Σύνδεση συνδρομητών

Το ευτυχές τέλος

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 10:55
O Στέφανος Κασσελάκης.
Φωτογραφία αρχείου
O Στέφανος Κασσελάκης.

Η πορεία έχει ως εξής. Στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει με τίποτε να βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αισθάνεται ασφαλής με μια αντιπολίτευση Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η ανανέωση της Δεξιάς τον απειλεί. Την αντίθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ την εκφράζει πρωτόγονα, συκοφαντώντας και βρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τότε ξεκίνησε αυτό το μοτίβο, που μετά ήρθε, θέριεψε και τελικά συνέβαλε αρκετά και αυτό στην εκλογική συντριβή του  κόμματος της Αριστεράς.

Τώρα όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει εναγωνίως να αναζητεί έναν Μητσοτάκη, θέλοντας να απαλλαγεί από τον δικό του παλαιοκομματισμό. Αν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, το αριστερό κόμμα θα αποκτήσει μια φωνή και θα σταθεροποιηθεί. Κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα βρίσει ούτε θα συκοφαντήσει τον υποψήφιο, ή νέο πρόεδρο. Για τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο να πάρεις όρκο.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, είναι ενδιαφέρον το φαινόμενο ότι το κόμμα της Δεξιάς, επιμένοντας στην ανανέωσή του, τελικά διδάσκει και το κόμμα της Αριστεράς, το οδηγεί στον δικό του μετασχηματισμό. Αυτό είναι το πραγματικό και απτό τέλος της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Δεν θα μας λείψει, κανένας μας δε θα στενοχωρηθεί που χάθηκε αυτή, ούτε τελικά και οι ίδιοι οι αριστεροί*.

* πλην των επαγγελματιών, φιλοσόφων και λοιπών κοινωνικών επιστημόνων και αναλυτών, για τους οποίους η αριστερή ηγεμονία ήταν εγγύηση της εγκυρότητας των λόγων τους, προτού ακόμη ανοίξουν το στόμα τους. Όμως αυτοί ποτέ δεν χάνονται.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.