Σύνδεση συνδρομητών

75 χρόνων έγινε ο Στίβεν Κινγκ

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 13:17
Ο Στίβεν Κινγκ το 2011.
Stephanie Lawton / flickr
Ο Στίβεν Κινγκ το 2011.

Ο Στίβεν Κινγκ, μια ασταμάτητη μηχανή δημιουργίας σκοτεινών παραμυθιών, κλείνει στις 21 Σεπτεμβρίου τα 75 χρόνια του. Και παραμένει ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ιστοριών τρόμου, με δεκάδες βιβλία που πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και συνεχώς μεταφέρονται στον κινηματογράφο ή γίνονται τηλεοπτικές σειρές. Παραγωγικός και παρεμβατικός ταυτόχρονα, με αναγνωρίσιμο ύφος και αφηγηματική μαεστρία, είναι ένας κλασικός του καιρού μας, με εμβέλεια ευρύτερη του είδους που υπηρετεί. Ενώ ταυτόχρονα παραμένει μια παρεμβατική προσωπικότητα και στο χώρο της πολιτικής – είναι ενδεικτική η αντίθεσή του στον τραμπισμό, τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, αλλά και η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας συγγραφέας που, σε γενικές γραμμές, ευτύχησε να έχει πολύ και πιστό κοινό και στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια το έργο του επανεκδίδεται, ιδιαίτερα επιμελημένο, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ο εκδοτικός οίκος κυκλοφορεί, την ημέρα των γενεθλίων του, για πρώτη φορά στα ελληνικά, τη μελέτη του Στίβεν Κινγκ, O μακάβριος χορός. Μια ανατομία του τρόμου, δομημένη σε δέκα κεφάλαια με γερή δόση χιούμορ και με παραδείγματα αντλημένα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Αναγγέλλει, επίσης, εντός του 2023, την κυκλοφορία στα ελληνικά του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα, Fairy Tale. Αφηγείται την ιστορία του μαθητή στο λύκειο Τσάρλι Ριντ, η μητέρα του οποίου σκοτώνεται σε μια ένοπλη ληστεία και ο πατέρας του γίνεται αλκοολικός. Μια ημέρα, ο Τσάρλι συναντάει έναν σκύλο, τον Ραντάρ, και τον ιδιοκτήτη του, τον ερημίτη κ. Μπάουντιτς, που ζει σε ένα απομακρυσμένο σπίτι στην κορυφή ενός λόφου έξω από την πόλη, και έχει μια μικρή αποθήκη στην αυλή του από την οποία πηγάζουν περίεργοι ήχοι. Μετά τον θάνατο του κ. Μπάουντιτς, ο Τσάρλι θα μάθει ένα τρομακτικό μυστικό: η μονίμως κλειδωμένη αποθήκη της αυλής κρύβει μια πύλη προς έναν άλλον κόσμο, όπου παραμονεύει το κακό.

Τέλος, ο Κλειδάριθμος αναγγέλλει την επανέκδοση, με νέες μεταφράσεις, δύο από τα πιο γνωστά έργα του: Κριστίν και Πράσινο Μίλι, έργα γνωστά και από τις κινηματογραφικές μεταφορές τους.

 

Στην οθόνη

Μικρή και μεγάλη οθόνη, ως γνωστόν, στηρίζονται σεναριακά στα βιβλία του Κινγκ. Ως εκ τούτου, ήδη έχει προγραμματιστεί η μεταφορά του νέου βιβλίου του στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Πολ Γκρίνγκρας.

Αλλά από τις 5 Οκτωβρίου θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Netflix την κινηματογραφική μεταφορά της πρώτης από τις τέσσερις νουβέλες που περιέχονται στο βιβλίο Μόνο αν μυρίζει αίμα με τίτλο «Το τηλέφωνο του κου Χάριγκαν».

Τέλος, αναβλήθηκε για λίγο η ολοκλήρωση της κινηματογραφικής εκδοχής του δεύτερου μυθιστορήματος του Κινγκ, Σάλεμς Λοτ (η πρώτη έκδοσή του στα ελληνικά είχε σημαδευτεί από ένα σκάνδαλο, αφού είχαν επαναποδοθεί μεταφρασμένα στα ελληνικά από τα αγγλικά στίχοι του Σεφέρη, που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως μότο). Η πρεμιέρα της ταινίας ορίστηκε για τον προσεχή Απρίλιο.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.