Σύνδεση συνδρομητών

Τι διακυβεύεται  στο Φιλοσοφικό του ΕΚΠΑ

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 22:31
Φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση της προέδρου του τμληματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτριάς τους, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Μεταξύ άλλων, επειδή ασχολείται ερευητικά με τη Χάννα Άρεντ, η οποία καταγγέλλεται ως ως ενεργούμενο του Mάρτιν Χάιντεγκερ, λόγω του ότι στην ανάλυσή της για τον ολοκληρωτισμό περιλαμβάνει και τον σταλινισμό.
facebook ΣΑΦ ΕΑΑΚ Φιλοσοφικής
Φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση της προέδρου του τμληματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτριάς τους, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Μεταξύ άλλων, επειδή ασχολείται ερευητικά με τη Χάννα Άρεντ, η οποία καταγγέλλεται ως ως ενεργούμενο του Mάρτιν Χάιντεγκερ, λόγω του ότι στην ανάλυσή της για τον ολοκληρωτισμό περιλαμβάνει και τον σταλινισμό.

Οι φοιτητές και οι δάσκαλοι είναι οι φυσικοί συνομιλητές ο ένας του άλλου. Συνομιλία,  διαφωνία, αμφισβήτηση είναι τα ουσιώδη συστατικά της εκπαιδευτικής σχέσης στο πανεπιστήμιο. Δίχως αυτά, διδασκαλία και έρευνα δεν υπάρχουν. 

Όποιος επιδιώκει να στομώσει την συνομιλία, τη διαφωνία και την αμφισβήτηση, να τις πνίξει μέσα στη βοή των υβριστικών συνθημάτων, επιδιώκει να ακυρώσει την ίδια την εκπαιδευτική σχέση.  Να αντικαταστήσει το διάλογο και την έρευνα με τη δογματικά βεβαιωμένη και υπαγορευμένη χρηστομάθεια.

Αυτό είναι που διακυβεύεται στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ – και δεν είναι τυχαίο το πεδίο που διάλεξε η καθοδήγηση για να δώσει αυτή τη μάχη. Τη φιλοσοφία δεν μπορεί η καθοδήγηση, σαν έρευνα, διότι τι χρειάζεται η έρευνα όταν την έχεις ήδη τη φιλοσοφία σου, και άλλη δεν μπορεί, ούτε  επιτρέπεται, να υπάρξει.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

1 σχόλιο

Κύριε Καθηγητά, αξίζει να προσεχθεί η γενναία στάση της πρώην υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου:
«Σήμερα στο protothema.gr ως πρώτο θέμα (και μπράβο τους) μιλά η Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. RESPECT!!!

Υπάρχουν «Καθηγηταί» εις τας Αθήνας .Η πολιτική του κατευνασμού δια της σιωπής, του κρύπτεσθαι, και της δήθεν κατανόησης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες (αλήθεια αυτοί οι φοιτητές θα έχουν καμία επίπτωση μετά την ανακοίνωση του κοσμήτορα;)βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό με αποτέλεσμα να κρατούν όμηρο την πανεπιστημιακή κοινότητα με την βία. Και επειδή η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία χρειάζονται Λόγος και Θεσμοί. Οι καθηγητές να μιλήσουν να αντισταθούν να δώσουν πρότυπο, οι φοιτητές να κατανοήσουν την δύναμη της πλειοψηφίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει θεσμούς και πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών και οι αρχηγοί των κομμάτων να μην υπεκφεύγουν. Έχοντας υποστεί πολλαπλές μορφές βίας την περίοδο της Υπουργίας μου ξέρω ειδικά για τις γυναίκες την γλώσσα που χρησιμοποιείται και τον σεξισμό που αυθόρμητα κινητοποιείται. Vasso Kindi @Μαρια Ευθυμιου η Βάνα Νικολαιδου-Κυπριανίδου τρεις καθηγήτριες του ΕΚΠΑ βγήκαν μπροστά όπως βέβαια και αλλοι και άλλες .. όχι αρκετοί.

Είχα πει κάποτε όταν γράφαμε τον νόμο στους καθηγητές Achilleas Gravanis και Joachim Grispolakis και στον αείμνηστο Βασίλη Παπάζογλου: είμαστε δυο, είμαστε τρεις, δεν είμαστε χίλιοι δεκατρείς .. ακόμα.»

Σταυρούλα Χούρσου
Σταυρούλα Χούρσου
26 Μαρ 2023, 11:03

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.