Σύνδεση συνδρομητών

Στη «Νίκη» του Χωμενίδη το ευρωπαϊκό βραβείο μυθιστορήματος

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 18:24
O Χρήστος Χωμενίδης από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
O Χρήστος Χωμενίδης από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη τιμήθηκε, στις 15 Νοεμβρίου 2021, με το σημαντικό ευρωπαϊκό βραβείο μυθιστορήματος.

Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης, με την επιτροπή να αναγνωρίζει τη «Νίκη» ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας.

Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες

Την ιδιαίτερη τιμή στον Χρήστο Χωμενίδη και στα ελληνικά γράμματα ανακοίνωσε ο ίδιος ο συγγραφέας με το ακόλουθο μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα:

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» είναι μια Νίκη για την Ελλάδα.

Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο.

Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη «Νίκη». Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.

Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη.

Αγκαλιάζω τα πιό δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγούν οι νέοι μας συγγραφείς.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η ''Νίκη'' έχει τιμηθεί επίσης, με:

- Κρατικό βραβείο.
- Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης"
- Βραβείο Public στην κατηγορία "Ελληνικό Μυθιστόρημα"

Στην ανακοίνωση της βράβευσης, αντέδρασε αμέσως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημειώνει:

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης μας προσφέρει σήμερα τη μεγάλη χαρά της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» του. Θερμά συγχαρητήρια! Το άξιζε. Τιμά τα ελληνικά γράμματα. Η μεγάλη κοινότητα των αναγνωστών του βιβλίου ξέρει πόσα πολλά σημαίνει η νίκη της «Νίκης». Είμαι δε σίγουρος ότι ο Χρήστος Χωμενίδης προσλαμβάνει τη βράβευση αυτή όχι ως επιβεβαίωση αλλά ως πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του σε διεθνές επίπεδο. Ως έμπνευση.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.