Σύνδεση συνδρομητών

Η διανόηση στη μετεπαναστατική Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 21:57
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο Περικλής Βαλιάνος.
Αρχείο The Books' Journal
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο Περικλής Βαλιάνος.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Delphi Economic Forum, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οργανώνουν κύκλο 6 συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους. Η δεύτερη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και έχει θέμα τη διανόηση: μια περιδιάβαση στον διανοητικό βίο της ελεύθερης Ελλάδας.

Συνομιλητές σε αυτή την εκδήλωση είναι ο οµότιµος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Περικλής Σ. Βαλλιάνος και ο συγγραφέας και αρθρογράφος στην Καθημερινή, Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το πρωταρχικό εγχείρημα είναι η διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και γλώσσας σε μια εποχή που η εθνική ιδέα καθορίζει την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης.  Ο Αδαμάντιος Κοραής έβαλε τις θεωρητικές βάσεις για το έργο αυτό από την σκοπιά των αντιλήψεων του Διαφωτισμού. Η ρομαντική επιρροή εκφράστηκε μέσα από το έργο των Μ. Ρενιέρη, Σ. Ζαμπέλιου και πάνω απ’ όλα του Κ. Παπαρρηγόπουλου, οι οποίοι όμως διατυπώνουν και διαφορετικές θεωρήσεις για τα ιστορικά πεπρωμένα του ελληνικού έθνους. Η αρχή του 20ου αιώνα ήταν η ηρωική εποχή της εθνικής ιδέας εμβληματική μορφή της οποίας υπήρξε ο Ίων Δραγούμης. Η καταστροφή όμως του 1922 επιβάλλει την επεξεργασία μιας νέας αυτογνωσίας, κατά την οποία αναδεικνύεται τώρα επιτακτικά το ζήτημα των σχέσεων της νεοελληνικής συνείδησης με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στις αναζητήσεις αυτές διαφαίνεται τώρα κάτι που δεν ήταν ορατό κατά τον 19ο αιώνα, δηλ. οι τριβές και οι αντιφάσεις στην συνύπαρξη αυτή, η υπογράμμιση των οποίων οδηγεί σταδιακά σε μιαν αποκόλληση της ιδέας της ελληνικότητας από τα πολιτιστικά πρότυπα της δύσης. Σταθμοί στην πορεία αυτή είναι ο Ν. Καζαντζάκης, ο Γ. Θεοτοκάς, οι Χαϊδελβεργιανοί (Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος, Ι. Θεοδωρακόπουλος), καθώς βέβαια και η θεωρία του ελληνικού πολιτισμού της «γενιάς του τριάντα» με θεωρητικό υποστύλωμα τις ιδέες του Ζ. Λορεντζάτου. Η συζήτηση Κ. Τσάτσου-Γ. Σεφέρη για την ελληνικότητα συνοψίζει τα διλήμματα αυτά.

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, οι συζητήσεις θα µεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens - YouTube)

Οι εισηγητές

Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στην κοινωνική σκέψη του Χέγκελ και τη σχέση της με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Δίδαξε ιστορία των πολιτικών ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του ιδρύματος αυτού. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα της ειδικότητάς του. Ενδεικτικά αναφέρονται: Σκεπτέον: έρευνες για την κοινωνική διάσταση της γνώσης, Συνείδηση, γλώσσα και ιστορική ζωή, Ελληνισμός, επιστήμη κριτική: εννοιολογικά θεμέλια της νεωτερικότητας, Η ασπίδα του Αχιλλέα: όψεις της αρχαίας πολιτικής εμπειρίας, Hegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason.  

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας. Έχει είκοσι τίτλους μυθιστορημάτων και δοκιμίων στο ενεργητικό του. Και μερικές χιλιάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία εννέα χρόνια διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Καθημερινή, μετά από περίπου δεκατέσσερα χρόνια θητεία στα Νέα. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Το Τέταρτο που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και διετέλεσε πρόεδρος του αειμνήστου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.       

Θα ακολουθήσουν οι εξής ημερίδες:

Τετάρτη 8/12/21, 19:00 : Μουσική. Εισηγητής: Γιάννης Τσελίκας, Μουσικός, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα, Hellenic American University. Συνομιλητές: Παναγιώτης Βλαγκόπουλος, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μυρτώ Οικονομίδου, Μουσικολόγος, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Μουσικός και Μουσικολόγος.

Δευτέρα 13/12/21, 19:00 : Θέατρο. Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Συγγραφέας Συνομιλητής: Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τετάρτη 15/12/21, 19:00 : Εικαστικές Τέχνες. Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Συνομιλητής: Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας.

Δευτέρα 20/12/21, 19:00 : Καταληκτική συζήτηση με όλους τους συνομιλητές.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.