Σύνδεση συνδρομητών

Αναζητούνται μαγικές ιδέες...

Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 11:14
Άσκηση μαθητή στη γραμματική.
Αρχείο Σάκη Κουρουζίδη
Άσκηση μαθητή στη γραμματική.

Δηλαδή, αν με πείσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακυβερνησίας και ότι δεν πρέπει να βγει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ, τι πρέπει να ψηφίσω για να τα πετύχω και τα δύο αυτά μαζί;

Για να μην έχουμε ακυβερνησία πρέπει να έχουμε κυβέρνηση, δηλαδή πώς θα συμβεί αυτό αν δεν ψηφίσουμε κάποιο κόμμα που έχει μια πρόταση διακυβέρνησης; Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως δεν θα εμπλακεί το κόμμα του σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει κάτι παρεμφερές με τον Νίκο Ανδρουλάκη, άρα ούτε από εκεί έχουμε πρόταση διακυβέρνησης. Τα άλλα δύο κόμματα της Βουλής λένε, περίπου, ότι θέλουν... αυτοδύναμη κυβέρνηση των κομμάτων τους – ούτε αυτά θέλουν κυβέρνηση ΝΔ.

Αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, ποια άλλη μορφή διακυβέρνησης κρίνεται σε αυτές τις εκλογές; Αν είναι μόνο αυτή η πρόταση διακυβέρνησης, τότε πρέπει να ψηφιστεί η ΝΔ, άλλος τρόπος να έχουμε κυβέρνηση δεν προκύπτει από τις επιδιώξεις των άλλων κομμάτων.

Αν πάλι δεν πρέπει να έχουμε «ανεξέλεγκτη» ΝΔ, θα πρέπει να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο, πλην ΝΔ, κόμμα.

Αυτά, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε κυβέρνηση και ύστερα πόσο «ισχυρή» θα είναι και μετά ακόμη πώς θα είναι η διάταξη της αντιπολίτευσης.

Ο μεμονωμένος ψηφοφόρος δεν έχει... τρεις ψήφους στη διάθεσή του για να διαλέξει και για τα τρία αυτά ταυτόχρονα.

Έχει μία ψήφο και με αυτήν θα ιεραρχήσει τα τρία αυτά διακυβεύματα.

Πάσα άλλη –μαγική– ιδέα για να τα πετύχουμε και τα τρία αυτά με τη μία ψήφο που διαθέτει ο κάθε ψηφοφόρος, δεκτή.

ΥΓ. Το πρόβλημα γίνεται ευκολότερο στις τριμελείς και άνω οικογένειες και στις πολυπληθείς παρέες: ο ένας ψηφίζει ΝΔ για να έχουμε κυβέρνηση, ο δεύτερος ψηφίζει κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα για να μην είναι «πανίσχυρη» η ΝΔ και ο τρίτος ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με το ποιος θέλει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ανά τρεις, επαναλάβατε.

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.