Σύνδεση συνδρομητών

Ήλιος Γιαννακάκης: ένας πρωτοπόρος των ελευθεριών

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 12:03
Ο Ήλιος Γιαννακάκης.
ΥouTube
Ο Ήλιος Γιαννακάκης.

Ιδεολόγος αριστερός στα νιάτα του, μετά τον πόλεμο έζησε στο πετσί του τον αυταρχικό κομμουνισμό, στην Τσεχοσλοβακία. Κι όταν, μετά την κατάπνιξη της Άνοιξης της Πράγας, κατάφερε να διαφύγει στη Γαλλία, όπου ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα στη Λιλ, αφιέρωσε στη ζωή του στον αγώνα κατά τον καθεστώτων που έκαναν σημαία τον αυταρχισμό και την ανελευθερία. Αριστερός δημοκράτης αντικομμουνιστής, ο Ήλιος Γιαννακάκης, που πέθανε πριν από μερικές μέρες, ήταν ένα πρότυπο μαχητικού διανοούμενου που, έστω και εκ των υστέρων, οι κοινωνίας μας χρειάζονται να το ξαναανακαλύψουν.

- Γιατί σε βάπτισαν Ήλιο;

- Ο Στρατής Τσίρκας μου έδωσε αυτό το όνομα, όταν με είδε μωρό στη κούνια, να με κτυπάει ο ήλιος που έμπαινε από το παράθυρο. Οι γονείς μου δέχτηκαν γιατί ήσαν κομμουνιστές και άθεοι, ο πατέρας μου ήταν ιδρυτικό μέλος του Κ.Κ. Αιγύπτου άλλωστε.

- Και πώς βρέθηκες στα γκουλάγκ;

- Το 1948, 17 μόλις χρονώ, ο πατέρας μου και οι φίλοι του, μου είπαν ότι έπρεπε να πάω να βοηθήσω το κόμμα που αγωνίζεται εναντίον των μοναρχοφασιστών στο Γράμμο!

 

Τα παραπάνω είναι μέρος της μαρτυρίας του Φάνη Ζουρόπουλου, εκτελεστικού προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, από τη συνάντησή του και τη συζήτησή του με τον Ήλιο Γιαννακάκη. Ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την καταγγελία και την αποκάλυψη των αυταρχικών κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, των καθεστώτων που εμείς τα λέγαμε «του υπαρκτού σοσιαλισμού». Δραστήριος ιδεολογικά και πολιτικά, ο Ήλιος Γιαννακάκης αφιέρωσε τη ζωή του στο πάθος για τις ελευθερίες.

Η ζω’η του ήταν μια περιπέτεια. Από το Κάιρο, όπου και είχε γεννηθεί, ταξίδεψε με πλοίο για το Μπάρι, από εκεί πέρασε στη Μασσαλία και τελικά στην Πράγα, όπου και περίμενε εντολή να φύγει για Ελλάδα και να καταταγεί στον λεγόμενο Δημοκρατικό Στρατό. Ευτυχώς γι’ αυτόν, τον Αύγουστο του 1949 ο πόλεμος τελείωσε με ήττα του Δημοκρατικού Στρατού των κομμουνιστών και ο Ήλιος Γιαννακάκης  έμεινε στην Τσεχοσλοβακία για ένα διάστημα, ώσπου να μεταφερθεί στη συνέχεια στο Ολομούτς της Μοραβίας μαζί με άλλους κομμουνιστές πρόσφυγες που διέφυγαν από την Ελλάδα προς τις κομμουνιστικές χώρες.

Στο Μόραβετς ήταν υπεύθυνος διαπαιδαγώγησης παιδιών που είχαν απαχθεί από την Ελλάδα και οδηγηθεί στις κομμουνιστικές χώρες. Γρηγορα, ωστόσο, συγκρούστηκε με την κομματική καθοδήγηση, αφού κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε γονείς να συναντηθούν με παιδιά απ’ αυτά που καθοδηγούσε και, για αυτή την αντισοσιαλιστική του δράση, μετατέθηκε δυσμενώς  σε ορυχείο, προκειμένου «να αποκτήσει ταξική συνείδηση».

Ζώντας όλη τη φρίκη του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού, ο Ήλιος Γιαννακάκης έβαλε σκοπό της ζωής του να δραπετεύσει. Μετά τα γεγονότα της Άνοιξης της Πράγας» και, ιδίως, έπειτα από την εισβολή των σοβιετικών τανκς, κατόρθωσε να διαφύγει στο Παρίσι. Και άλλαξε η ζωή του.

Ο Ήλιος Γιαννακάκης, πολύ σύντομα συνδέθηκε με τη γαλλική διανόηση και με το γαλλικό Πανεπιστήμιο – έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιλ. Και εξ αρχής επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση της δυτικής δημοκρατίας και των ελευθεριών, αποκαλύπτοντας το ρόλο των καθεστώτων που επιβάλλονταν με την ωμή εξουσία, που χρησιμοποιούσαν το ψέμα και την προπαγάνδα, τον κυνισμό, το φόβο και την υποκρισία.

«Χάρη στον κομμουνισμό έμαθα τρία βασικά πράγματα», έλεγε ο Ήλιος Γιαννακάκης. «Πρώτον, πως το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να έχεις ένα στεγνό και ζεστό μέρος να κοιμάσαι. Δεύτερον, να παριστάνεις πως δουλεύεις ενώ δεν δουλεύεις και τέλος να έχεις πραγματικούς φίλους. Γιατί στον κομμουνισμό ήταν εύκολο να καρφώσεις τον διπλανό σου για να επιβιώσεις. Αυτός που δεν κάρφωνε διακινδύνευε, αυτός ήταν φίλος».

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.