Σύνδεση συνδρομητών

Οι πειρατές του Εθνικού

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 13:12
Στιγμιότυπο από τη "Σπασμένη στάμνα" του Κλάιστ, στο Εθνικό. Στο τέλος, μπορεί να υπάρχει και έξτρα συνδικαλιστική κατήχηση.
Elina Giounanli / nophoto.gr
Στιγμιότυπο από τη "Σπασμένη στάμνα" του Κλάιστ, στο Εθνικό. Στο τέλος, μπορεί να υπάρχει και έξτρα συνδικαλιστική κατήχηση.

Πρωτοχρονιά και οδεύουμε προς το Εθνικό για να δούμε τη Σπασμένη Στάμνα  του Χάινριχ φον Κλάιστ. «Λαϊκή απογευματινή», να τη δουν και τα παιδιά, να έχουν κάτι να θυμούνται. Η πλατεία γεμάτη. Η παράσταση είναι πολύ καλή, με εξαιρετικές ερμηνείες. «Δεν πρέπει κι αυτή η στάμνα να βρει το δίκιο της;» βροντοφωνάζει η υπέροχη Μάρθα, κατά κόσμον Μάρθα Φριντζήλα, λίγο πριν πέσει η συμβολική αυλαία, το μαύρο με το σβήσιμο των φώτων.

Το έργο τελειώνει, το χειροκρότημα  είναι  πηγαίο και θερμό. Στα αυτιά των μεγαλυτέρων η αντήχησή του επιστρέφει φορτισμένη με τη μακρινή θύμηση του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων και του Λευτέρη Βογιατζή.  Στην τρίτη αυλαία,  όταν το κορίτσι που είχε υποδυθεί την Εύα εμφανίζεται με μία φιλιστόκα (όπως αποκαλούν ένα μεγάλο κείμενο στα φιλότεχνα Επτάνησα), και ενώ όλοι οι ηθοποιοί κρατούν χέρια, μυριζόμαστε ότι υπάρχει ένα ακόμη θέμα. Με άψογη ορθοφωνία και πάθος, αλλά κομπιάζοντας στις δύσκολες λέξεις, μας διαβάζει μία μάλλον ελαφρά νερωμένη για την περίσταση ανακοίνωση, φιλοτεχνημένη από τους συνδικαλιστές του ΣΕΗ,  για το θέμα των τυπικών προσόντων και της επαγγελματικής κατοχύρωσης των ηθοποιών που είναι στην επικαιρότητα αυτό τον καιρό. Αφού περιλαβαίνει όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, με πρώτη και καλύτερη την θεσμικά ανεύθυνη Πρόεδρο της Δημοκρατίας  που είχε υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα –να μαντέψω τι βρίσκεται στο μυαλό τους: εκείνη δεν ήταν που πριν λίγες μέρες είχε παρακολουθήσει μια παράσταση σε τούτην εδώ την αίθουσα; δεν ήταν αυτό μια ισχυρή συμβολική στήριξη στους ηθοποιούς;–  μας απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει τα πτυχία των ιδιωτικών σχολών θεατρικών σπουδών να εξισωθούν με εκείνα της ανώτατης εκπαίδευσης.  Και τι ζητάει; Μια «ανωτατοποίηση», μια στις τόσες άλλες που προηγήθηκαν. Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) δεν αλλάζει κάτι που ίσχυε ώς τώρα, αλλά πίσω από την επαίσχυντη αυτή πράξη κρύβεται το κράτος-Βελζεβούλ, το οποίο προφανώς έχει σπάσει τη στάμνα και πρέπει τώρα να την ξανακολλήσει για να βρουν κι αυτοί το δίκιο τους. Δέσμιοι θεατές στα καθίσματά μας παρακολουθούμε το επιδόρπιο της παράστασης το οποίο δεν είχαμε παραγγείλει.  Είναι μακρύ,  σαν μια ακόμη πράξη, αλλά από άλλο έργο. Μια πρέντικα (ομιλία, κατήχηση, πάλι από τα Επτάνησα) που δεν λέει να τελειώσει.

Όταν η Εύα επιτέλους τελειώνει αυτό το  συναισθηματικό ρεσάλτο στις ψυχές των θεατών, το χειροκρότημα –το μισό κλεμμένο από την φόρτιση της παράστασης, το άλλο μισό πυροδοτημένο από τη ζέση της άγνοιας– είναι εξίσου πηγαίο και θερμό με τα προηγούμενα.

Όμως για ποιο πράγμα ακριβώς χειροκροτούν (σχεδόν) όλοι; Μια κυρία δίπλα μου βγάζει καπνούς από τ’ αυτιά, όχι από το άτμισμα αλλά από το θυμό. Είναι δικηγόρος, μικρή το δέμας αλλά γεμάτη νεύρο: «Λένε τη μισή αλήθεια», μου λέει, «όπως σε πολλές περιπτώσεις  διεκδικήσεων όπου το πλαίσιο είναι θολό. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει αυτό που ζητούν και το ξέρουν. Όσο δεν αναθεωρείται το Άρθρο 16 του Συντάγματος, τα χέρια της πολιτείας είναι δεμένα. Και εμείς εδώ βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση και φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο. Αν εγώ σηκωθώ και πω αυτά που πιστεύω, όλοι θα στραφούν εναντίον μου. Ιδιαίτερα εκείνοι που δεν γνωρίζουν τίποτε για το ζήτημα».

Στην επιστροφή, στο αμάξι, δεν συζητάμε για την παράσταση, όπως συνήθως· μιλάμε για το «άλλο» θέμα. Τι είναι το Άρθρο 16; ρωτάει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της παρέας. Γιατί  οι φοιτητές χρειάζονται οπωσδήποτε τριτοβάθμια εκπαίδευση; ρωτάει ο γιος από το πίσω κάθισμα. Βρε μπας και είναι χρήσιμο το εξτραδάκι που εισπράξαμε; Τον διάλογο, ωστόσο, τον κάνουμε μόνοι μας.

 

Γιώργος Ναθαναήλ

Έχει σπουδάσει στο Yale και στο New York University, επί  προέδρων Τζέραλντ Φόρντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αφότου επέστρεψε εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, και γράφει για κακώς κείμενα, βιβλία που έχει διαβάσει, και αιχμές της τεχνολογίας.
 
 
 
 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.