Σύνδεση συνδρομητών

"Μέλισσα! Περιμένω να φανείς!"*

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 21:46
Με τα λόγια (γίνεται), 15/11/2021, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Με τα λόγια (γίνεται)
Με τα λόγια (γίνεται), 15/11/2021, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ποιητικές επιστολές από εκείνη προς εκείνη. Μια εκδήλωση για την ποίηση, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, από το «Με τα λόγια (γίνεται)» και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Δώδεκα συγγραφείς της νεότερης γενιάς γράφουν ένα ποίημα-επιστολή προς έναν γυναικείο χαρακτήρα-δημιούργημα μιας ποιήτριας προηγούμενης γενιάς.

Συμμετέχουν οι: Μαρία Αγγελοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου, Άνια Βουλούδη, Σίσσυ Δουτσίου, Ράνια Καραχάλιου, Μαίρη Κλιγκάτση, Ελένη Κοσμά, Χριστιάνα Μυγδάλη, Σταυρούλα Παπαδάκη, Έλενα Πολυγένη, Γωγώ Πονηράκου, και Γιώτα Τεμπρίδου, γράφοντας προς (όχι κατ’ ανάγκην αντιστοίχως) την Αναστασία της Λένας Πλάτωνος, την «Εξαρτημένη» της Anne Sexton, μια γυναίκα από ποίημα της Τζένης Μαστοράκη, την κυρά Ροδαλίνα της Ελένης Βακαλό, την Ηλέκτρα της Ούρσουλας Φωσκόλου, τη Μάγια της Αμαλίας Τσακνιά, τις γυναίκες των ποιημάτων της Ζωής Καρέλλη, την Μούσα-Μέδουσα της May Sarton, την Άτροπο της Wisława Szymborska, την Κεμπελίνα της Έλενας Τουμαζή, την Γκλόρια της Patti Smith, και ως η Μάνια της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου.

Η επιμελήτρια της εκδήλωσης Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, μεγάλωσε όμως στην Ερμούπολη της Σύρου. Το πρώτο της βιβλίο, Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου (Κίχλη 2017), έλαβε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα «Γιάννης Βαρβέρης» της Εταιρείας Συγγραφέων. Σπούδασε Ιστορία και ολοκληρώνει την διδακτορική της διατριβή σε θέματα κρατικής πολιτικής βιβλίου, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδάζει στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.  Μελέτησε παραμύθια στα εργαστήρια αφήγησης της Αγνής Στρουμπούλη και μαθήτευσε ως εμψυχώτρια ομάδων στο εργαστήρι της “Κόκκινης Κλωστής”. Ως συγγραφέας και περφόρμερ, έχει προσκληθεί σε πλήθος λογοτεχνικών και διακαλλιτεχνικών φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Poetry on Stage / University of Brighton, ΣΑΡΔΑΜ, Goranovo proljeće, κ.ά). Υπήρξε συνδημιουργός και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Τεφλόν” (2008-2012) και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Άνω Κάτω Τελεία: Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση”. Υπήρξε συνιδρύτρια της ΚοινΣΕπ «Τώρα Παίζουμε» και, από το 2012, εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικών, λογοτεχνικών και θεατρικών πειραμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, σε ποικίλους χώρους. Μεταξύ 2016-2020, εργάστηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως υπεύθυνη του γενικού πολιτιστικού προγράμματος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και ως συντονίστρια εκθέσεων ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Εμπνεύστηκε, δημιούργησε και συντόνισε το Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance της ΔΕΒΘ κατά τα έτη 2017-2020. Εργάζεται στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Istorima”.

* από ποίημα της Έμιλυ Ντίκινσον (μτφρ.: Ερρίκος Σοφράς) στο 44 ποιήματα και 3 γράμματα (Το Ροδακιό, 2005) 

Θα χαρούμε να είστε μαζί μας αύριο. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε από τώρα στο κανάλι μας στο YouTube, όπου θα βρείτε και προηγούμενες εκδηλώσεις μας: https://www.google.com/url?q=https://www.youtube.com/metalogiaginetai&source=gmail&ust=1636999463442000&usg=AOvVaw1yuvge8md7flfCUdCNYxdz">https://www.youtube.com/metalogiaginetai !

 

Τι είναι το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το –κατά τον Τέλλο Άγρα– ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στον Καβάφη πέραν των 154 «αναγνωρισμένων» ποιημάτων του (2013), στον Τάκη Παπατσώνη, στην Ελένη Βακαλό (2016), στον Νίκο Εγγονόπουλο, στην Ζωή Καρέλλη (2017), στον Ανδρέα Κάλβο, στον Κώστα Καρυωτάκη και τους συγχρόνους του (2018), στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι, στον Οδυσσέα Ελύτη (2019), και στον Διονύσιο Σολωμό (2020)· στην Emily Dickinson (2013 και 2015), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Robert Duncan (2016), στην Marianne Moore (2017), στον Ezra Pound (2018), στον Robert Frost (2019), και στον Bill Knott (2021).

 

LINKS

Με τα λόγια (γίνεται)  

fb page: https://www.google.com/url?q=http://www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai&source=gmail&ust=1636999463442000&usg=AOvVaw1ybUuQ0wBXbSpffpWc57_y">www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai
youtube: https://www.google.com/url?q=https://www.youtube.com/metalogiaginetai&source=gmail&ust=1636999463442000&usg=AOvVaw1yuvge8md7flfCUdCNYxdz">https://www.youtube.com/metalogiaginetai
αρχείο: https://www.google.com/url?q=http://metalogiaginetai.blogspot.gr&source=gmail&ust=1636999463442000&usg=AOvVaw0bvGOY-f3RzBjGntrdRJZj">http://metalogiaginetai.blogspot.gr

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.