Σύνδεση συνδρομητών

Με την Ουκρανία, στο Σύνταγμα

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 21:40
Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, 27 Φεβρουαρίου 2022. Όψη της συγκέντρωσης κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σάκης Κουρουζίδης
Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, 27 Φεβρουαρίου 2022. Όψη της συγκέντρωσης κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου, η οποία οργανώθηκε από την ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι και από άλλες κοινότητες ξένων στην Ελλάδα, ενώ υπήρχε και κάποια συμμετοχή Ελλήνων.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες Ουκρανούς έχουν οικογένειες στην πατρίδα τους, ζουν σε περιοχές που βομβαρδίζονται, γι' αυτό και ήταν εύλογη η συναισθηματική φόρτιση. Αλλά αυτό δεν μείωσε μια νηφάλια πολιτική προσέγγιση, που κυριάρχησε στην εκδήλωση μέσα από τις πολλές ομιλίες που έγιναν.

Όταν βομβαρδίζουν την πατρίδα σου δεν μπορεί παρά να το εισπράττεις ως τραγωδία. Αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν οι εκκλήσεις για βοήθεια, για αλληλεγγύη. Αυτό που ζητούσαν οι Ουκρανές (κυρίως) ομιλήτριες ήταν η Ελλάδα να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις ρωσικών αεροπλάνων, κάτι που έγινε ήδη για ολόκληρη την ΕΕ. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση ενός ρώσου πολίτη που ζει στη χώρα μας, ο οποίος, με μια προσεγμένη ομιλία, κατήγγειλε τον Πούτιν και αποδόμησε, ένα προς ένα, τα ψέματα και τις συκοφαντίες της προπαγάνδας του. Φαίνεται πως ο στρατιωτικός περίπατος που πίστευε πως θα έκανε αυτό το αυταρχικό κατάλοιπο ενός διαχρονικού ολοκληρωτισμού δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη: οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πατρίδα τους σθεναρά αλλά και αρκετά αποτελεσματικά έως τώρα.

Αυτή η αίσθηση φαίνεται πως τροφοδότησε και το κλίμα της συγκέντρωσης. Αγωνία ναι, τρόμος επίσης, αλλά και μεγάλη αξιοπρέπεια.

Η μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης που επιχειρεί να ανοίξει ο αδιανόητος νεοτσαρικός δικτατορίσκος, μπορεί να αποτραπεί. Η ΕΕ, η Δύση συνολικά θα βρει τα απαντητικά εργαλεία, πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, για να το αποτρέψει.

Με την Ουκρανία! - εναντίον κάθε μορφής πουτινολατρίας, η οποία στη χώρα μας εκδηλώνεται σε ένα υπόβαθρο αντιδυτικισμού.

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.