Σύνδεση συνδρομητών

Κούβα, αποτυχημένο κράτος

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 14:46
Κουβανοί διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης για φάρμακα, τρόφιμα και ελευθερίες.
Reuters
Κουβανοί διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης για φάρμακα, τρόφιμα και ελευθερίες.
Τι ακριβώς είναι η Κούβα; Ένα «σοσιαλιστικό καθεστώς! Αν κρίνουμε από τα χαρακτηριστικά του κράτους και της κοινωνίας αυτής, είναι ξεπατίκωμα των αντίστοιχων ανατολικοευρωπαϊκών, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λατινοαμερικανικής ηπείρου.
Απαγόρευση άλλων κομμάτων, λογοκρισία, ελεγχόμενος Τύπος, «κατήχηση» στα σχολεία και την εκπαίδευση συνολικά, κοινωνία των πολιτών πρακτικά δεν υπάρχει, όλα είναι ελεγχόμενα.
Και βεβαίως, όλα αυτά προβάλλονται με τη γνωστή βαρύγδουπη ρητορική ως απελευθέρωση από τα δεινά του καπιταλισμού, ότι είναι μια πραγματική συμμετοχική δημοκρατία έναντι μιας "νόθας" που υπάρχει στη Δύση.
Εν τω μεταξύ, επί 60 χρόνια, κυβέρνησαν δύο αδέλφια, «εκλεγμένα» χωρίς αντίπαλο, και μάλιστα ο απελθών για λόγους υγείας Φιντέλ έχρισε διάδοχό του το μικρότερο αδελφό του Ραούλ Κάστρο.
Επί δεκαετίες ζούσε χάρις στις οικονομικές ενέσεις της ΕΣΣΔ, για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους.
Οι αιτίες της οικονομικής αδυναμίας της δεν βρίσκονται στο εξωτερικό της (το γνωστό εμπάργκο των ΗΠΑ), αλλά στο εσωτερικό της. Ακόμη και με τη λογική της -χαμηλής- ανάπτυξης των χωρών του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού, η Κούβα ήταν στο κάτω μέρος της κλίμακας. Ζαχαροκάλαμο και... τέλος. Ε, ναι, εξάγουν και υπηρεσίες υγείας και αθλητισμό.
Δηλαδή η Κούβα δεν είναι ότι έχει λεφτά αλλά δεν βρίσκει, λόγω του εμπάργκο, να αγοράσει προϊόντα. Προφανώς δεν έχει λεφτά, τελεία. Φυσικά, το εμπάργκο δεν είναι στοιχείο κανονικότητας στις διεθνείς σχέσεις, αλλά δεν μπορεί να είναι και το άλλοθι για τα δεινά της χώρας αυτής.
Είναι μια χώρα "κουρασμένη", από πάντα, χωρίς πνοή, χωρίς μια ιδέα που να διαχύθηκε στον κόσμο, μια τεχνολογική καινοτομία. Μόνο επαναστατική ρητορεία...
Ακόμη και στα εμβόλια, «πάρτε κάποιο από τα 5 εμβόλια της Κούβας» ακούγαμε και τώρα μαθαίνουμε ότι οι Κουβανοί άρχισαν να εμβολιάζονται πολύ μετά την Ευρώπη (μόλις τον Μάιο) και σε ποσοστά πολύ μικρότερα, ώς τώρα. Όπως με το εμβόλιο της Ρωσίας, το εξάγουν μεν, αλλά ο δικός της στόχος, της Ρωσίας, είναι να έχουν εμβολιαστεί έως το φθινόπωρο το 60% των Ρώσων!
Η Κούβα με τον Φιντέλ και τον Τσε γέμισε τα φοιτητικά δωμάτια ανά τον κόσμο με αφίσες και προσδοκίες, που έμειναν εκεί, κιτρινισμένα χαρτιά που ξέφτισαν μαζί με τις προσδοκίες. Η μόνη εξέλιξη, μετά από 60 χρόνια, είναι ότι τώρα, ο Τσε κυρίως, τυπώνεται και σε μπλουζάκια και γίνεται και τατουάζ.
Ποια είναι η πολιτική παρακαταθήκη, μία έστω, που να λέει κάτι στο σημερινό κόσμο; Οι ίδιες σκουριασμένες πρακτικές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που κατέρρευσαν χωρίς δάκρυα, ειδικά από τους λαούς των χωρών αυτών...
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα;
Και όμως!
Και πώς αντέδρασε το καθεστώς; Οι δηλώσεις του προέδρου που άκουσα χτες, βγαλμένες από τις καλύτερες σταλινικές παραδόσεις.
Κάποιοι έβαλαν δίπλα δίπλα φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της κυβέρνησης και έβγαλαν τους φιλοκυβερνητικούς... περισσότερους! Άρα, λένε, οι Κουβανοί είναι με την επανάσταση.
Αυτά μετριούνται στις εκλογές, αν γίνονται.
Το ερώτημα εδώ είναι άλλο: ακόμα και αν όντως οι φιλοκυβερνητικοί είναι περισσότεροι, αυτό αποτελεί λόγο να εμποδίζονται οι "μειοψηφίες" να διαδηλώνουν, να εκφράζουν ελεύθερα τις διαφωνίες τους, να εκδίδουν ένα έντυπο χωρίς λογοκρισία, να κάνουν ένα σύλλογο, ένα κόμμα αν θέλουν, να δοκιμάζουν την τύχη τους στις εκλογές... Και βέβαια, τίποτε από αυτά δεν επιτρέπεται στην Κούβα, επί 62 χρόνια.
Θέλουν οι Δυτικοί να ανατρέψουν το καθεστώς της Κούβας;
Νομίζω πως όχι!
Θέλουν να υπάρχει εκεί και να τη δείχνουν ως "σκιάχτρο" των "αντίπαλων" ιδεών, ως ένα ακίνδυνο, ανέμπνευστο και παρηκμασμένο όνειρο που πια δεν είναι ούτε καν όνειρο, αλλά μια απωθητική πραγματικότητα.
Τι έχει μείνει από τις "κόκκινες" περιοχές στους χάρτες δίπλα στις αφίσες του Τσε;
Η Κίνα, η Βόρειος Κορέα και η Κούβα - ούτε καν το Βιετνάμ... Οι τρεις εκδοχές του «υπαρκτού», σήμερα.
Διαλέγετε και -δεν- παίρνετε...
Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.