Σύνδεση συνδρομητών

«Επτά φεγγάρια» και ένα Μπούκερ για τον Σεχάν Καρουνατιλάκα από τη Σρι Λάνκα

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 13:37
Ο Σεχάν Καρουνατιλάκα.
Deshan Tennekoon
Ο Σεχάν Καρουνατιλάκα.

Ένας φωτογράφος μέσα στη δίνη ενός εμφυλίου είναι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος The seven moons of Maali Almeida (Τα εφτά φεγγάρια του Μααλί Αλμέιντα) του Σεχάν Καρουνατιλάκα, που κέρδισε το Booker Prize 2022, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου. Για την ακρίβεια, πρωταγωνιστής είναι το πνεύμα ενός φωτορεπόρτερ-πολεμικού ανταποκριτή που, όταν ξυπνά και συνειδητοποιεί πως είναι νεκρός, θέλει να ανακαλύψει πώς πέθανε το σώμα του. Έχει για αυτό επτά μήνες στη διάθεσή του – τα «επτά φεγγάρια» του τίτλου.

Μια ιστορία με φαντάσματα, εν μέρει whodunnit, εν μέρει πολιτική σάτιρα, το μυθιστόρημα The Seven Moons of Maali Almeida είναι ένα βιβλίο για τη φιλία, τo πένθος και τη μετά θάνατον ζωή, χαρακτηριστικά του οποίου είναι το χιούμορ και το πάθος. Για το ύφος του, το έχουν συγκρίνει με τον μαγικό ρεαλισμό του Μάρκες και του Ρούσντι ενώ, σε σημεία, με το μακάβριο χιούμορ και τον σουρεαλισμό του Γκόγκολ ή και του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στο Μαιτρ και τη Μαργαρίτα.  Αν μη τι άλλο, ακούγεται ενδιαφέρον. Θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε όταν κυκλοφορήσει σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Gutenberg.

Ο συγγραφέας του, ο 47χρονος Shehan Karunatilaka (Σεχάν Καρουνατιλάκα), είναι ο δεύτερος πεζογράφος από τη Σρι Λάνκα που, σε δύο χρόνια, έφτασε στη βραχεία λίστα του θεσμού. Ωστόσο, πήρε το βραβείο ενώ είναι ήδη βραβευμένος και με άλλα σημαντικά βραβεία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.