Σύνδεση συνδρομητών

«Μέλος» του ΣΥΡΙΖΑ!

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 12:51
Ψήφο στα 18 (ημερών).
Φωτογραφία αρχείου
Ψήφο στα 18 (ημερών).

Αν κάτι έχει ευτελιστεί στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η έννοια του «μέλους» του κόμματος.

Πού είναι οι παλιοί καιροί που για να γίνει δεκτός κανείς μέλος κόμματος της Αριστεράς έπρεπε να πείσει για ένα σωρό πράγματα της προγενέστερης ζωής του.

Τώρα αρκεί να περάσεις έξω από ένα εκλογικό κέντρο και ξαφνικά βρίσκεσαι με μια κομματική ταυτότητα στο χέρι. Αν είσαι από 15 χρονών έως 115, έλα! Αν είσαι μέλος άλλου κόμματος και επιθυμείς για λίγο να εμπλουτίσεις τις εμπειρίες σου από ένα άλλο κόμμα για κάνα δυο μέρες, έλα! Αν είσαι τριτοξάδελφος ή μικρανεψιός ενός τοπικού στελέχους που υποστηρίζει έναν υποψήφιο, έλα! Αν ψηφίζεις άλλο κόμμα, αλλά σου γυάλισε και κάποιος υποψήφιος, έστω και αν δεν προτίθεσαι να τον ψηφίσεις στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, έλα! Αν βλέπεις κάλπη και ηδονίζεσαι, έλα!

Κι ας μην ξέρεις προς τα πού πέφτουν τα γραφεία του κόμματος.

Κι ας μην έχεις πάρει μέρος ποτέ σε κάποια εκδήλωση του κόμματος.

Κι ας μην ξανάρθεις ποτέ!

Απλώς έλα να λέμε ότι έχουμε πολλά μέλη, να λέμε ότι ψήφισαν πολλοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 2019 που έχασε τις εκλογές, έκανε μια μεγάλη καμπάνια να γράψει νέα μέλη. Με χίλια ζόρια έφτασε το 2022 τα 60.000 μέλη. Στην εσωκομματική αναμέτρηση για εκλογή προέδρου του κόμματος, πριν από 1,5 χρόνο, με μοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα, γράφτηκαν, λέει, 110.000 νέα μέλη + τα 60.000 παλιά, το όλον 170.000! Εντωμεταξύ, από τα παλιά μέλη, 20.000 από τα 60.000 δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Προχτές, από τα παλιά μέλη (αυτά του 2022), 60.000 δεν πήγαν να ψηφίσουν, αλλά γράφτηκαν 40.000 νέα μέλη! Μιλάμε για μέλη, για μέλη του κόμματος!   

Αν διαβάσει κανείς στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτά που προβλέπονται για τα μέλη του κόμματος θα καταλάβει ότι αυτό που γίνεται με την εγγραφή μελών μπροστά στην κάλπη είναι παρωδία, ένας ευτελισμός της έννοιας του μέλους αλλά και της έννοιας του κόμματος, όπως τουλάχιστον –λέει ότι– ισχύει μέχρι σήμερα.

Να διηγηθώ ένα πραγματικό –αστείο– συμβάν που έγινε πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια.

Μια φίλη μου, που έκανε πολλές πλάκες, τηλεφώνησε στο μαιευτήριο σε μια άλλη φίλη που μόλις είχε γεννήσει, χωρίς να πει ποια είναι. Και οι δύο ήταν τότε μέλη του ΚΚΕ.

- Καλημέρα, η… Μαρία;

- Ναι, η ίδια.

- Σας παίρνω από τους Νέους Πρωτοπόρους (μια μαθητική οργάνωση του ΚΚΕ).

- Ορίστε, τι θέλετε;

- Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να γράψετε το παιδάκι σας στους Νέους Πρωτοπόρους.

- Μα είναι νεογέννητο!

- Το ξέρουμε, αλλά τα γράφουμε από τώρα για να αποκτήσουν μια εξοικείωση και να ενταχθούν πιο ομαλά όταν μεγαλώσουν.

- Α, ναι; Δεν έχω αντίρρηση τότε!

Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται…

Προτείνω, στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, να μην υπάρχει κανένα ηλικιακό όριο για όσους θέλουν να ψηφίσουν και να γίνουν μέλη του κόμματος. Μια ιδέα ρίχνω...

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.