειωδώς σοβαρό κράτος, τα τυπικά προσόντα δεν θα αποτελούσαν καν μέρος της συζήτησης.

 

05 Νοεμβρίου 2015

Ο κ. Φίλης δεν είναι επιστήμονας. Το γεγονός αυτό δεν του απαγορεύει να φέρει επιστημονικές απόψεις. Είναι όμως επιστημονική η άποψη ότι οι διώξεις των Ποντίων δεν αποτελούν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση; Απολύτως όχι. Η επιστήμη δεν είναι ένα απλό ζήτημα ορισμών.

04 Νοεμβρίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεσαι ιδέες για να γίνεις κυβερνήτης μίας χώρας, παρά μόνο όμορφες υποσχέσεις. Δεν χρειάζεσαι ικανούς ανθρώπους για να στελεχώσεις την κυβέρνηση, παρά μόνο φανατικούς οπαδούς. Ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές δεν θα είναι νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

19 Σεπτεμβρίου 2015

Το δίλημμα «Παλαιό ή Νέο» αποτελεί ίσως τον ακρογωνιαίο λίθο της τρέχουσας προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί ειρωνεία ότι το Ποτάμι εισήγαγε σε κάποιο βαθμό αυτό το ψευτοδίλημμα για να βρεθεί σήμερα στη συνείδηση πολλών ταυτισμένο με το «Παλαιό». Οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ανανεώσουν το προφίλ τους και να παρουσιαστούν «νέες». Θα παρακολουθήσουμε αυτή την προσπάθεια με αληθινή απογοήτευση και αποστροφή για τον πολιτικό λόγο των κομμάτων.

02 Σεπτεμβρίου 2015
Σελίδα 1 από 6