Σύνδεση συνδρομητών

Ο Κώστας Σταμάτης, αφανής υπηρέτης της γλώσσας

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 08:32
O Κώστας Σταμάτης.
Αρχείο εκδόσεων Πατάκη
O Κώστας Σταμάτης.

O Κώστας Σταμάτης, επιμελητής εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Πατάκη, ένα πρόσωπο που υπεράσπισε με θέρμη τη γλωσσική αρτιότητα των κειμένων, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Πέθανε την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 65 ετών. Αφανής και τόσο σημαντικός.

Ο Κώστας, μεταξύ πολλών άλλων, μας πρόσφερε τα τελευταία χρόνια την εξαιρετική έκδοση της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Απρίλιος 2018) και τον Δεκέμβριο του 2020 μια ανθολόγηση της Ποίησης της Ελληνικής Επανάστασης 1821, ενώ επεξεργαζόταν ώς τις τελευταίες βδομάδες την έκδοση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού και το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022 (το 25ο στη σειρά, αρχής γενομένης από το 1998), αφιερωμένο  στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Να είναι ελαφρύ το χώμα των μεγαλόπρεπων Τζουμέρκων που θα σε υποδεχτεί, Κώστα, εμείς θα σε θυμόμαστε όσο ζούμε.

Ο Κώστας Σταμάτης γεννήθηκε το 1956 και πέθανε στην Αθήνα στις 11/7/2021, όπου ζούσε και εργαζόταν, έχοντας επαγγελματική πείρα και ειδίκευση 35 ετών στις σύνολες ή επιμέρους διαδικασίες έκδοσης ενός βιβλίου, καθώς επίσης και σε θέματα που άπτονται των λειτουργιών της μορφής και της ουσίας της κειμενικότητας στον γραπτό λόγο.

Συνεργάστηκε, επί σειρά ετών, ως συντάκτης (κριτική βιβλίου) και επιμελητής ύλης με τις εφημερίδες ΕλευθεροτυπίαΤο Βήμα κ.ά., με επίσημες περιοδικές εκδόσεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών και με διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Από το 1983 υπήρξε στενός και αποκλειστικός συνεργάτης των Εκδόσεων Πατάκη και του ιδρυτή τους Στέφανου Πατάκη, προσφέροντας επαγγελματικές υπηρεσίες στους τομείς επιμέλειας χειρογράφων, εποπτείας λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών σειρών, επεξεργασίας λεξικογραφικού υλικού, καθώς και στη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης νέων διορθωτών και επιμελητών.

Το 1992 συνέταξε και τυποποίησε μεθόδους δοκιμασίας, εκτίμησης και ελέγχου γνώσεων υποψήφιων συνεργατών (διορθωτών, επιμελητών κ.ά.) και διοργάνωσε σεμινάρια επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος, είχε διαρκή ενασχόληση με γραμματολογικά θέματα των βόρειων ιδιωμάτων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, τους φωνηεντισμούς των διαλέκτων της, τα συνθηματικά (επαγγελματικά) γλωσσάρια και τις κριτικές εκδόσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Μεταξύ των σημαντικών εκδόσεων που είχε επιμεληθεί τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται η Φόνισσα  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (επιμέλεια-εισαγωγή-σημειώσεις-σχόλια, Απρίλιος 2018) και η Ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης 1821 (ανθολόγηση-εισαγωγικές σημειώσεις-επιμέλεια, εργοβιογραφικά σημειώματα ποιητών, Δεκέμβριος 2020), ενώ επεξεργαζόταν ως τις τελευταίες βδομάδες την έκδοση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού (επιμέλεια-σημειώσεις-επίμετρο) και το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022 (το εικοστό πέμπτο στη σειρά, με θέμα τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή).

(Mε στοιχεία από το δελτίο Τύπου των εκδόσεων Πατάκη)

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.