Σύνδεση συνδρομητών

Γιώργος Λούκος: «Δημιουργήσαμε έναν κόσμο ομορφιάς και αξίας εφάμιλλο του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 16:01
Σήμερα νιώθω δικαιωμένος, δηλώνει ο Γιώργος Λούκος (στη φωτογραφία), μετά την ομόφωνη αθώωσή του για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας, λόγω της οποίας ταλαιπωρηθηκε και ηθικά και επαγγελματικά και ψυχικά επί οκτώ χρόνια.
Φωτογραφία Αρχείου
Σήμερα νιώθω δικαιωμένος, δηλώνει ο Γιώργος Λούκος (στη φωτογραφία), μετά την ομόφωνη αθώωσή του για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας, λόγω της οποίας ταλαιπωρηθηκε και ηθικά και επαγγελματικά και ψυχικά επί οκτώ χρόνια.

«Κανένας λίβελος δεν μπορεί να σβήσει» τον κόσμο ομορφιάς και αξίας που δημιουργήθηκε μέσω της ανανέωσης του Φεστιβάλ Αθηνών, έργο κατά κύριο λόγο του Γιώργου Λούκου. Αυτό είναι το πνεύμα της δήλωσης του άλλοτε προέδρου και διευθυντή του θεσμού, που έπειτα από οκταετή προσωπική ταλαιπωρία αθωώθηκε από την κατηγορία της απιστίας που του αποδόθηκε, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς. 

Η πλήρης δήλωση του Γιώργου Λούκου, που έγινε μέσω του δικηγόρου του, Ηλία Αναγνωστόπουλου, είναι η εξής:

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα ομόφωνα για την αθωότητά μου. Στα τέλη του 2015 πληροφορήθηκα από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι ο τότε Υπουργός Πολιτισμού με έπαυσε από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, με αφορμή ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε υπόθεση απιστίας. Είχα τότε αποστείλει επιστολή στον κ. Υπουργό, στην οποία τόνιζα ότι είμαι περήφανος γιατί στα δέκα χρόνια της θητείας μου δημιουργήσαμε έναν κόσμο ομορφιάς και αξίας εφάμιλλο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κανένας λίβελος δεν μπορεί να σβήσει. Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στoυς αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους που με αταλάντευτη πίστη και  αμέριστη αγάπη στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα οκτώ χρόνια της οδυνηρής περιπέτειάς μου.      

Αθήνα, 20/6/2023

Γιώργος Λούκος

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.