Σύνδεση συνδρομητών

Ε, όχι και 5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ!

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 10:32
Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει δημοσκόπηση εταιρείας που δεν υπόκειται στους μηχανισμούς ελέγχου του Σ.Ε.Δ.Ε.Α.
Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει δημοσκόπηση εταιρείας που δεν υπόκειται στους μηχανισμούς ελέγχου του Σ.Ε.Δ.Ε.Α.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας ProRata που εξέπληξαν αφού έδιναν στοn ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 5% έναντι της ΝΔ (28,5% έναντι 23,5%). Για τα άλλα κόμματα έδινε: Χρυσή Αυγή (ΧΑ) 6,5%, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ (γιατί όχι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ;) 4,5%, Το Ποτάμι 4%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, Λαϊκή Ενότητα και Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) 2,5%, Άλλο Κόμμα 2,5%, Αναποφάσιστοι 17,5%.

1

Η έκπληξη οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι (πάνω από δέκα) άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο έδιναν ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων ή οριακό προβάδισμα της ΝΔ (μόνο την προηγούμενη εβδομάδα) ή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεπερνούσε το 1%. Χαρακτηριστικότερη είναι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση (με εκτίμηση εκλογικής δύναμης μετά την ανακατανομή των αναποφάσιστων) της PublicIssue που δημοσίευσε η Αυγή στις 13 Σεπτεμβρίου 2015: ΣΥΡΙΖΑ 31%, ΝΔ 31%, ΧΑ 7%, ΚΚΕ 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 8%, Το Ποτάμι 4,5%, Ένωση Κεντρώων 3%, Λαϊκή Ενότητα 4%, ΑΝΕΛ 2%.2

Ο προβληματισμός με την εγκυρότητα της δημοσκόπησης βασίζεται επίσης και κυρίως στην ανάγνωση και ερμηνεία της μετακίνησης των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα παίρνει το 64% των τότε δικών του ψηφοφόρων, 15% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, 7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ¸ 5% των ψηφοφόρων της ΧΑ και 2% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αυτά τα ποσοστά αντιστοιχούν στο 26,4% του εκλογικού σώματος. Η ΝΔ σήμερα παίρνει το 83% των τότε δικών της ψηφοφόρων, 12% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 6% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και 2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΧΑ. Αυτά τα ποσοστά αντιστοιχούν στο 27,2% του εκλογικού σώματος. Η απόκλιση για το ΣΥΡΙΖΑ (από το 26,4% της μετακίνησης στο 28,5% της πρόθεσης ψήφου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από εισροή ψηφοφόρων των εκτός Βουλής κομμάτων που είχαν πάρει 8,6% τον Ιανουάριο 2015). Η μείωση όμως για τη ΝΔ (από το 27,2% της μετακίνησης στο 23,5% της πρόθεσης ψήφου) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτε ιδίως καθώς επίσης σημαίνει πως δεν υπάρχει απολύτως καμιά εισροή ψηφοφόρων από τα εκτός Βουλής κόμματα.

Η Εφημερίδα των Συντακτών έχει και κατόπιν αυτών μεγάλη ευθύνη για τη δημοσκόπηση αυτή. Συνήθως την ευθύνη έχουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες υπόκεινται σε κανόνες δεοντολογίας και ελέγχους: «Οι εταιρίες μέλη του Σ.Ε.Δ.Ε.Α. (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) δεσμεύονται από αυστηρούς κώδικες δεοντολογίας, για την εφαρμογή των οποίων ελέγχονται ετησίως με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους μέσω του Π.Ε.Σ.Σ. (Ποιοτικός Έλεγχος Συλλογής Στοιχείων), δηλαδή του ελεγκτικού συστήματος αυτορύθμισης το οποίο εφαρμόζει ο κλάδος εδώ και δεκαετίες. Ο Π.Ε.Σ.Σ. έχει αναγνωριστεί από τον νόμο (Ν 3603/2007), ως σύστημα ελέγχου και ορθής επαγγελματικής πρακτικής και μάλιστα το σύστημα με απόφαση πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης του Σ.Ε.Δ.Ε.Α. επικαιροποιήθηκε και αυστηροποιήθηκε… Υπάρχει θεσμικό όργανο. Πρόκειται για την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων στην οποία μπορεί να προσφύγει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και να καταγγείλει οποιαδήποτε δημοσιευμένη δημοσκόπηση θεωρήσει σκόπιμο.» Αυτά δήλωνε, κατά σύμπτωση την ίδια ημέρα της δημοσίευσης της δημοσκόπησης της ProRata, στη Μελπομένη Μαραγκίδου τουVice, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Δ.Ε.Α. Χριστίνα Καράμπελα.3 Μόνο που η ProRata (που ιδρύθηκε το 20144) δεν ανήκει στις 23 εταιρείες-μέλη του Σ.Ε.Δ.Ε.Α.5 άρα δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανένα θεσμικό όργανο! Η Εφημερίδα των Συντακτών έχει λοιπόν επιλέξει να δημοσιεύει δημοσκοπήσεις ανεξέλεγκτης και για αυτό θεσμικά μη αξιόπιστης εταιρείας. Επίσης, την ίδια ημέρα της δημοσίευσης της δημοσκόπησης επισημάνθηκαν δημόσια όσα γράφονται παραπάνω με βάση τις μετακινήσεις. Μια σοβαρή εφημερίδα ή/και μια σοβαρή εταιρεία θα δημοσίευαν κάποια απάντηση ή/και εξήγηση: δεν το έκαναν άρα αποδέχθηκαν – κυρίως η Εφημερίδα των Συντακτών- την αναξιοπιστία τους.

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

1 σχόλιο

Μια από τα ίδια:

16.09.2015
Εφημερίδα των Συντακτών

Προβάδισμα 4 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Prorata
Τέσσερις μέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής

(...)
Στις μετακινήσεις ψηφοφόρων έχουμε:

ΣΥΡΙΖΑ; 5% προς τη Ν.Δ, 3% προς τη ΛΑΕ και 22% «Δ.Ξ/Δ.Α». Η συσπείρωση βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στο 59%
Νέα Δημοκρατία: 2,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 11% «Δ.Ξ/Δ.Α». Η συσπείρωση παραμένει ψηλά, στο 83%

(...)

http://left.gr/news/provadisma-4-monadon-gia-ton-syriza-se-dimoskopisi-tis-prorata

Panayote Dimitras
Panayote Dimitras
17 Σεπ 2015, 10:09

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.