Σύνδεση συνδρομητών

Από ανθρώπινο χέρι;

Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 09:18
Αν η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε «αμέλεια», τότε χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό
Φωτογραφία αρχείου
Αν η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε «αμέλεια», τότε χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό

Οι φωτιές στα δάση «από ανθρώπινο χέρι» δεν συνιστούν μια διακριτή κατηγορία «εμπρησμών», δεν αποτελούν μια ενιαία αιτία που αθροίζει «αμέλεια» και «πρόθεση».

Είναι εντελώς άλλο πράγμα να προκαλείται φωτιά από επιπολαιότητα, από απροσεξία, από ατύχημα, από ήπια έως βαριά αμέλεια, από άγνοια, από... βλακεία και εντελώς άλλο πράγμα, έχων σώας τας φρένας, να βάζεις φωτιά με πρόθεση, με προσδοκία οφέλους (οικονομικού, πολιτικού ή άλλου), με σχέδιο και στόχευση.

Η έκφραση «η πλειοψηφία των πυρκαγιών [sic] μπαίνει από ανθρώπινο χέρι»[1] δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, δεν εξηγεί ούτε κατά προσέγγιση αυτό που πράγματι συμβαίνει και, κυρίως, δεν μας βοηθά να βρούμε τις ανάλογες λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Γιατί αν η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε «αμέλεια», τότε χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό (δασικούς, πυροσβέστες κ.ά.) και ενημέρωση του κοινού ενώ, αν ισχύει η «πρόθεση», τότε πρέπει να ενισχύσουμε την αστυνομία και την ΕΥΠ.

 

[1] Δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, 28/7/2023 [σημ. της σύνταξης].

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.