Σύνδεση συνδρομητών

Ισραήλ

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 11:36
Εβραίοι από την Ευρώπη και την Αμερική σπεύδουν να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό, έπειτα από τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στα εδάφη του Ισραήλ.
ΑΠΕ/ΜΠΕ
Εβραίοι από την Ευρώπη και την Αμερική σπεύδουν να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό, έπειτα από τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στα εδάφη του Ισραήλ.

Να ηττηθεί λοιπόν συντριπτικά η Χαμάς. Το σύμπλοκο γεωπολιτικών συμφερόντων και μιας αντίθεσης που τη λέμε  «πολιτισμική» –αδύναμος όρος, εδώ το πράγμα είναι πιο απλό και απόλυτο: «δεν μπορείς να υπαρχεις, η ύπαρξή σου είναι ασύμβατη με τη δική μου»– δεν το έχει δύσκολο να στήσει την επόμενη Χαμάς, τα υλικά, οι ανθρώπινες ζωές, είναι εκεί, διαθέσιμα και φτηνά.

Το Ισραήλ είναι ένα παράδοξο φαινόμενο. Σε άλλες εποχές, τον 19 αιώνα λόγου χάριν, δεν θα ντρεπόμαστε να το πούμε ηρωικό.

Δεν είμαστε στον 19ο αιώνα. Στον εικοστό πρώτο, άνθρωποι gentrified και μη, τακτοποιημένοι στο εξωτερικό και πάντως ασφαλείς, γεμίζουν τα αεροπλάνα για να πάνε να πολεμήσουν για αυτή τους την πατρίδα. Κάποιοι θα βρεθούν εκεί για πρώτη φορά.

Επειδή δεν έχουμε πια την ευκολία να μιλάμε για ηρωισμό, το λέμε παράδοξο, κάτι που συμβαίνει ενώ είναι στα όρια του μη δυναμένου να συμβεί – σε αυτόν το εικοστό πρώτο αιώνα. 

Το Ισραήλ το ίδιο είναι κάτι στα όρια του μη δυναμένου να συμβεί. Μια σύγχρονη δημοκρατία, ένα κρατίδιο σε ένα έδαφος τόσο δα, έρημος το μισό, σε περιβάλλον αβυσσαλέα εχθρικό. Για να υπάρξει, χρειάστηκε να νικήσει. Για να συνεχίσει να υπάρχει, χρειάζεται να συνεχίσει να νικάει.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.