Σύνδεση συνδρομητών

Μια κανονική συναυλία για την Ουκρανία

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 20:51
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συναυλία την αφιερωμένη στην Ουκρανία.
YouTube
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συναυλία την αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Στη συναυλία της 29ης Μαρτίου, καλλιτέχνες με διεθνή φήμη τραγούδησαν εξίσου υπέρ της ειρήνης και υπέρ της Ουκρανίας. Τα σκηνικά, τα φώτα, τα ρούχα των καλλιτεχνών, το κοινό, όλα ήταν  στα χρώματα της χώρας που δέχεται επίθεση. Κίτρινο και μπλε παντού. Η σκηνή γεμάτη ηλίανθους, το εμβληματικό λουλούδι της Ουκρανίας. Οι δηλώσεις, ξεκάθαρες. Ο στόχος, ένας: έρανος για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Όχι στην Ελλάδα του θλιβερού ξεπλύματος των ενόχων, φυσικά.

Αλλά στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

bondarengo

O ουκρανός βιολιστής Ίλια Μπονταρένκο. Βίντεό του από το υπόγειο καταφύγιό του, στο Κίεβο, προβλήθηκε στη διάρκεια της συναυλίας.

 

Εκεί βρέθηκαν διεθνείς αστέρες της ποπ, όπως ο Ed Sheeran, η Camila Cabello, η Emeli Sande και άλλοι για να τραγουδήσουν υπέρ της ειρήνευσης (και όχι της ειρήνης γενικώς και αορίστως) και υπέρ του αδικουμένου. Κορυφαία ίσως στιγμή της συναυλίας, όταν μεταδόθηκε το βίντεο με τον ουκρανό βιολιστή Ίλια Μπονταρένκο, ο οποίος από το υπόγειο καταφύγιό του στο Κίεβο, και περιμένοντας να σιγάσουν οι ήχοι των βομβαρδισμών, έπαιξε τις πρώτες νότες από ένα ουκρανικό παραδοσιακό τραγούδι με 94 βιολιστές από 29 χώρες να τον συνοδεύουν στη συνέχεια.

Η συναυλία μεταδόθηκε από το ITV και, στο τέλος της, 13,4 εκατομμύρια λίρες από δωρεές + 3 εκατομμύρια λίρες από διαφημίσεις + τα έσοδα από τα εισιτήρια (περίπου 250.000 λίρες), δόθηκαν στον DEC (Disasters Emergency Committee), μια συμμαχία των 15 κορυφαίων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας, που υπάρχει από το 1963 και σκοπό έχει την άμεση βοήθεια και την ταχύτατη κινητοποίηση σε περιπτώσεις καταστροφών και κρίσεων ανά τον κόσμο. Ήδη, αυτός ο οργανισμός-ομπρέλα έχει μαζέψει για την Ουκρανία πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διαθέτει σε δράσεις για τα 4 εκατομμύρια προσφύγων και τα 18 εκατομμύρια ανθρώπων που υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την κτηνώδη και άθλια εισβολή μιας χώρας και του δικτάτορά της.

Οι μεγάλοι καλλιτέχναι των Προπυλαίων, μαζί με τους εβαίσθητους του ηθικού πλεονεκτήματος, πόσα μάζεψαν στη χθεσινή τους εκδήλωση;

Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι: δεν με ενδιαφέρει καθόλου πόσες ουκρανικές σημαίες υπήρχαν χθες στη συναυλία της Αθήνας. Και δεν με ενδιαφέρει, γιατί χθες δεν έγινε καμία συναυλία, ούτε υπέρ της Ουκρανίας, ΟΥΤΕ ΚΑΝ υπέρ της ειρήνης, όπως διατείνονταν οι διοργανωτές. Αυτό που έγινε ήταν μια συναυλία για να βγάλουν την υποχρέωση και τη ρετσινιά οι συριζαιοι (ασχέτως του ότι κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο), να ξεράσουν τα σώψυχά τους τα τρολ του τουίτερ,  να βρεθούν μεταξύ τους οι οπαδοί του "Μητσοτάκημπιπ" και να νιώσουν ότι κάνουν επανάστα, και όλοι μαζί να φάνε σουβλάκια στις καντίνες, πίνοντας μπίρες από το περίπτερο. Εφηβικά αντανακλαστικά.

Εδώ μπορείτε να δείτε την δράση του DEC και να κάνετε μια δωρεά: https://www.dec.org.uk/appeal/ukraine-humanitarian-appeal

Και εδώ μπορείτε να δείτε τη χθεσινή συναυλία στο Μπέρμιγχαμ: https://youtu.be/5PPrLXqIvQg?t=6272

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.