Σύνδεση συνδρομητών

Η κυβέρνηση να μην εμπλέκεται στα πόδια της δικαιοσύνης

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 18:53
Όχι στην έκδοση των οκτώ τούρκων εκζητουμένων.
Όχι στην έκδοση των οκτώ τούρκων εκζητουμένων.

Εκδήλωση κατά της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διοργανώνεται την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, μετά τις 6 το απόγευμα, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ). Στόχος, η ευαισθητοποίηση των ελλήνων πολιτών, ιδίως εν όψει πιθανής έκδοσης των οκτώ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας (κάτι που ίσως να προοιωνίζεται η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης), χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα που μπορούν οι κατηγορούμενοι να χρησιμοποιήσουν.

Εν όψει της εκδήλωσης, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στην σχετική πρωτοβουλία υπογράφουν ένα κείμενο, με το οποίο εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους μίας ενδεχόμενης έκδοσης και τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να συμβεί.

Στις 16 Ιουλίου ήρθαν στη χώρα μας οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, πληρώματα σωστικών ελικοπτέρων. Επέλεξαν την Ελλάδα, επειδή πιστεύουν ότι εδώ ισχύει το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στην Τουρκία γίνονται συστηματικά, άγρια βασανιστήρια, ενώ για δεκάδες δηλώνεται κυνικά ότι "βρέθηκε νεκρός στο κελί του". Μόνο ως μακάβριο ανέκδοτο μπορούμε να μιλάμε για "δίκαια δίκη".

Η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα των οκτώ με υψηλό φρόνημα, δυστυχώς όμως, υπήρξαν παρεμβάσεις, που εκφράστηκαν με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατία και κράτος δικαίου, όσο κι αν θέλουν κάποιοι αυτό να το αλλάξουν. Και με βάση αυτή την πίστη, η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των τίμιων ελλήνων δικαστών.

Την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, από τις 6:30 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, δηλαδή τον τόπο βασανιστηρίων της ΕΑΤ-ΕΣΑ, επί Χούντας  θα μαζευτούμε απλοί πολίτες, για να δώσουμε το φωτεινό μήνυμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας.

Οκτώ νέοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους.

Δε θα τους προδώσουμε.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Απόστολος Δοξιάδης

Όλγα Κετικίδου

Ξένια Κουναλάκη

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Λίνα Παπαδοπούλου

Ανδρέας Πετρουλάκης

 

 

Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή

Μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε η πρωτοβουλία για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να σχολιαστεί η ανακοίνωση της φερόμενης ομάδας πρωτοβουλίας για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων υπό κατηγορία πραξικοπηματιών με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση.

Και τούτο γιατί είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει τις απόψεις του είτε ατομικά είτε ως μέλος συλλογικότητας, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Είναι όμως απαράδεκτο τα μέλη της «πρωτοβουλίας» να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη ισχυριζόμενοι ότι «είναι γνωστές οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης», τη στιγμή μάλιστα που από το Συμβούλιο Εφετών, έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις επί του ζητήματος της εκδόσεως και ουδεμία κυβερνητική δήλωση επί του θέματος έχει υπάρξει καθ’ όλο το χρονικό διάστημα μέχρι της εκδόσεως αμετάκλητων αποφάσεων.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σέβεται και εφαρμόζει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της «πρωτοβουλίας» πολύ περισσότερο που δια της ανακοινώσεώς τους εκδηλώνουν «τη συμπαράστασή τους στους τίμιους Έλληνες δικαστές που θα κληθούν σε λίγες μέρες να ασκήσουν το έργο τους».

Όσο άφορα την επιλογή του χώρου της εκδήλωσης, δηλαδή τα παλαιά κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ είναι προφανές ότι το γεγονός πως σε αυτά η ελληνική στρατιωτική χούντα βασάνιζε ανηλεώς Έλληνες αγωνιστές, μάλλον έγινε για να μην ξεχνάμε πού οδηγούν οι στρατιωτικές δικτατορίες και πώς μεταχειρίζονται οι χουντικοί τους αγωνιστές της αριστεράς και της δημοκρατίας όπου γης.

 

Η απάντηση της Πρωτοβουλίας στον υπουργό Δικαιοσύνης

Η Πρωτοβουλία απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, με νεότερη ανακοίνωση, που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου:

Η ανακοίνωση του κ. Κοντονή καταγγέλλει την πρωτοβουλία μας για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, επειδή αναφέραμε ότι "είναι γνωστές οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης".

Να θυμίσουμε στον κ. Κοντονή ότι:

1.  Με την άφιξη των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός μας τον διαβεβαίωσε ότι ο οκτώ θα εκδοθούν. Ρωτάμε τον κ. Κοντονή: κάτι τέτοιο, εφ' όσον συνέβη, δε δηλώνει διάθεση παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης; Και αν δε συνέβη γιατί δεν διέψευσε ο κ. Τσίπρας τον ισχυρισμό Ερντογάν;

2. Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ταυτόχρονα ότι ο έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ θα εκδοθούν. Ρωτάμε τον κ. Κοντονή: κάτι τέτοιο, εφ' όσον συνέβη, δεν εκδηλώνει παρόμοια διάθεση της κυβέρνησης; Και αν δε συνέβη γιατί δεν διέψευσε ο κ. Κοτζιάς τη δήλωση του τούρκου υπουργού;

3. Ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας κ. Βίτσας επίσης δήλωσε: "Το επιχείρημα έκδοσης από πλευράς Τουρκίας είναι ισχυρό, θα έλεγα πολύ ισχυρό". Αυτό αποτελεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης ή όχι;

4. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ερντογάν στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι "οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα". Η δήλωση αυτή, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αποτελεί ή όχι έμμεση παρέμβαση στη δικαιοσύνη;

Η δήλωση του κ. Κοντονή καταλήγει ότι η επιλογή ως χώρου της εκδήλωσής μας του κέντρου βασανιστηρίων ΕΑΤ/ΕΣΑ, έγινε "προφανώς", όπως λέει, για να "μην ξεχνάμε πού οδηγούν οι στρατιωτικές δικτατορίες και πώς μεταχειρίζονται οι χουντικοί τους αγωνιστές της αριστεράς και της δημοκρατίας". Έχει δίκιο. Γι' αυτό έγινε, με τη συμπλήρωση στα λόγια του ότι οι δικτατορίες μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο όσους δεν τους είναι αρεστοί, αριστερούς, κεντρώους ή δεξιούς. Έτσι έκανε η δική μας δικτατορία. Έτσι κάνει σήμερα το καθεστώς Ερντογάν. Αναρωτιόμαστε όμως: αφού η πρόθεσή μας για την επιλογή του τόπου είναι "προφανής" στον κ. Κοντονή, γιατί την επισημαίνει, αν όχι για να υπαινιχθεί ότι οι οκτώ εκζητούμενοι είναι πραξικοπηματίες; Κι αν αυτό συνδυαστεί με την αρχική του διατύπωση για τους "υπό κατηγορία πραξικοπηματίες", μήπως η ίδια η ανακοίνωσή του είναι μια έκφραση κυβερνητικής θέσης επί της ουσίας της υπόθεσης, άρα έμμεση επέμβαση στη δικαιοσύνη;

Σε μια δίκη έκδοσης, πάντως, το κρινόμενο δεν είναι η ενοχή για την κατηγορία που προβάλλει η χώρα που ζητά την έκδοση, αλλά η εκτίμηση της χώρας που την κρίνει ότι η αιτούσα εγγυάται τη δίκαιη δίκη και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ρωτάμε τον κ. Κοντονή, γιατί μας ενδιαφέρει η άποψή του, ως νομικού: στη σημερινή Τουρκία υπάρχει η εγγύηση δίκαιης δίκης και γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί να κάνει το έργο της χωρίς καμία απολύτως, άμεση ή έμμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση.

Για την Πρωτοβουλία για τη Μη-Έκδοση των Οκτώ Τούρκων Αξιωματικών

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Απόστολος Δοξιάδης

Ξένια Κουναλάκη

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Ανδρέας Πετρουλάκης

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.