Σύνδεση συνδρομητών

Μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 15:44
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Φωτογραφία αρχείου
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Νέα Δημοκρατία, που φέρεται σταθερά  ως πρώτο κόμμα,  έχει προ πολλού διακηρύξει ότι στόχος της είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης και ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί στις πρώτες –με αναλογική– εκλογές, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί αναγκαστικά  σε νέες εκλογές, οι οποίες εικάζεται ότι, λόγω του ενισχυμένου εκλογικού συστήματος,  θα της επιτρέψουν να σχηματίσει τότε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αποκλείει έτσι τον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ μετά τις πρώτες εκλογές, έστω και αν οι αριθμοί το επιτρέπουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απεναντίας, καλεί το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία προκειμένου να σχηματίσουν «προοδευτική κυβέρνηση».

Πολύν καιρό τώρα εγείρεται κατά του ΠΑΣΟΚ η μομφή, ότι «δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του» επειδή δεν δηλώνει καθαρά με ποια πλευρά θα ταχθεί μετά τις εκλογές: με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα; Προκειμένου, υποτίθεται, να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του τι ψηφίζουν.

Θα μου φαινόταν εύλογο όλα τα  κόμματα, και το ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω, να δηλώνουν  εκ των προτέρων ότι είναι πρόθυμα για ενδεχόμενη συνεργασία με κάθε κόμμα του συνταγματικού τόξου, αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων και της τυχόν συναπόφασης επί κοινού κυβερνητικού προγράμματος. Κάπως έτσι σχηματίζονται οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλο τον κόσμο, χωρίς προαποφάσεις και προαποκλεισμούς.

Αυτό δεν το έχει δηλώσει το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και πώς θα μπορούσε, αφού εκ των προτέρων η ΝΔ έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα μετά τις πρώτες εκλογές, έστω και αν τα αποτελέσματα το επιτρέπουν;

Πολύς λόγος έγινε, μετά την έκρηξη του ζητήματος της παρακολουθήσεως Ανδρουλάκη,    για τον τραυματισμό και την ακύρωση κάθε δυνατότητας συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για ποια συνεργασία όμως ο λόγος; Η  κυβερνητική  αποκλείεται από τη ΝΔ.  

Προς τι οι μομφές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι υποκύπτει στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει επιλογή.

  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.