Σύνδεση συνδρομητών

Ζούμε από τύχη;

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 13:27
Στρατιώτες σε σκάφη διάσωσης, στη Θεσσαλία, μετά τις πλημμύρες.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Στρατιώτες σε σκάφη διάσωσης, στη Θεσσαλία, μετά τις πλημμύρες.

Μια από τις ηρωίδες της σειράς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας του Λάρι Νίβεν (Larry Niven) που διαδραματίζεται στον Κόσμο-Δακτύλιο (Ringworld) είναι η Τίλα Μπράουν. Το μόνο χάρισμά της που, σύμφωνα με τη διήγηση, την έφερε στην ομάδα των ανθρώπων η οποία έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της γήινης ανθρωπότητας στον Κόσμο-Δακτύλιο ήταν το ότι ήταν γόνος μιας σειράς «τυχερών» ανθρώπων, προσώπων που είχαν καλύτερες από τον μέσο όρο επιδόσεις σε λοταρίες ή είχαν καταφέρει να βγουν αλώβητοι από καταστροφές.

Αυτή η γενετικά καθορισμένη έφεση στη στοχαστική επιτυχία της Tίλα, φυσικά, δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς γενετικής διαδικασίας επιλογής που οργανώθηκε μυστικά από ένα τεχνολογικά και πολιτιστικά προηγμένο εξωγήινο είδος, τους «Κουκλοπαίχτες του Pierson», για τους δικούς τους σκοπούς – που έχουν σχέση με την μελλοντική καταστροφή του γαλαξία μας από την έκρηξη της μαύρης τρύπας η οποία βρίσκεται στο κέντρο του και που, σε 20.000 χρόνια, θα εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής.

Όμως η μοίρα της τυχερής Tίλα δεν ήταν τελικά τόσο καλή. Ήρθε σε επαφή με τον ιό που μεταβάλλει τους «αναπαραγωγείς», τους ανθρώπους δηλαδή όπως τους γνωρίζουμε εμείς, σε «προστάτες» στο τελικό στάδιο της ανθρώπινης φύσης (ναι, είμαστε κι εμείς απόγονοι άλιεν) και μεταμορφώθηκε σε ένα αποκρουστικό άφυλο ον, η σκέψη του οποίου κυριαρχείται από ένα ένστικτο προστασίας της φάρας του – δηλαδή σε μια εκδοχή Κινγκ-Κονγκ με σύνδρομο helicopter parenting.

Γιατί αυτή η αναφορά σε μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες σειρές στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας;* Για να καταλάβουμε ότι αν «ζούμε από τύχη», όπως πολλοί αρέσκονται να διαλαλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, τότε ίσως πρέπει να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε αν αυτή η «εθνική τύχη» είναι αποτέλεσμα μιας παρόμοιας ευγονικής. Και αυτό θα ήταν κακή τύχη, όπως και να το πάρει κανείς.

* Οι ιστορίες του Larry Niven διαδραματίζονται στο «Γνωστό Σύμπαν» και ανήκουν όλες σχεδόν στα διαμάντια της επιστημονικής φαντασίας. Μπορούν να συγκριθούν με τη σειρά Dune του Frank Herbert αλλά τις ξεχωρίζει η ξεχωριστή αίσθηση χιούμορ του συγγραφέα.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.