Σύνδεση συνδρομητών

Χριστούγεννα 1966,  ο Γιάννης στη Σαϊγκόν

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 13:48
Το "Βήμα" καλύπτει τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Φύλλο της 18ης Δεκεμβρίου 1966.
Αρχείο εφημερίδας "Το Βήμα"
Το "Βήμα" καλύπτει τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Φύλλο της 18ης Δεκεμβρίου 1966.

Είτε στη Σαϊγκόν είτε στα Σεπόλια, τα αγόρια των ελληνικών οικογενειών, μέχρι να καταργηθεί η προίκα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αισθάνονταν υποχρεωμένα να συμβάλουν ώστε να διασφαλίσουν το γάμο της αδελφής τους. 

Όλα τα γράμματα που στέλνει ο Γιάννης, υποπλοίαρχος σε ελληνικό καράβι, περιστρέφονται γύρω από τρία θέματα: Διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει, παρά το ότι βρίσκεται στο εμπόλεμο Βιετνάμ του 1966. Εξασφάλιση και με τη δική του πλούσια συνδρομή στην προίκα της αδελφής του Ρ[…], ώστε να γίνει δυνατή η παντρειά της. Αποστολή από την οικογένεια κασέτας με ελληνικά τραγούδια της εποχής για την ψυχαγώγησή του. 

Από τα πέντε γράμματα που δημοσιεύονται εδώ φαίνεται ότι ο Γιάννης δέχεται να παίξει το ρόλο του οικονομικού υποστηρικτή της οικογένειας αγόγγυστα και με μεγάλη αγάπη για την οικογένειά του.

 

Saigon 27/11/66

Σεβαστοί μου γονείς και αγαπημένα μου αδελφάκια σας φιλώ. Εύχομαι το γράμμα μου να σας βρει εν πλήρει υγεία, καθώς και εγώ είμαι. 

Πατέρα, από την Singapore επήραμε διαταγή και ήλθαμε στην Σαϊγκόν στο Βιετνάμ. Είμαστε τώρα 4 μέρες αγκυροβολημένοι και περιμένουμε σειρά να ξεφορτώσουμε. Ίσως από τις εφημερίδες να μαθαίνετε ότι γίνονται φασαρίες και μάχες εδώ. Είναι πολύ μακριά. 900 χιλιόμετρα από την Σαϊγκόν. Λοιπόν δεν φαντάζομαι να φοβηθείτε και  να στενοχωρηθείτε. Εδώ έχει πολλά ελληνικά πλοία. Κατόπιν θα πάμε στην Κεϋλάνη να φορτώσουμε τσιμέντα. Και πάλι σας λέγω να μην στενοχωρηθείτε διότι δεν υπάρχει τίποτα εδώ. Ιδιαιτέρως για την κυρά Σταματία. Είμαι πολύ καλά. Το μόνο που κάνω [βάρδια] συνέχεια, 12 ώρες τώρα, όλη νύχτα στο πόδι. Γράμματά σας πιστεύω να λάβω. Έλαβα τα γράμματά σας και φωτογραφίες σας. Σας ευχαριστώ. Είσθε μια χαρά. Λυπήθηκα μόνο για το σπίτι του Π[...] Μου άρεσε. Πάντως πατέρα σε παρακαλώ φρόντισε για κανένα άλλο που να αρέσει στην Ρ[…] εάν βρεις, γράψε μου να σου στείλω χρήμα. Έχω τώρα να λαμβάνω πάνω από 120-130.000 χιλιάδες.

Χαιρετισμούς σε όλους 

Σας φιλώ 

Γιάννης

[Διεύθυνση]Transmar Vietnam 121Nguyen Congten Saigon Vietnam 

 

***

Saigon 11/12/66

Σεβαστοί μου γονείς και αγαπημένα μου αδελφάκια σας φιλώ. Εύχομαι το γράμμα μου να σας βρει εν πλήρει υγεία, καθώς και εγώ είμαι.

Πατέρα σήμερα έλαβα ένα σας γράμμα, γραμμένο στις 16/11, στην διεύθυνση της Σιγκαπούρης. Λοιπόν για τα μάτια μου μην ανησυχείτε δεν έχουν τίποτα παθολογικό απλώς το ένα είναι δυνατότερο από το άλλο και βλέπω λοξά. Η αιτία αυτή που προκαλούσε πόνους μεγάλους. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούσα κιάλια. Τώρα είμαι πολύ καλύτερα με τα γυαλιά. Μου γράφεις για τον Ανέστη, εγώ τον ενέκρινα και όταν ήμουν εκεί. Είναι πολύ καλό παιδί, χαρακτήρας, τον γνωρίζουμε. Πρώτα απ’ όλα θα ρωτήσουμε την Ρ[…]. Νομίζω ότι είναι η μόνη που πρέπει ν’ αποφασίσει. Πάντως το οικονομικό θέμα που την απασχολεί, νομίζω δεν πρέπει. Αυτός αν πάρει ένα διαμέρισμα και ένα μαγαζί θα έχει 2000 - 2.500 δρχ. τον μήνα πάγιο εισόδημα. Ωστόσο η Ρ[…] θα έχει σπίτι να μείνουν. Εάν θέλουν μπορεί να εργασθεί και μετά τον γάμον της, 2-3 χρόνια, να καλυτερεύσουν τα οικονομικά τους και ίσως του βρει δουλειά, μέσω των γνωριμιών της σταθερή. Πάντως είναι εργατικός, γερός και καλό παιδί. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος. Εάν η Ρ[...] θέλει, πηγαίνετε και κουβεντιάσετε το θέμα, ίσως και αυτός έχει πρόγραμμα κάτι να φτιάξει. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε την αγορά του σπιτιού, έτσι που να τους εξυπηρετεί. Πάντως εάν αποφασίσετε κάτι, καλό είναι να μην χρονοτριβείτε, λόγω του ότι μπορεί να είναι αργά.  Ρ[...] σκέψου και πάλι το θέμα του Ανέστη. Νομίζω ότι θα περάσεις καλά, διότι κανείς από τους γονείς μας δεν ήταν πλούσιος και δεν νομίζω ότι πέρασαν άσκημα... Και να είσαι βέβαιη, ότι τα πράγματα θα τα διορθώσετε εάν ταιριάζετε σαν χαρακτήρες. Τουλάχιστον εγώ τον εγκρίνω.

Για το θέμα της προίκας ότι καταλαβαίνετε να κάνετε. Περιμένω να μου γράψεις. Μην ξεχνάτε και το θέμα ηλικίας της Ρ[...] ότι άρχισε να μεγαλώνει.

Εμείς εδώ ακόμα. Ίσως στις 15 του μηνός πάμε για μεταφόρτωση, και πάλι σας λέω ότι εδώ είναι ησυχία και να μην ανησυχείτε. Εάν έχω καιρό θα σας στείλω μία φωτογραφία με γυαλιά.

Σας φιλώ 

Γιάννης

Περιμένω γράμμα σας

 

***

 

Saigon 17/12/66

Σεβαστοί μου γονείς και αγαπημένα μου αδελφάκια σας φιλώ. Εύχομαι το γράμμα μου να σας βρει εν πλήρει υγεία, καθώς και εγώ είμαι.

Μητέρα απ’ εδώ σας γράφω τακτικά. Δεν ξέρω μόνον εάν λαμβάνετε τα γράμματά μου, διότι όπως σας έχω γράψει είμαστε αγκυροβολημένοι στην είσοδο του ποταμού της Saigon, 46 μίλια μακριά και δεν υπάρχει εδώ τίποτα άλλο από ένα μικρό χωριό. Λοιπόν δεν ξέρω αν ταχυδρομούν τα γράμματά μου ή όχι. Είμαι πάρα πολύ καλά. Ελπίζω να σας στείλω καμιά φωτογραφία μου να με δείτε και με γυαλιά. Κατά πάσαν πιθανότητα θα κάνουμε Χριστούγεννα εδώ. Το άσκημο είναι ότι λόγω του πολύ καιρού που είμαστε εδώ, μας έχει σωθεί το αλεύρι. Λοιπόν σήμερα επειδή ο καπετάνιος είναι άρρωστος επήγα και αγόρασα ψωμί και κάτι άλλα ψιλοπράγματα.

Επίσης έχει πολλά ελληνικά πλοία και έτσι ευρίσκομε και κουβεντιάζουμε λιγάκι. Περιμένω νέα για το θέμα της Ρ[...] Τις ταινίες να μην τις στείλετε πριν σας γράψω πού. Χαιρετισμούς σε όλους.

Ευτυχές το 1967

Σας φιλώ

Γιάννης

 

***

 

Saigon 19/12/66

Σεβαστοί μου γονείς και αγαπημένα μου αδελφάκια σας φιλώ. Εύχομαι το γράμμα μου να σας βρει εν πλήρει υγεία, καθώς και εγώ είμαι.

Μητέρα ακόμη αγκυροβολημένοι είμαστε. Νομίζω ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα εδώ πέρα. Πέρυσι  θυμάμαι ήμουν στις Ινδίες, στην Καλκούτα. Εφέτος θα κάνουμε αμερικανικά Χριστούγεννα. Εδώ ο καιρός είναι πολύ καλός. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη και πάλι σας γράφω να μην ανησυχείτε για το ότι ίσως διαβάζετε στις εφημερίδες για φασαρίες εδώ. Είναι πολύ μακριά απ’ εδώ.

Πατέρα σε παρακαλώ γράψε μου πόσα λεπτά έδωσες στον Λεβέντη, 2400 ή 2300, αν θυμάσαι. Γράψε μου για το θέμα της Ρ[...]. Πάντως πρώτα απ’ όλα να ρωτήσεις την ίδια είναι ένα προσωπικό θέμα. Τι κάνει η Φιλίτσα της θείας Μαρίας; Χαιρετισμούς και ευχές σε όλους. Δεν ξέρω αν λαμβάνετε τα γράμματά μου. Ρ[…] την ταινία φτιάξε την και θα σου πω που να την στείλεις. Βάλε τον Ζορμπά, τα Παιδιά του Πειραιά, Κάθε λιμάνι και καημός.

Και πάλι σας εύχομαι ευτυχές το 1967.

Σας φιλώ 

Γιάννης

 

***

 

Saigon 24/12/66

Σεβαστοί μου γονείς και αγαπημένα μου αδελφάκια σας φιλώ. Εύχομαι το γράμμα μου να σας βρει εν πλήρει υγεία, καθώς και εγώ είμαι.  

Μητέρα εχθές ήλθαμε στην Σαϊγκόν και έτσι πιστεύω στις 5 Γενάρη να φύγουμε απ’ εδώ, για που δεν ξέρω. Μόλις μάθω θα σας γράψω. Είμαι πολύ καλά. Αύριο θα κάνουμε Χριστούγεννα Αμερικάνικα. Πάντως το πλοίο είναι πολύ ήσυχο και ελπίζω να είναι καλά. Θα σας γράψω σχετικώς. Σας παρακαλώ μόνον φροντίσατε για το δίπλωμά μου. Το χρειάζομαι. Επίσης αν μπορείτε ετοιμάσατε μία ταινία μαγνητοφώνου και θα σας γράψω που να την στείλετε. Σας έχω στείλει πολλά γράμματα δεν ξέρω όμως αν τα λαμβάνετε, διότι τα έστειλα με ότι μέσον μπορούσα. Περιμένω να μάθω νέα για την Ρ[…] Πατέρα επίσης φρόντισε για το θέμα να βρεις κανένα σπίτι. Γράψτε μου τι κάνουν οι συγγενείς. Ιδιαιτέρως η υπόθεση της Φ. Εγώ περνάω πολύ καλά. Έχω δε παχύνει και σκέπτομαι να κάνω λίγο δίαιτα. Χαιρετισμούς και ευχές σε όλους τους συγγενείς 

Σας φιλώ, σας εύχομαι ευτυχές το 1967

Γιάννης

Έμαθα πως έχομε πάλι εκλογές, τι γίνεται;

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.