Σύνδεση συνδρομητών

Οι κατάδικοι χρυσαυγίτες και ο νόμος

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 22:05
Ο Παύλος Φύσσας. Η δολοφονία του, το 2013, οδήγησε στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την τιμωρία των βασικών στελεχών της που κρίθηκαν ως πρωτεργάτες και μέλη εγκληματικής συμμορίας.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Παύλος Φύσσας. Η δολοφονία του, το 2013, οδήγησε στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την τιμωρία των βασικών στελεχών της που κρίθηκαν ως πρωτεργάτες και μέλη εγκληματικής συμμορίας.

Όπως είναι γνωστό, το δικαστήριο που καταδίκασε τα μέλη της  «Χρυσής Αυγής», απέρριψε το αίτημα των καταδικασθέντων να έχει η έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα. Και έπραξε τότε ορθά, για τους εξής λόγους:

Σύμφωνα με το άρθρο 497 παρ. 8 ΚΠΔ ένας από τους λόγους για τους οποίους το δικαστήριο ΔΕΝ μπορεί να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, είναι και όταν ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει «από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του», είναι επικίνδυνος να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Ήτοι ο νόμος αναφέρεται σε ένα αντικειμενικό στοιχείο («ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης»), που υπερβαίνει την υποκειμενική συνθήκη του δράστη.

Έτσι, όταν το έγκλημα διαπράττεται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, έχει συνήθως από τη φύση του τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» του άρθρου 497 παρ. 8 ΚΠΔ, που δεν επιτρέπουν τη χορήγηση αναστολής, αφού η εγκληματική οργάνωση «οντολογικά» σκοπεί στην διάπραξη εγκλημάτων.

Πόσο μάλλον, όταν η εγκληματική οργάνωση είναι και ναζιστική, όπως η περίπτωση των χρυσαυγιτών, όπου το «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό» που κατακλύζει τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν, είναι η αποθέωση του θανάτου.

Με την πιο απεχθή μάλιστα μορφή που μπορούσε να προσλάβει η εγκληματικότητα: την άρνησή τους να επιτρέψουν σε κάποιους ανθρώπους να έχουν θέση πάνω στη γη, λόγω χρώματος ή καταγωγής.

Ενδεικτικά:

Δεν αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τους ψαράδες επειδή ήταν ανταγωνιστές ψαράδες, αλλά επειδή ήταν Αιγύπτιοι.

Δεν έσφαξαν το παιδί που πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του επειδή ήταν ποδηλάτης και κατελάμβανε το οδόστρωμα, αλλά επειδή δεν τους άρεσε το χρώμα του.

Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε απλώς με κάποια ακραία εγκλήματα, αλλά με την προσβολή της ίδιας της «ανθρώπινης συνθήκης», που είναι το δικαίωμα όλων των ανθρώπων  να έχουν θέση πάνω στη γη. Με άλλα λόγια, το δικαίωμα να υπάρχουν άνθρωποι.

Και δεν προέκυψαν καθόλου τυχαία αυτά τα εγκλήματα. Διακηρύχτηκαν με στόμφο από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες ως «πρόγραμμα θανάτου».

Όταν ο φερόμενος ως εκτελεστικός αρχηγός της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης, από τον Ιούλιο του 2008, με διακήρυξη από τις Θερμοπύλες μιλούσε για την επαναφορά του θανάτου στους δρόμους με τη μέθοδο της «κρυπτείας».

Όταν ο «φύρερ» Νίκος Μιχαλολιάκος απειλούσε ότι θα δούμε «τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

Όταν, στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, διακήρυσσαν το «ζήτω ο θάνατος».

Πράγμα που σημαίνει ότι τα εγκλήματα δεν είχαν περιστασιακό χαρακτήρα, αλλά ήταν ενταγμένα σε μία «βιομηχανική παραγωγή» του εγκλήματος.

Η οποία «βιομηχανική παραγωγή», είναι ένα ακόμη «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό», που δεν επιτρέπει την χορήγηση του ευεργετήματος της αναστολής στην έφεση, αφού σημαίνει ετοιμότητα για συνέχιση της εγκληματικής δράσης.  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.