Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε η τολμηρή ανθρωπολόγος Λιόπη Αμπατζή

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 13:46
Η Λιόπη Αμπατζή.
Κέδρος
Η Λιόπη Αμπατζή.

Ήταν μια τολμηρή κοινωνική ανθρωπολόγος, τολμηρή στις επιλογές των θεμάτων της και στην πραγμάτευσή τους. Πρόλαβε να δώσει μικρό μόνο δείγμα των δυνατοτήτων της, καθ΄ όσον πέθανε νέα, ενόσω παρέμενε ορμητικά βέβηλη και γόνιμα οξυδερκής. Η Λιόπη Αμπατζή κηδεύτηκε στις 27/2 στο Νεκροταφείο Παπάγου.

Η Λιόπη Αμπατζή, που πέθανε σε ηλικία 47 ετών, είχεγεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 2004. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2008 εκδόθηκε από το ΕΚΚΕ η μελέτη της με τίτλο Προσεγγίζοντας το φαινόμενο του trafficking. Ασχολήθηκε με τη μελέτη του φύλου και της σεξουαλικότητας, της εργασίας και της μετανάστευσης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το 2009 κυκλοφόρησε από τον Κέδρο το βιβλίο της Ποτό για παρέα. Σεξουαλική διασκέδαση στη σύγχρονη Ελλάδα, μια εθνογραφική έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση ενός ολόκληρου κόσμου που βρίσκεται πλάι μας, τον κόσμο των μπαρ στα οποία εργάζονται οι λεγόμενες «κονσοματρίς».

Το 2013 ξεκίνησε την έρευνα και δούλεψε για την δημιουργία της ταινίας με τίτλο Βυζιά που έκανε πρεμιέρα το 2017 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το καθολικό αυτό πορτρέτο του στήθους είναι αποτέλεσμα σύμπραξης της ιδέας της Λιόπης Αμπατζή με την Ανιές Σκλάβου και τον Στέλιο Τατάκη στη σκηνοθεσία.

 

 Με πληροφορίες από δελτίο Τύπου των εκδόσεων Κέδρος.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.