Σύνδεση συνδρομητών

Από το πανηγύρι απουσίαζαν οι πολίτες

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 07:35
Από το φετινό Pride της Αθήνας.
Από το φετινό Pride της Αθήνας.

Τώρα που τελείωσε το πανηγύρι της αγάπης, της αδελφοσύνης και της χαράς που ήταν το φετινό 14ο Gay Pride της Αθήνας, εμείς που δεν προλάβαμε να χαρούμε, μπορούμε τουλάχιστον να πούμε γιατί δεν χαρήκαμε.

1.

Το Pride, υποστηρίζουν οι διοργανωτές του, έχει σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και να «αυξήσει την ορατότητα» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Συμφωνούμε απόλυτα. Από πού και ώς πού όμως, ο σεξουαλικός προσδιορισμός του καθενός είναι το μόνον στοιχείο που μας καθιστά διαφορετικούς; Αν, για παράδειγμα, σε εσάς αρέσει το «έντεχνο» και σε εμένα το ροκ της δεκαετίας του ’60, αυτό δεν είναι διαφορά; Αν προτιμάτε τον Πάουλο Κοέλιο και εγώ τον Μάριο Βάργκας Λιόσα;

Όσο για την κακομεταφρασμένη “visibility “- ορατότητα- της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πώς μπορεί να «αυξηθεί» μόνο με μια γιορτή, όσο πολύχρωμη αυτή και αν είναι; Πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία θα δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στη διαφορετικότητα αν αυτή εκφράζεται με τυμπανοκρουσίες, γκλίτερ, χαμόγελα και πανώ στα χρώματα του ουράνιου τόξου; Η ελληνική κοινωνία, στην αφασική κατάσταση που βρίσκεται, δεν σέβεται τίποτε και κανέναν – παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, πρόσφυγες, πένητες.

 

2.

Στο φετινό Pride συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – η περιφερειάρχις Δούρου, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός Μπαλάφας. Δεν υποψιάζονται οι διοργανωτές του Pride, ότι με την παρουσία των στελεχών της στη γιορτή, η κυβέρνηση τους εργαλειοποιεί, εν όψει εκλογών, προσβλέποντας σε άγρα ψήφων; Οχι ότι και τα άλλα κόμματα, η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, δεν προσβλέπουν στην άγρα ψήφων, και αυτοί έστειλαν αντιπροσωπείες στο Pride.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Καρανίκας, που βρίζει όποιον έχει διαφορετική άποψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, σέβεται τη διαφορετικότητα των ΛΟΑΤΚΙ επειδή βρέθηκε στο πολύχρωμο πλήθος; Η περιφεριάρχις Δούρου σέβεται τη διαφορετικότητα όταν «την πέφτει» στους κατοίκους του Πεδίου του Άρεως του οποίους κατηγορεί ότι υπονομεύουν το θεάρεστο έργο της ανάπλασης της περιοχής την οποία έχει υποτίθεται αναλάβει ο θεσμός του οποίου είναι επικεφαλής; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος σέβεται τη διαφορετικότητα επειδή θεωρεί τον εαυτό του διαφορετικό, δεδομένου ότι έζησε δύο χρόνια στο Αιγάλεω;

Θυμίζω ότι στο Athens Pride του 2015 είχε συμμετάσχει και η τότε Συριζαία πρόεδρος της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετικότητα, κατακεραυνώνοντας όποιον βρεθεί στον δρόμο της. Πιο πρόσφατη απόδειξη του σεβασμού της στη διαφορετικότητα είναι η υπεράσπιση του «Λίπους», του διαβόητου γεωργιανού μαφιόζου, ο οποίος είναι προφανώς, πολύ διαφορετικός από όλους εμάς.

 

3.

Το φετινό Pride είχε, ως συνήθως, πολλά συνθήματα: “Μην ντρέπεστε”, “Ζήτω η αγάπη μας”, “Κάτω ο καπιταλισμός”, “ Μην τρώτε τα ζώα”, “Κάντε το τεστ για το HIV- παίρνει μόνον ένα λεπτό από το χρόνο σας”.

Βεβαίως και δεν πρέπει να ντρέπεστε για αυτό που είστε. Εξυπακούεται.

Βεβαίως και πρέπει να χαίρεστε την αγάπη σας, και των άλλων.

Το “Κάτω ο καπιταλισμός” όμως; Τι σημαίνει; “Ζήτω ο κομμουνισμός;” Εξ όσων γνωρίζω, τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν ήταν τα φιλικότερα προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα – ήδη από το 1965, διανοούμενοι του καπιταλιστικού κόσμου όπως ο νομπελίστας Βάργκας Λιόσα, στηλίτευαν την αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων στην μυθική τότε Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

Το “Μην τρώτε ζώα”, εν έτει 2018 στην Ελλάδα με το 30% του πληθυσμού να ζει σε μεγάλη φτώχεια, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη χρεοκοπημένη χώρα μας, μάλλον έχουν ανάγκη το κρέας – δεν νομίζετε;

Το “Kάντε το τεστ για το HIV”, ασφαλώς και είναι σωστό. Άλλο τόσο όμως επιβεβλημένος είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, για να μη θερίζει η ιλαρά η οποία επανέκαμψε ενώ είχε εξαφανιστεί, όπως και οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του μαστού και ένα σωρό άλλες ασθένειες.

Γιατί δεν ακούγονται ανάλογα συνθήματα στο Pride;

Διότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εστιάζει, μέσω αυτής της γιορτής, μόνο σε μια ιδιότητα: αυτή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Από πότε όμως οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού έπαψαν να είναι πολίτες; Γιατί ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για την ανεργία που καλπάζει, για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τη χώρα, για την κατάσταση στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα πάρκα, στα Εξάρχεια; Γιατί η ιδιότητα του πολίτη είναι δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Σας βεβαιώ ότι όταν το Athens Pride ανοίξει πραγματικά και εμπράκτως την αγκαλιά του και στους υπόλοιπους πολίτες χωρίς διακρίσεις και με ενδιαφέρον για την δική τους ζωή, θα είμαι η πρώτη που θα λάβω μέρος σε αυτή τη γιορτή.  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.