Σύνδεση συνδρομητών

Χαριτίνη Καρακωστάκη

Χαριτίνη Καρακωστάκη
Πολιτικός επιστήμων, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνιολογίας στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris).

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 108.000 νέοι ψηφοφόροι. Παιδιά 18 χρονών, που έζησαν όλα τα χρόνια της εφηβείας τους μέσα στην κρίση και καλούνται τώρα να πάρουν θέση σε ένα δίλημμα παράδοξο κι ανήθικα παράλογο.

03 Ιουλίου 2015

Δύο μέρες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό για μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει η ίδια το κείμενο των προτάσεών της στη δημοσιότητα. Και έτσι, μπορούμε πλέον να καταλάβουμε τι πραγματικά έχει συμβεί.

29 Ιουνίου 2015

Όλοι μαζί, οφείλουμε να μη διχαστούμε. Δεν υπάρχουν εχθροί καθεαυτοί. Οι εχθροί είναι φαντασιακές οντότητες, που φτιάχνονται και γκρεμίζονται κατά περίσταση. Ο πασιφισμός της Ευρώπης και του Διαφωτισμού είναι σήμερα πιο χρήσιμος από ποτέ. 

27 Ιουνίου 2015

Τα νούμερα στους τάφους αταύτιστων μεταναστών, στο νεκροταφείο Μυτιλήνης

Ο Νo 4 γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και πέθανε στην Ελλάδα το 2007. Ο Νo3 γεννήθηκε επίσης στο Αφγανιστάν και πέθανε στην Ελλάδα το 2008. Ο Νo11 πέθανε στην Ελλάδα το 2013, αλλά δεν ξέρουμε πού γεννήθηκε. Δεν ξέρουμε επίσης την οικογενειακή του κατάσταση, αν είχε σύζυγο, γονείς και παιδιά εν ζωή, αν η σύζυγος γνωρίζει ότι είναι χήρα, αν μπορεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του τόπου διαμονής της, να ξαναπαντρευτεί, αν δικαιούται, αυτή και τα παιδιά της, επίδομα χηρείας ή άλλα οικονομικά βοηθήματα.

01 Μαρτίου 2014

Κεντροαριστερά και η στροφή στον ριζικό πραγματισμό 

Η πολιτική και τα παράγωγά της (η διακυβέρνηση, το lobbying, οι προεκλογικές εκστρατείες, οι διεκδικήσεις και οι υπηρεσίες) δεν είναι ιδιωτικές μαζώξεις αλληλοσυμπαθούντων φίλων και γνωστών. Είναι αναγκαίες συγκλίσεις αντιπαρατιθέμενων ατόμων, επιθυμιών και συμφερόντων. Όποιος οραματίζεται ένα νέο πολιτικό φορέα όπου όλοι θα είναι αρεστοί σε όλους και κανένας δε θα μπορεί να κριθεί δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει πολιτική.

01 Νοεμβρίου 2013