Σύνδεση συνδρομητών

Ο Δημήτριος Νατσιός (Νίκη) του Γιώργου Καραμπελιά

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 13:18
Ο Γιώργος Καραμπελιάς (αριστερά) με τον Δημήτριος Νατσιό.
Αρχείο Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Γιώργος Καραμπελιάς (αριστερά) με τον Δημήτριος Νατσιό.
Ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το νέο κόμμα που διεκδικεί την είσοδό του στην ελληνική Βουλή, τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. 
Ο Καραμπελιάς αναλύει, με βάση το πρόγραμμα και τη δομή του κόμματος, τον ολοκληρωτισμό που διέπει τη Νίκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
Η Νίκη αποτελεί το πρόπλασμα της «οργανικής» «ενότητας» της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας· δηλαδή τo Κόμμα μπορεί να καταβροχθίσει ολοκληρωτικά την κοινωνία, όπως έκανε επί Στάλιν το μπολσεβίκικο κόμμα. Η μόνη διαφορά θα είναι πως αντί για τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού θα διέπεται από εκείνες της «πονεμένης ρωμιοσύνης» που υπερβαίνουν κάθε άλλη πολιτική ταυτότητα. 
Πολύ ωραία τα γράφει ο Γιώργος Καραμπελιάς κι αυτά και τα υπόλοιπα. Όμως:
Μας εκπλήσσει (;) ο Γιώργος Καραμπελιάς, γιατί ήταν αυτός που συνεργάστηκε στενά επί χρόνια με τον πρόεδρο της Νίκης, τον Δημήτρη Νατσιό, στο όνομα της «πονεμένης ρωμιοσύνης». Ήταν μαζί, σφιχταγκαλιασμένοι, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε ημερίδες, σε συνέδρια, κοντολογίς για κάμποσα χρόνια συμπορεύονταν! Μαζί τους και ένας ομοϊδεάτης τους, ο ιστορικός Νεκτάριος Δαπέργολας, με… πονεμένες θέσεις μέχρι και σήμερα. 
 
 
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά, Η δυναμική της παλιγγενεσίας 1700-1821, στην Κομοτηνή (27/2/2016), ο Δημήτρης Νατσιός είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως σχολικό εγχειρίδιο εάν, όπως είπε, «ζούσαμε σε ρωμαίικο και στο σημερινό ψευτο-ρωμαίικο κράτος και τα πανεπιστήμια μας δεν ήταν αιχμάλωτα από τους εθνο-αποδομητές, θα έπρεπε αυτό το βιβλίο να είναι στο πλευρό των δασκάλων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα είχαν ένα όπλο για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που δέχεται η πατρίδα μας». 
Ο Νατσιός παρουσίασε σε δημόσιες εκδηλώσεις αρκετά βιβλία του Καραμπελιά, παρουσία του ιδίου και σε διάλογο μαζί του, όπως Μια υπονομευμένη άνοιξη, Η αποστασία των διανοούμενων, Η δυναμική της παλιγγενεσίας 1700-1821, κ.ά. 
Ο Γιώργος Καραμπελιάς πότε, άραγε, κατάλαβε τον ολοκληρωτισμό του Νατσιού; Μετά την παρουσίαση των βιβλίων του από τον νυν πρόεδρο της Νίκης; Δηλαδή, έπρεπε να γίνει κόμμα ο Νατσιός για να μας μιλήσει για τον «ολοκληρωτισμό» του ο Καραμπελιάς; 
Δυστυχώς, φαίνεται από τα πράγματα, ότι ο Γιώργος Καραμπελιάς ανήκει στη χορεία εκείνων που έχτισαν το προφίλ του Νατσιού και τον έφεραν μέχρι το κατώφλι της Βουλής. Τελικά, δηλαδή, η «πονεμένη ρωμιοσύνη» και του Νατσιού και του Καραμπελιά είναι πολύ… πονεμένη υπόθεση.
 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Θεολόγος, μουσικός και μπλόγκερ. Έχει ιδρύσει το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική. Κυκλοφορεί το βιβλίο του Ελληνορωσικά (2022). Τις απόψεις του τις καταθέτει, συνήθως, στο μπλογκ Ιδιωτική Οδός (http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.